Vi vet at studievalg kan være vanskelig. Derfor har vi laget en oversikt over hvilke spørsmål som kan være lure å stille deg selv før man tar et valg.

Når du står overfor valget av studieretning, møter du en kompleks prosess som krever grundige overveielser og beslutninger. Før du tar steget og søker om studieplass, er det klokt å ta deg tid til å reflektere over flere spørsmål som kan bidra til å gi deg en dypere forståelse av dine egne interesser, verdier og karriereambisjoner.

Disse spørsmålene kan være viktige å tenke over

Hva interesserer deg?

Ta deg tid til å reflektere over hvilke emner, interesser eller aktiviteter som virkelig tenner gnisten i deg. Identifiseringen av disse lidenskapene kan være en driver for å forme en karriere som virkelig engasjerer deg.

Kanskje du er opptatt av film eller har en lidenskap for musikkproduksjon, da er det også mulig å gjøre karriere ut av interessene dine dersom du ønsker det. Liker du spill og ønsker å jobbe med dette kan for eksempel studere spill, 3D og spillteknologi, eller animasjon

Hvilke verdier prioriterer du i ditt fremtidige arbeidsliv?

Arbeidslivet rommer et mangfold av motivasjonsfaktorer, fra innovasjon til sosialt ansvar. Utforsk hvilke verdier som ligger nærmest ditt hjerte når det gjelder din fremtidige karriere, og la disse verdiene veilede dine valg.

Dersom det er viktig for deg å hjelpe andre kan for eksempel Cyber Security eller Digital Assurance & Security Management gi deg mye, mens om du kanskje ønsker å være kreativ og jobbe digitalt kan du vurdere grafisk design, UX-design eller UI-design.

Det er selvfølgelig ingenting som står i veien for å kombinere flere verdisett, som å jobbe kreativt med noe som kan hjelpe andre. Et eksempel er Tiril som redder liv med grafisk design.

Foretrekker du samarbeid eller selvstendighet?

Selv om samarbeid er en uunngåelig del av enhver arbeidsplass, er det viktig å reflektere over din foretrukne arbeidsstil. Enten du trives best i teammiljøer eller foretrekker å ta styring på egenhånd, å være bevisst på dette vil hjelpe deg med å finne et arbeidsmiljø som passer best for deg.

Hvilken livsstil ønsker du å leve?

Karrierevalg påvirker ikke bare våre arbeidsdager, men også våre liv utenfor jobben. Det er derfor lurt å tenke grundig gjennom hvilke aspekter av livet som er viktigst for deg. Eksempelvis kan økonomisk stabilitet, fritid, stabilitet eller rutine, frihet, eller muligheten til å reise være noe som betyr mye i ditt liv. Mange studier gir gode muligheter for å kunne oppfylle den livsstilen du ønsker, da det finnes et hav av yrker og arbeidssteder innenfor hver utdanning.

Hvilket utdanningsløp er best for deg?

Det er viktig å huske at utdanning åpner dører til en mangfoldig arbeidsplass, hvor det er rom for å skape en unik karrierevei som passer dine ønsker og behov. For eksempel, en utdannelse innen digital markedsføring kan føre til en rekke jobbmuligheter, fra tradisjonelle kontorstillinger til fjernarbeid for små private selskaper.

Kanskje er du opptatt av å komme raskt ut i arbeidslivet, samtidig som du ønsker en god lønn. Da anbefaler vi deg å lese artikkelen vår Yrker med kort utdanning og høy lønn.

I tillegg til disse spørsmålene, vil vår artikkel Hva skal jeg bli? utforske flere nøkkelpunkter som kan hjelpe deg med å finne retning til din fremtidige karriere.

     
Top