Gi hverdagen og samvittigheten et bærekraftig løft med disse ni tipsene, og få en mer miljøvennlig studenttilværelse.

Det begynner å gå opp for de fleste av oss at jordkloden trenger litt hjelp 🌎 Heldigvis kan alle gjøre en forskjell, og det uten å gjøre hverdagen mer stressende eller komplisert. Det er ikke bare godt for miljøet, lommeboka kommer også til å nyte godt av flere av disse tipsene. 

1. Slå opp med plastposene for godt

I Norge bruker vi omtrent en milliard plastposer hvert eneste år. Noe av det enkleste vi kan gjøre er å bytte ut plastposer med handlenett som kan brukes om og om igjen.

2. Dropp engangskopper

Take away-kopper er blant det engangsserviset vi nordmenn bruker mest. Hva med en egen kaffe-to-go uten søppel? Ja, takk. Kjøp en egen kopp du har med deg på campus eller innom kaffebaren i nærheten. Det kan være en kopp du har hjemme, eller den populære Noroff-koppen ☕ Sammen kan vi få ned tallet på bruk av engangskopper.

«"Foto: Jeanette L. Bækkevold

3. Redd matrestene

På verdensbasis går 1/3 av all mat som produseres i søpla. Mesteparten av matsvinnet skjer hjemme hos meg og deg. Forsøk å kjøpe det du trenger, og spis opp eventuelle rester til niste dagen etter 🥑 🥦🍐

Gode tips er å se etter nedprisede varer i matbutikken, eller redde billig overskuddsmat gjennom Too Good To Go-appen.

4. Kildesorter, alltid

Potetgullpose? Batterier? Hårspray? Usikker på hvor du skal kaste det? Få raskt svar på sortere.no.

Å kildesortere er ganske åpenbart, men det er faktisk noe av det aller viktigste vi kan gjøre for miljøet. Sørg for å samle de forskjellige avfallstypene hver for seg, og inspirer resten av kollektivet til å gjøre det samme ♻️

5. Downsizing og gjenbruk

Å la være å kjøpe ting vi egentlig ikke trenger er både miljøvennlig og økonomisk. Pensumbøker, klær, elektronikk og møbler er eksempler på ting du fint kan kjøpe brukt. 

Skal du innrede hybelen, sjekk finn.no. Klær er genialt å kjøpe via Tise-appen. Husk ellers å ta godt vare på tingene dine så de holder lengre. Det er verdt å se om ting kan fikses hvis de går i stykker, fremfor å kjøpe nytt.

6. Ta med din egen vannflaske

Visste du at en plastflaske bruker 450 år på å brytes ned?

I Norge er vi veldig heldige som har rent vann i springen og vi trenger i utgangspunktet ikke å kjøpe vann i butikken. Hvorfor ikke ta med seg en egen drikkeflaske i sekken, som du kan fylle opp flere ganger i løpet av dagen, i stedet for å kjøpe flere nye vannflasker i butikken?💧

7. Kjøttfri dag

Det er lite som påvirker miljøet i så stor grad som hva vi spiser. Uansett hva du er fan av, er det fullt mulig å spise vegetar-middag på studentbudsjett, for å minske det økologiske fotavtrykket.

Så, hva med å prøve en kjøttfri dag en gang eller to i uken? Inviter gjerne noen fra klassen på middag, og inspirer dem til å gjøre det samme.

«"Foto: Jeanette L. Bækkevold

8. Tenk digitalt

Det krever mye energi og papir for å lage bøker, for eksempel. Pensumbøker er noen ganger vanskelig å komme unna, men bruk digitale lærebøker så langt det lar seg gjøre. Det kan også lønne seg å tenke seg om en ekstra gang før du skriver ut et dokument. Kan du heller lagre informasjonen digitalt?

9. Kjør kollektivt eller bruk sykkelen

Man kan faktisk komme seg ganske mange steder uten bil. Har du mulighet til å droppe bilen, gå for det. Ta bussen, trikken eller toget, eller ta bena fatt. Å starte dagen med frisk luft er ganske undervurdert og gir et bra grunnlag for læringen resten av dagen. 


Fortell studievenner, familie og andre om at du ønsker å leve mer miljøvennlig. Det er fint å se hvor fort folk lar seg inspirere, og at det faktisk er mulig å leve miljøvennlig som student, på en enkel og uproblematisk måte.

Studietilbud

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i cyber security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (digital forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Video er en viktig del av influencer-markedsføring. Jobb med digitale strategier og benytt videoproduksjon og storytelling på Facebook, Instagram, YouTube og andre sosiale medier.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i applied data science - utdanning

Bachelor i applied data science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital prototyping, 3D-printing

Digital prototyping

Morgendagens produkter fremstilles og testes digitalt. Bli klar for jobb i prosess- og produksjonsindustrien med en fremtidsrettet utdanning som lærer deg å designe fysiske produkter ved bruk av 3D-printing.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - Spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Praktisk ettårig utdanning i teknisk design, hvor du lærer å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Jobb med spektakulære visuelle effekter i film, spill og virtuell virkelighet. Utdanningen forbereder deg på jobb innen fremtidens digitale medier på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt og interaktivt spillinnhold og gamification for alle bransjer. Studiet gir unikt innblikk i utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX-design

UX-design er en ettårig teknologiutdanning med fokus på brukeropplevelsesdesign. Bli UX-designer og få praktisk kompetanse i brukertesting, wireframing, prototyping og interaksjonsdesign.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Top