Ronnie Johannessen, lyd- og musikkproduksjon, Karisma & Dark Essence Records

Fra kontoret i Nygårdsgaten i Bergen er 34-åringen med på å selge CD-er for millioner.

Når bandet du promoterte lyser av glede for arbeidet du har gjort for dem - det er gull det, sier Ronnie André Johannessen Dahl (34).

Han har studert den toårige fagskoleutdanningen lyd- og musikkproduksjon ved Noroff Bergen. 34-åringen jobber i dag i det suksessfylte plateselskapet Karisma & Dark Essence Records, som har spesialisert seg på metall og prog, og distribuerer plater over hele verden. Omsetningen er nær femdoblet siden 2013.

Det motbeviser jo det mange sier, at man ikke kan leve av musikk, sier Ronnie engasjert.

– Landets raskest voksende plateselskap i sin sjanger. Hvordan er det å ha en slik tittel?

Det å lære hvordan musikkbransjen fungerer fra A til Å er en enorm lærdom. Ronnie André Johannessen Dahl

Ja, vi er visst det, smiler Ronnie.

Han fortsetter:

Jeg må innrømme at det nok er vanskeligere å se fra innsiden enn utsiden. Det er utrolig moro og givende, men til tider også tungt. Diverse regnskapsoppgaver er liksom ikke favoritten, men må gjøres. Akkurat som oppvasken på kontoret og deadlines som har en tendens til å småkoke. Men det å lære hvordan musikkbransjen fungerer fra roten og se hvordan den røde tråden ledes fra A til Å er en enorm lærdom.

Artikkelen fortsetter under bildet...


- Noe må jeg jo ha gjort riktig

Ronnie prøvde seg litt fram i bransjen, før han med en dose flaks kom i kontakt med de riktige folkene.

Jeg fikk en prøveperiode på seks måneder hos plateselskapet, så noe må jeg jo ha gjort riktig siden jeg nå har vært der i tre år.

Han er rask med å fortelle at arbeidsoppgavene i hvert fall ikke er ensformige – og spenner over alt fra web shop, kundebehandling, markedsføring av artister, premierer til nye artister, logistikk, sosiale medier, med mer.

Jeg er en multi-gud, er jeg ikke, spøker han.

Det som desidert er noe av det beste å holde på med, må være promoteringen av et band som man selv brenner for. Å se det positive resultatet grunnet din egen innsats, hvor du for eksempel har vært våken til to-tre på nettene for å ordne ting, det føles bra.

Det er ikke tvil om at suksessen krever hard jobbing. Det er mange i bransjen som kjemper om oppmerksomheten.

Det er ganske fantastisk å finne seg en kopp nytraktet «kølsvart» kaffe på morgenen. Deretter ser jeg på diverse statistikker for musikken vi gir ut. En skikkelig nerde-glede, ler han.

Jeg mener Noroff har hatt en vesentlig rolle i dette, som fikk kreativiteten i meg til å spire.

Ved siden av jobb har han utviklet sitt eget undergrunns-klesmerke, Darkhan.

Klesmerke: Dette består av 8bit retro Nintendo-kunst. Også veldig nerdete, innrømmer Ronnie.

Noe unikt innen sjangeren

Ny norsk progrock er ledende globalt, mener den tidligere Noroff-studenten.

Verden har fått et stort øye for norsk progressiv rock og ifølge pressen leverer Norge progrock av ypperste kvalitet. Landet vårt driver tydeligvis med noe unikt innen den sjangeren. Og selvsagt svart metall, men det har folk flest allerede hørt om.

– Hva har du tatt med deg fra utdanningen hos Noroff, som du har fått bruk for i egen karriere?

Tiden hos Noroff har lært meg å bli enormt kreativ, bruke egen hjerne og få hjulene til å spinne. Jeg har lært å finne løsninger på hinder som kan oppstå. Ikke minst har lærerne på skolen bidratt enormt til å gi meg et bedre gehør.

– Hva husker du best fra studietiden?

Den første dagen jeg åpnet Cubase, programvaren vi brukte i lyd- og musikkproduksjon. Det var som å stirre på Egyptiske hieroglyfer, tyde et eldgammelt språk som bare profesjonelle historikere kunne lese og forstå. Men det tok ikke lange tiden før jeg lærte å knekke koden, gitt.

– Hvilke tips vil du gi til nye studenter?

Tør å snakke, spørre og gi av deg selv. I denne bransjen kommer ikke jobben til deg, du må oppsøke det du ønsker å oppnå med en plan A. Kast vekk plan B og gå balls in med det du brenner for, avslutter han.


Relaterte studier

Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Utdanningen for deg som ønsker å jobbe kreativt eller teknisk med musikk og lyd. Du ønsker å bli artist, komponist, produsent, lydtekniker i studio, eller jobbe med lyd og musikk til film og andre medier.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

En praktisk utdanning for deg som vil jobbe i filmbransjen. Gjennom studiet vil du jobbe kontinuerlig med studentproduksjoner og få en grundig opplæring i det utstyret som filmbransjen bruker i dag.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt og strategisk med visuell kommunikasjon. Du får anvendt dine ferdigheter i virkelige prosjekter, noe som gjør deg rustet til å gå rett ut i jobb.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top