Svein Kenneth Ferkingstad (27) har jobbet på The Jungle Book, Guardians of the Galaxy, Terminator, Passengers og Pirates of the Caribbean. Nylig fikk han jobb i Industrial Light & Magic.

Han har de siste tre årene jobbet i MPC, et av verdens ledende VFX-selskaper. Nå har den tidligere nettstudenten på 3D design og animasjon nettopp begynt i Industrial Light & Magic sin avdeling i London.

– Det er veldig spennende å få jobb hos det mest anerkjente VFX-firmaet i verden. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg gikk dit, sier Svein Kenneth.

Jeg vil etter hver få være en del av Star Wars, Jurassic World, Transformers og mye mer.Svein Kenneth Ferkingstad

– Akkurat nå har jeg drømmejobben, og jeg jobber på ordentlige drømmeprosjekter. Jeg vil etter hver få være en del av Star Wars, Jurassic World, Transformers og mye mer. Det blir veldig spennende for meg å oppleve alt det magiske med Industrial Light & Magic.

– Hvordan er det å jobbe i VFX-bransjen?

– Det er utfordrende arbeid, men heldigvis er jeg veldig glad i jobben min. De dagene det er ekstra mye å gjøre, minner jeg meg selv på at det er veldig spennende å være en del av disse storfilmene. Ekstra gøy er det at de kommer på kino.

Skal være ekte og troverdig

– Hva gjør en Animator?

– En Animator beveger og animerer de viktigste elementene eller karakterene. I filmer som The Jungle Book måtte jeg bevege alle leddene og delene av karakterene for å skape en performance som er realistisk nok til at publikum tenker at det er ekte og troverdig.

– Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag er å gå gjennom klippene i filmen jeg skal jobbe på, og avtale med min Animation Supervisor om hva som skal gjøres i klippet. Deretter sender vi det til klienten og får feedback på hva som eventuelt skal endres på.

Artikkelen fortsetter under videoen...

Showreel: Svein Kenneth sin showreel fra 2016.

Millioner av seere

– Hvordan fikk du jobben i MPC?

– Jeg snakket med rekrutteringen på FMX, en VFX convention i Stuttgart, og viste dem studentarbeidet mitt. Jeg snakket med flere VFX-firmaer og fikk intervju hos MPC og Framestore. Et par måneder senere begynte jeg hos MPC i London hvor jeg jobbet i over tre år, før jeg etter nyttår begynte i ILM.

– Hva er det gøyeste prosjektet du har jobbet på?

– Det må være The Jungle Book fordi det var utfordrende arbeid hele tiden. Det er ikke alltid vi får jobbe med dyr og karakterer på så stor skala. Jeg hadde det også veldig kult da jeg jobbet på Terminator.

Akkurat nå har jeg drømmejobben.Svein Kenneth Ferkingstad

– Hvordan føles det å se en film du har jobbet på?

– Det er veldig tilfredstillende å jobbe timer, dager og måneder på et prosjekt, og sitte i en kinosal og tenke at millioner av folk kommer til å se arbeidet ditt.

– Hvordan trives du i London?

– Det tok litt tid å bli vant til alle folkene og stresset som hører til det å bo i London, men nå er jeg så vant med byen at jeg nesten bare ser det positive.

Han utdyper:

– Ting som er vanskelig å oppleve i Norge er ofte bare en liten tur unna på T-banen. Så er du på plass til en kveld med nye opplevelser. Det verste med London er at det er veldig dyrt å bo her, spesielt om du vil bo nærme jobben.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Bor i London: Svein Kenneth trives i storbyen. Foto: privat.

– Viktig å ha det gøy

– Hvorfor valgte du å studere på Noroff?

– Det var veldig praktisk for meg å studere på Nettstudier ettersom jeg kunne jobbe hjemmefra og bare fokusere på studiene. Noroff var en av de få skolene som kunne tilby det jeg var interessert i.

– Hva synes du om valget i ettertid?

– Det var veldig bra for meg å jobbe med bredden i studiet 3D design og animasjon. Slik fant jeg ut at det var animasjon jeg ville fokusere på. Jeg angrer ikke på at jeg studerte der.

Det er masse arbeid i VFX-industrien fremover, så mulighetene er mange.Svein Kenneth Ferkingstad

– Hva synes du om faglærerne?

– Nettlæreren min var veldig hjelpsom og kunne det han lærte oss. Jeg har fortsatt kontakt med han.

– I august 2017 starter Noroff opp et 2-årig fagskolestudium i VFX. Hvilke råd vil du gi til nye studenter som vil inn i VFX-bransjen?

– Det kan være litt tøft når du skal begynne i industrien, men om du virkelig liker å jobbe med dette så vil du passe rett inn. Du må være motivert og legge inn mye arbeid for å komme til et nivå som er høyt nok for å få din første jobb. Du må alltid være kritisk til eget arbeid. Det hjelper også å skaffe kontakter. Det er masse arbeid i VFX-industrien fremover, så mulighetene er mange. Ikke gi opp, og mest av alt ha det gøy. 


Relaterte studier

VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Ønsker du å jobbe med visuelle effekter i film og TV? I dette studiet lærer du å jobbe profesjonelt med VFX innen 3D, animasjon, rotoscoping, tracking, retusjering og compositing.

  2 år
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli en 3D-designer og skap naturtro animasjoner, miljøer og visualiseringer. Gi liv til spill og filmer, og lag 3D-bilder av fremtidige produkter.

  1 år
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - animasjon

Dette bachelorstudiet gir en solid forståelse av animasjonsbransjen. Hovedfokuset er å designe, skape og sette sammen karakterer for spill, film og historiefortelling.

  3 år
  Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir bachelorgrad
Les mer
Top