Preben Grundetjern Wehus (24) er sin egen sjef. Fra kontoret på Vennesla leverer han fotorealistiske 3D-visualiseringer innen byggebransjen. 

Det begynte som en interesse i 12-årsaldere. Nå lever Preben av 3D. I Hunsfos Næringspark i Vennesla, driver han firmaet Wehus 3D Design.

Han studerte 3D design og animasjon på Noroff Kristiansand og gikk ut i 2008.

– Kan du fortelle litt om firmaet ditt?

– Wehus 3D Design leverer fotorealistiske 3D visualiseringer innen byggebransjen. For det meste leverer jeg eksteriører, interiører og plantegninger i 3D. Jeg tar foto av tomtene slik at byggene kan fotomonteres. Dermed blir utsikten i interiørbildene riktig. Visualiseringene brukes mest til salg av nye boliger, men kan også brukes i byggesøknader og andre typer presentasjoner, sier Preben.

Jeg tar foto av tomtene slik at byggene kan fotomonteres. Dermed blir utsikten i interiørbildene riktig.Preben Grundetjern Wehus

– Hva har du gjort siden du var ferdig med studiene?

– Da jeg var ferdig med studiene, begynte jeg å jobbe på et lite trykkeri i Kristiansand. I den forbindelsen fikk jeg noen kontakter som senere gav meg et par 3D-jobber gjennom firmaet jeg jobbet for.

– Etterhvert sluttet jeg i trykkeriet og begynte å søke jobb hos andre 3D-aktører i Kristiansand. Det viste seg å være vanskelig å få en fast ansettelse, så jeg startet enkeltpersonforetak. Deretter ble jeg leid inn på boligprosjekter, og gikk samtidig rundt til utbyggere og eiendomsmeglere for å presentere arbeidene mine.

– Dermed ballet det på seg med nye jobber og nye kunder, og til slutt kunne jeg drive på heltid.

Preben Wehus 3D-visualisering

3D-visualisering: Preben Grundetjern Wehus, Wehus 3D Design

– Må være kreativ og jobbe hardt

– Hvordan trives du i jobben din?

– Jeg trives veldig godt i jobben min. Jeg har gode muligheter til å være kreativ og påvirke prosjektene. Jeg alltid har hatt en stor interesse for design og arkitektur, så dette er veldig gøy, sier 24-åringen.

– Å drive for seg selv kan være krevende. Man har jo selv ansvar for å få inn nok prosjekter og levere innen tidsfrister. Likevel er det stor fordel å kunne være såpass fleksibel, og styre det meste selv.

Jeg har hatt interesse for 3D siden 12-års alderen. Da var det selvfølgelig naturlig å velge Noroff som studiested.Preben Grundetjern Wehus

– Hva skal til for å lykkes med 3D-design?

– Man må være kreativ og jobbe hardt. Se på andres arbeider og få inspirasjon. Ikke ha for mye hastverk med prosjektene. 3D-visualisering er tidkrevende, og det vil gjenspeile seg i arbeidet man gjør.

– Hvorfor valgte du Noroff?

– Jeg har hatt interesse for 3D siden 12-års alderen. Da var det selvfølgelig naturlig å velge Noroff som studiested.

– Hva synes du om faglærerne?

 – Lærerene er flinke og har mye kunnskap om faget. De gir studentene anledning til å være kreative.

– Hvilke råd vil du gi til nye studenter?

– Nye 3D-studenter bør jobbe mye med prosjektene sine og ha interesse for faget, da kommer de langt.

3D-visualiseringer fra Wehus 3D Design

3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt og interaktivt spillinnhold og gamification for alle bransjer. Studiet gir unikt innblikk i utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Top