Hva skal jeg bli?

Tusenvis av kommende studenter funderer i disse dager ekstra mye på framtiden. Valg av utdanning er for mange det største og vanskeligste valget hittil i livet.

For mange er valg av utdanning det første store valget, og et valg som vil være avgjørende for mye av det du skal drive med resten av livet. Samtidig handler studietiden mye om å finne seg selv. Det er heldigvis ingen som krever at du har alle svarene på forhånd.

Her har vi samlet tipsene som hjelper deg på vei.

Følge hodet eller hjertet?

Hva er det som interesserer deg? Hva vil du bli flink til eller lære mer om? Hva slags jobb tror du at du vil trives i?

Når du skal velge studieretning, bør du forsøke å svare på disse spørsmålene. I tillegg er det smart å gjøre research på hvilke studietilbud som er tilgjengelige.

– Det er fornuftig å begynne på internett. De aller fleste utdanningsinstitusjoner bruker mye ressurser på sidene sine, og samleportalene gjør det samme, sier Kine Maarud. Hun er daglig leder i én slik portal, Studentum.no.

Maarud anbefaler at mens du gjør deg opp noen tanker om hva du er interessert i å jobbe med etter endt utdanning, bør du også tenke over hva som finnes av jobbmuligheter.

– Du bør ikke bare følge hjertet, sier hun – og advarer mot og ikke tenke på at det skal være en jobb i den andre enden.

Kine Maarud, daglig leder studentum.no

Kine Maarud, daglig leder i studentum.no

Ta et annerledes valg

Også leder for studentrekruttering og studentservice i Noroff, Linda Stiberg-Jamt, tror det er viktig med en viss idé om hva du skal jobbe med til slutt.

-Ikke fordi det skal være skrevet i stein, men fordi det vil hjelpe deg å holde fokus på hvor du skal.

– Bruk tid på å sammenligne studier, lese omtaler, snakke med skolene, og dra på åpen dag. Få en magefølelse på seriøsiteten, og et inntrykk av hva du faktisk skal lære, fortsetter hun.

Samtidig er det ikke bare hvilken studieretning du velger, som er bevis på hva du kan.

– Du lærer mye mer enn bare faget ved å studere. For eksempel dette med å disponere tid og være mer selvstendig. Ofte må du levere oppgaver og prosjekter som tar deg gjennom en starte/fullføre-prosess, som det ofte er mange av i arbeidslivet.

Noe av det viktigste med en utdanning, er at du viser en evne til å lære, mener Kine fra www.studentum.no.

– Dersom du har en tanke om hva du vil – les mer om det, spør rundt, bestill time til studieveiledning og søk på nettet. NHO har sine årlige kompetansebarometer hvor de spør bransjen om hvilke yrker, fagområder, utdanningstyper og utdanningsnivåer bedriftene har behov for de neste fem årene. Dette kan gi deg en god pekepinn om hva som er lurt, sier Kine.

Bredde eller spisskompetanse?

Når du begynner å få et bilde av hva du vil jobbe med, kan du også snevre inn noen alternativer for hva slags studieløp som vil passe for deg. Det handler ikke bare om fagområder, men også type skole.

Du kan studere enten på universiteter, høyskoler eller fagskoler, og på campus eller på nett. Hva er riktig for deg?

Er du ute etter en spisskompetanse framfor mest mulig bredde, kan en høyskole eller fagskole være mer relevant. – De som går ut av et kortere fagskoleløp har en mer konkret kompetanse, som folk er villig til å betale for, siden de kanskje ikke har den kompetansen selv, sier Kine.

Studenter filmproduksjon

Foto: Jeanette L. Bækkevold

Campus eller nett?

Når det gjelder å velge mellom å gå på campus eller prøve seg på nettstudier, er det fordeler og ulemper med begge:

– På nett har du fleksibiliteten og kan bo hvor du vil, ofte studere på andre tider av døgnet, og ta det litt mer i det tempoet som passer deg. Du kan jobbe intensivt mot slutten eller i perioder. Men undervisningen er også interaktiv, slik at du for eksempel må følge forelesninger for å kommunisere med de på den andre siden, sier Linda, leder for studentrekruttering og studentservice.

På campus får du et faglig og sosialt nettverk som du kan bygge videre på. Linda Stiberg-Jamt, leder for studentrekruttering og studentservice

En Noroff-student, Aina Cecilie Moen, fullførte for eksempel graden i grafisk design fra Kina.

– Ulempen er dette med nettverk, og studentmiljøet, sier Linda, og utdyper:

– Det er dumt å undervurdere viktigheten av nettverk. Det er mange jobber som ikke lyses ut på vanlig måte – spennende jobber som du kan få høre om via faglig nettverk.

Som student på campus er også mulighetene for tverrfaglige samarbeid større enn for online-studenter.

– Du får et faglig og sosialt nettverk som du kan bygge videre på, og ta med deg ut i arbeidslivet, sier Stiberg-Jamt, og legger til at det kan være bra med faste rammer og tidspunkt for oppmøte:

– Rett og slett fordi det er lettere enn å falle for fristelsen for å ta seg er par dager fri når det måtte passe.

Noroff tilbyr høyskolestudier og fagskolestudier på nett eller i klasserom – med campus i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Alle fag har et sterkt digitalt DNA, og inkluderer studieløp innen IT, lyd og film, 3D og design. Hva passer aller best for deg?


Studietilbud hos Noroff

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i cyber security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (digital forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i applied data science - utdanning

Bachelor i applied data science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital prototyping, 3D-printing

Digital prototyping

Morgendagens produkter fremstilles og testes digitalt. Bli klar for jobb i prosess- og produksjonsindustrien med en fremtidsrettet utdanning som lærer deg å designe fysiske produkter ved bruk av 3D-printing.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - Spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Praktisk ettårig utdanning i teknisk design, hvor du lærer å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Jobb med spektakulære visuelle effekter i film, spill og virtuell virkelighet. Utdanningen forbereder deg på jobb innen fremtidens digitale medier på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt og interaktivt spillinnhold og gamification for alle bransjer. Studiet gir unikt innblikk i utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Top