IT-studieplasser, stortinget, statsbudsjettet

Det foreslås 250 nye studieplasser, men bare 70 øremerkes teknologi. Noroff oppretter minimum 300 nye IT-studieplasser det neste året, for å sikre IT-kompetansen som behøves.

Statsbudsjettet for 2020 er nå lagt frem, og vedtas av Stortinget før jul.

Totalt er det satt av 11,1 millioner til nye studieplasser. En økning på 3,2 millioner kroner. Kunnskapsdepartementet skriver at å ta opp 250 flere studenter vil innebære omtrent 1000 flere studenter i løpet av fire år.

– Her svikter regjeringen totalt i statsbudsjettet for 2020, med en symbolsk økning på 3,2 millioner kroner, sier adm.dir. i IKT-Norge, Heidi Austlid i en artikkel på deres hjemmesider.

«"

Foto: Jeanette L. Bækkevold

Kompetansegap

Det er bra at 70 studieplasser øremerkes teknologistudier, men er likevel langt unna behovet. Vi ser en solid økning blant dem som ønsker å studere IT-fag, sier Beathe Due, prorektor ved Noroff.

I fjor opplevde Noroff School of Technology and Digital Media en økning i søknader til IT-studieplasser på 48 prosent.

 Det er et samfunnsansvar at Norge har den IT-kompetansen som behøves, det betyr at det må være vilje fra både politikere og næringslivsaktører for å bygge kompetansen vi trenger og tette kompetansegap som finnes. Her må det mer samarbeid til, påpeker Beathe, og fortsetter:

 Vi i Noroff bidrar så godt vi kan, både innen fagskole- og høyskole-utdanning i tillegg til at vi utvikler fleksible videreutdanningsløp sammen med næringslivet.

Les også: - Et alvorlig samfunnsproblem med en enkel løsning

Dersom ikke kompetansegapet tettes, risikerer vi at Norge i 2025 mangler 80.000 ressurser innen teknologi. 

«"

Beathe Due og Aage Alexander Foss. Foto: Magnus Wintersborg

Fleksible videreutdanningstilbud

Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) med 26 millioner kroner for å drifte fleksible videreutdanningstilbud. Tilbudene skal være for personer som har behov for endret og ny kompetanse som følge av digitalisering og det grønne skriftet.

6 av 10 bedrifter svarte i NHOs Kompetansebarometer i 2018 at de har et udekt kompetansebheov i bedriften.

Noroff svarer på næringslivets behov

Noroff School of Technology and Digital media har de siste årene opprettet omtrent 500 nye IT-studieplasser innen cyber security, nettverk og IT-sikkerhet og frontend-utvikling.

– Antall søkere til IT-utdanninger på Noroff vokser i takt med den digitale utviklingen. For å svare på næringslivets behov øker vi kapasiteten på antall IT-studieplasser også i år, for femte året på rad, sier Aage Alexander Foss, Chief Operating Officer i Noroff.

I løpet av det neste året oppretter Noroff minimum 300 nye studieplasser innen IT. 

Hos Noroff får studentene praktisk IT-kompetanse og IT-ferdigheter som industriene og bransjene behøver. Våre studenter kan og vil bidra i et arbeidsliv i endring, avslutter han.

IT-studier hos Noroff

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
     
Top