Lyd- og musikkproduksjon Jørund Fluge Samuelsen ny campus, fagskole

– Vi får fasiliteter de fleste profesjonelle aktører vil misunne oss, sier Jørund Fluge Samuelsen.

Ved studiestart 2016 flytter Noroff Oslo inn i nye toppmoderne lokaler midt i clusteret av tekniske og kreative bransjer.

– Den nye campusen i Mølleparken ligger svært sentralt i forhold til lyd- og musikkbransjen, sier Jørund Fluge Samuelsen, faglærer på lyd- og musikkproduksjon.

– Studioene, produksjonsselskapene og mediebedriftene ligger på rekke og rad innover i bygningsmassen, og dette er selvsagt svært heldig for våre studenter. Flere av de mest anerkjente innspillings- og masteringstudioene i Norge ligger i Mølleparken og vil bli våre nærmeste naboer.

– Miksepulter, outboard, mikrofonpark; alt ligger til rette.

I vår bransje, handler stadig mer av lyd- og musikkproduksjonen om lyd til bilde.Jørund Fluge Samuelsen

Jørund er en svært aktiv faglærer, og spiller inn artister og band nesten hver dag i sitt studio Audioskop. I løpet av det siste året har han produsert for Pitsj, Guro von Germeten, Bjørgo & Reistad, Gunnhild Sundli & Aasmund Nordstoga, Even Pe, Liv Ulvik Band, Eplemøyas bidrag til Raga Rockers hyllestplate og Marjit Vinjerui.

Han har også bidratt som musiker på albumene til Dylan Mondegreen, Åge Reite, Rudi Myntevik og Giske.

– I Noroff sine lokaler ligger absolutt alt til rette for tett samarbeid mellom fagene, og det er jo nettopp dette som er Noroffs største potensiale; samarbeidsmulighetene mellom de visuelle fagene og lyd- og musikkproduksjon! Samlokaliseringen vil utvilsomt gjøre disse prosjektene enda bedre. Og i vår bransje, handler stadig mer av lyd- og musikkproduksjonen om lyd til bilde.

– Hva ser du selv mest frem til?

– Jeg er veldig spent og gleder meg enormt til å se de nye lokalene når de blir ferdige. Studioene er tegnet av studioarkitekt-legenden Erik Aasheim, og på tegningene ser det ut som et drømmescenario. Planen er 65 kvadratmeter innspillingsrom med god takhøyde og fire tilknyttede kontrollrom, et såkalt satelittstudio. På den måten får man optimalisert rombruken. Det ene kontrollrommet har også et auditorium, sånn at man kan kombinere undervisning og praksis på en helt ideell måte. For en gammel studiorotte som meg, høres dette nesten for godt ut til å kunne være sant. Vi får fasiliteter de fleste profesjonelle aktører vil misunne oss.

– Alt i alt blir det seks dedikerte kontrollrom, med to mindre opptaksrom i tillegg til det store moderskipet. Miksepulter, outboard, mikrofonpark; alt ligger til rette.

Les også: – Ny campus i Oslo får store oppgraderinger på filmstudiet

Klar for studiestart: Noroff Oslo flytter til Nye lokaler i Mølleparken fra studiestart 2016. Les mer om Noroff Oslo.

Deler kontakter med studentene

Alt som er bra for bransjen, er bra for meg. Det er mitt motto.Jørund Fluge Samuelsen

– Du er selv aktiv i musikkbransjen. Hvordan kan studentene dra fordel av det?

– Mitt kontaktnett i musikk-, medie- og platebransjen er enormt, om jeg selv må si det. Og jeg har ingen motforestillinger mot å dele mine kontakter med studentene. Alt som er bra for bransjen, er bra for meg. Det er mitt motto. For noen år siden lå studioet mitt i Mølleparken, faktisk, og jeg har mange gode kolleger der, som jeg gleder meg til å få jevnlig kontakt med igjen, nå som Noroff flytter dit. Og når lokalene våre blir så bra, regner jeg nesten med at mine kontakter også gjerne vil komme og se hos oss. Det kan bli muligheter for synergi, rett og slett.

– Kan du beskrive utstyrsparken dere bruker på lyd- og musikkproduksjon?

– Akkurat hva slags utstyr Noroff kommer til å investere i, i forbindelse med flyttingen, er uklart. Men vi har allerede en svært god og stor mikrofonpark, en rekke high end preamper og kompressorer og vil kunne tilby nye, store daw-kontrollere i flere av kontrollrommene i Mølleparken. Noroff skal til enhver tid ha det som er bransjestandard i gode, proffe studioer.

Gjennom sin musikerkarriere har han spilt på cirka femti album, blant annet med Odd Nordstoga, Ni Liv og Erik Lukashaugen. Han har produsert for blant andre Bjarte Hjelmeland, Jan Toft, Gjermund Larsen Trio, Kronprinsparets Humanitære fond med diverse artister, Asgeir Borgemoen og Unni Boksasp Ensemble. I tillegg har han spilt i band som Trang Fødsel og Bobby Hughes Experience.

I tillegg gjør han komposisjonsoppdrag til tv-, reklame- og mediebransjen. Han har komponert, spilt inn og produsert kampanjemusikk for NRKs Mysteriet på Sommerbåten, Rustad IL, og disse videoene:

– Jobber med bransjekunnskap, teknikk og samarbeidspsykologi

– Hvordan er miljøet på lyd- og musikkproduksjon?

Jeg er faktisk ikke i tvil om at vi tilbyr svært god undervisning til mennesker som mener at de har noe i lyd- og musikkbusinessen å gjøre.Jørund Fluge Samuelsen

– Noroff sin studentmasse er ulik fra år til år, men felles for alle årene jeg har jobbet her, er at den er sammensatt. Det er hip hop-hoder, metal-nerder, indie-freaks, filmkomponister og pop-kunstnere i skjønn forening. Og de underligste samarbeid oppstår. Og gjennom de underligste samarbeid får man gjerne de beste resultatene, faktisk. God musikk har alltid grodd godt der sjangere krysser hverandre og åpenhet for nye impulser er et av Noroff-studentenes viktigste aktiva. Vi opplever svært sjelden samarbeidsproblemer og gjennom stadig å presentere skisser, ideer og ferdig arbeid, og å få relevant og konstruktiv tilbakemelding på dette, blir studentene godt skodd til livet i bransjen.

– Hvorfor bør man velge lyd- og musikkproduksjon på Noroff?

– Jeg er faktisk ikke i tvil om at vi tilbyr svært god undervisning til mennesker som mener at de har noe i lyd- og musikkbusinessen å gjøre. Vi jobber mye med estetikk, kreativitet og sound- og komposisjonsteorier, men også bransjekunnskap, teknikk og samarbeidspsykologi. Det at lærerne på faget har så stor erfaring, gjør oss i stand til å lære studentene hva vi har ervervet av kunnskap gjennom vårt virke, ikke bare gjengi andres teorier og lærdom. I tillegg er lyd- og musikkproduksjon et learning by doing-studium. Studentene får anledning til å lære masse, dersom de er innstilte på det.

     
Top