Stine kombinerer jobb, reise og nettstudier: - Det var definitivt fleksibiliteten som appellerte mest til meg.
Stine Ariana Johansen (25) begynte smått med koding for en del år tilbake, på den tiden da blogging var populært. Med hjelp fra sin far som jobber i IT-bransjen lærte hun å bygge opp bloggnettsider ved bruk av HTML- og CSS-koder.
– Det er over 10 år siden og er noe jeg ikke har drevet med i ettertid, men det å få til noe slikt i relativ ung alder er likevel noe som har satt spor i meg. Det har gjort at jeg alltid har hatt interesse for faget, og følt at det er et fagfelt jeg kunne gjort det bra i.
For 25-åringen stoppet det litt der og det skulle ta noen år før hun fant ut at hun ønsket å gjøre karriere ut av interessen. Denne høsten valgte hun å starte på studiet i nettverk og IT-sikkerhet via Noroff Nettstudier.
Springbrett for videre karriere
Interessen for IT har alltid vært der, selv om den har blitt litt nedprioritert mens Stine har fulgt andre mål og drømmer.
– Jeg har fokusert på å jobbe og la tanken om studier litt på hylla. Nå har jeg derimot innsett verdien av å studere, og hvordan det å tilegne seg kunnskap innenfor IT kan fungere som et springbrett for videre karriere. Jeg håper studiet kan gi meg en fot innenfor IT-bransjen og at jeg får relevant jobb, sier hun.
Nettstudentens langsiktige mål er å gå tilbake til det hun begynte med, nemlig frontend-utvikling og etter hvert fullstack-utvikling.
– IT-bransjen er fantastisk når det kommer til å verdsette interesse, lærevillighet og nysgjerrighet for faget, og ikke bare hvor mange år man har på skolebenken. Jeg har stor tro på at om man først får seg en fot inn og er ivrig etter å utvikle seg, så er det ingen grenser for hva man kan oppnå, sier hun.
IT-bransjen er fantastisk når det kommer til å verdsette interesse, lærevillighet og nysgjerrighet.Stine Ariana Johansen
📷: Stine kombinerer nettstudier med jobb og reiser. Foto: privat.
Opplevd mestring
Noroff passet perfekt for Stine, ettersom hun kunne ta utdanningen på nett og velge mellom fire oppstarter.
– Jeg er veldig fornøyd med studiet. Til tross for at IT har vært på toppen av listen over ting jeg ønsker å gjøre, hadde jeg svært få forkunnskaper før jeg startet. Jeg har ikke gått så lenge på studiet, men jeg har allerede fått kunnskap som jeg anser som relevant.
– Det kanskje aller viktigste er at jeg har opplevd mestring og kjent på at «dette får jeg til». Dette gir mye motivasjon til å jobbe videre, fortsetter hun.
Stine har vært mange år i arbeidslivet og hatt stor fleksibilitet når det gjelder å reise, noe hun ikke helt var klar for å gi slipp på. Nettstudier gir henne friheten til å studere hvor enn hun vil. I løpet av de to månedene på studiet har hun vært på tre reiser, og har tre planlagte dette semesteret.
– Jeg har muligheten til å studere mens jeg er borte, så det var definitivt fleksibiliteten som appellerte mest til meg. Studiet lar seg også enkelt kombinere med jobb, ettersom jeg kan komme meg gjennom forelesninger og pensum i mitt eget tempo når det passer meg, sier hun.
Hverdagen som nettstudent
Nettstudentens hverdag starter klokken 07:00, med en god frokost og en kopp kaffe.
– En lang og stressfri morgen er nøkkelen til en produktiv dag for meg. Mellom 8:00-12:00 leser jeg gjennom fagstoff før jeg tar en pause og drar på trening. 14:00-18:00 ser jeg på videoforelesninger og jobber litt med oppgaver.
Hun fortsetter:
– Da har jeg fullført åtte timer med skole og kan i utgangspunktet ta resten av dagen fri. Det hender likevel at jeg jobber litt videre utover kvelden, da jeg ofte synes det er så spennende at jeg ikke klarer å legge det fra meg.
Stine tror at nøkkel for å lykkes som nettstudent er å ha selvdisiplin og en genuin interesse for faget man studerer.
– Man må ha selvdisiplin, og man må ha genuin interesse for faget. IT er et fagfelt der man aldri blir ferdig utlært, og man må ha et ønske om å være med på den teknologiske utviklingen for å være verdifull og ikke havne bakpå. Jeg tror at det å sette seg små mål for hver dag er noe av det viktigste man gjør. Det gir mestringsfølelse, og bidrar til å bryte ned fagstoffet så det ikke virker for overveldende, råder hun.
Studiet i nettverk og IT-sikkerhet har neste oppstart 9. januar 2024.