– Med disse studiene kan man fremstille troverdige 3D-bilder fra tekniske tegninger, sier Håvard Waagbø.

Stadig flere velger å komponere sin egen sammensetning av studier. Håvard Waagbø (29) er en av dem.

Etter han ble ferdig med teknisk design med DAK i 2012, fikk han jobb som teknisk tegner og 3D-designer i Mento Service. Samtidig valgte han å gå videre på 3D design og animasjon på deltid.

– Du har kombinert teknisk design med 3D design. I hvilken grad mener du disse studiene utfyller hverandre?

– Dette er en fin studiekombinasjon når man ønsker å kombinere tekniske tegninger med 3D-visualisering. Det gir en helhetlig forståelse av fagfeltene som igjen gir et bedre sluttresultat i jobbene jeg gjør, sier Håvard.

Begge studiene baserer seg på teknisk kunnskap og kreative egenskaper.Håvard Waagbø

Han utdyper:

– Begge studiene baserer seg på teknisk kunnskap og kreative egenskaper. Teknisk design med DAK har fokus på grunleggende designprinsipper, uforming, tekniske løsninger, produksjon og tegning. Mye er rettet mot produksjon, bygg og industri. Visualisering i form av 3D-bilder, illustrasjoner og animasjoner er også en del av dette studiet. 3D design og animasjon går i dybden på å skape mer overbevisende bilder, hvor man lærer bl.a mer om tekstur, unwrapping av modeller, lyssetting, kamera, rendring, composition og bearbeiding av bilder og video.

Begge studieprogrammene tok han på Nettstudier.

Håvard Waagbø, 3D-design

– Slutter aldri å lære

– Hvor verdifull er denne studiekombinasjonen?

– Begge studiene baserer seg på å kunne forutse utfordringer og løse dem konstruktivt. All kompentansen som er relatert til 3D-design er nyttig om man ønsker å arbeide med teknisk tegning og vice versa. Denne kombinasjonen er verdifull og en fordel for meg og mine oppdragsgivere. Den gjør det mulig å fremstille troverdige 3D bilder, animasjon og illustrasjoner fra produkter og konstruksjoner man har produsert tekniske tegninger av.

All kompentansen som er relatert til 3D-design er nyttig om man ønsker å arbeide med teknisk tegning.Håvard Waagbø

– Hva er det som gjør 3D- og designstudier så spennende?

– Det er spennende å ha friheten til å skape noe nytt, eller å kunne utarbeide, forenkle og forbedre eksisterende løsninger. 3D er et stort fagfelt som har mye å tilby. Man slutter aldri å lære.

– Kan du si litt om jobben din?

– Jeg har nå vært ansatt som teknisk tegner og 3D-designer hos Mento Service i fire år. Jeg jobber blant annet med produskjon av 3d konstruksjoner, Ilogic-modeller og prosjektoppfølging av tekniske tegninger i henhold til standarder. Tegninger jeg produserer er rettet til kunder og produksjon. Programvarer jeg bruker i arbeidet er Autodesk Inventor pro, Autocad og 3Ds Max.

Imponerte nettlærerne

Faglærerne på Noroff Nettstudier sier Håvard skilte seg ut i planleggingsfasen:

– Håvard har alltid vært nøye med forarbeid og planlegging, og det skinner igjennom i oppgavene hans som har holdt høy kvalitet hele veien, sier lærer på 3D design og animasjon Kristian Foshaug.

– Det har vært gøy å se på hvordan den iherdige innsatsen til Håvard har gitt så gode resultater, legger han til.

Håvard Waagbø, Mento Service

– Hvordan har det fungert å studere på nett?

– Nettsidene og læringsportalen er intuitive og brukervennlige. Det lett å komme i kontakt med faglærere og studenter. Man lærer å jobbe selvstendig og i grupper, og løse utfordringer som kan og vil oppstå under en prosess, sier Håvard.

– Nettstudier gir også mulighet til å jobbe ved siden av studiene. Man har mulighet til å se leksjoner og forelseninger i eget tempo. Noroff har vært flinke til å tilrettelegge studieplaner i forhold til arbeidsplassen. I perioder med store prosjekter på jobb har jeg fått anledning til å ta pauser fra studiet.

– Må ha gode rutiner

– Da du fikk jobb begynte du å studere deltid. Hvordan gikk det å studere parallelt med jobb?

– For meg gikk det stort sett fint. Jeg syntes til tider det kunne være utfordrende å sette meg inn i nye arbeidsoppgaver på jobb, og samtidig lære meg nye fagområder på studiet.

– Hva mener du skal til for å lykkes som nettstudent?

– Du må være motivert, planlegge arbeidet og lage deg gode rutiner.

Studiekombinasjonen har gitt meg faglig kompentanse som er attraktivt for arbeidsmarkedet.Håvard Waagbø

– Hva synes du om faglærerne?

– Faglærene har god bransjekunnskap, og har oppdatert kompetanse på de aktuelle fagområdene. De er imøtekommende med alle problemstillinger, gir raske tilbakemeldinger og konstruktiv kritikk. Jeg er veldig fornøyd med dem.

– Hvorfor valgte du Noroff?

– Noroff tilbydde de mest attraktive studiene for meg. Det var viktig med en bransjerelatert oppbyggning av studiene. Jeg er førnøyd med studievalgene fordi jeg har nå mulighet til å arbeide selvstendig og i tverrfagelig samarbeid. Studiekombinasjonen har gitt meg faglig kompentanse som er attraktivt for arbeidsmarkedet.

Se Håvard sin avslutningsoppgave fra teknisk design med DAK

Besøk Håvard sin studieblogg fra teknisk design her og hans nye portfolionettside her.

Relaterte studier

     
Top