Ingrid "Døssi" Døssland på Lindmo, NRK

Ingrid (24) drømmer om å fortsette med å lage musikk fremover, og kunne leve av det. – Jeg har så mye musikk jeg vil vise verden, sier hun.

– Læreren min spurte om jeg spilte keys, om jeg var ledig onsdag og om jeg ville være med å spille på Lindmo. Jeg kunne heldigvis svare et forbausende «ja» på alle disse spørsmålene, sier Ingrid Døssland (24).

Fredag kveld sendes talkshowet på NRK, hvor Noroff-studenten opptrer.

– At jeg ble spurt om å være med på Lindmo var egentlig veldig tilfeldig. Han som opprinnelig skulle spille hadde blitt syk, så da fikk jeg spørsmål fra læreren min, Jens Kristian Mørkeby Rimau, om jeg kunne steppe inn sammen med han.

24-åringen studerer andre året med lyd- og musikkproduksjon på Noroff Bergen, en praktisk toårig utdanning i skjæringspunktet mellom musikk og teknikk.

– Det siste året har vært fullt av masse fine tilfeldigheter, sånn som for eksempel å spille på Lindmo. Jeg tror det er viktig å si ja til å bli med på ting, selv om man kanskje ikke føler seg helt komfortabel med alt. Plutselig skjer det mye gøy!

Læreren min spurte om jeg var ledig onsdag og om jeg ville spille på Lindmo.Ingrid Døssland

Artisten hun spiller piano for er den norske sangeren og låtskriveren, Marthe Valle, som i tillegg er svært samfunnsengasjert.

– Jeg kjente ikke Marthe fra før, men hun viste seg å være et nydelig menneske og en veldig dyktig artist. Hun var på Lindmo for å fortelle sterke historier fra flyktningeleiren Moria i Hellas, og hadde skrevet en sterk låt om dette som skulle urfremføres som avslutning av programmet. Det var veldig fint å være med på.

Ingrid er imponert over hvor profesjonell hele produksjonen var:

– Lindmo var som et stort og knirkefritt maskineri, der alle visste akkurat hva de skulle gjøre til en hver tid. Det var veldig profesjonelt.

Artikkelen fortsetter...

Ingrid Døssland, Døssi

Foto: Jon Danielsen

En sang om å realisere egne drømmer

Ingrid har drevet med sang siden hun var fire år og har skrevet mange tekster selv, særlig de siste åtte årene.

Artistnavnet hennes er DØSSI. Nylig slapp hun debutsingelen Girl. Sangen handler om å realisere egne drømmer. Hun innrømmer at låten på mange måter er skrevet til seg selv fra seg selv, men håper andre kan kjenne seg igjen i den. Hør den på Spotify her.

– For meg er det veldig befriende å kunne uttrykke meg gjennom musikk og sangtekster. Jeg føler jeg får en form for superkrefter når jeg klarer å nå inn til andre med musikken min. Det synes jeg er veldig fint, forteller hun engasjert.

I november 2018 startet Noroff sitt egne plateselskap, Noroff Records. Ingrid har jobbet i plateselskapet, samtidig som hun har studert lyd- og musikkproduksjon. 

– Målet med plateselskapet er å få kjennskap til bransjen fra innsiden. Vi signerer selv artister fra skolen, skriver kontrakter, lager cover, gir ut låtene og driver PR.

Selv liker 24-åringen å sitte på begge sider av bordet i bransjen.

– Jeg er veldig glad i den kreative delen av musikken, men også businessiden.

Jeg er veldig glad i den kreative delen av musikken, men også businessiden.Ingrid Døssland

Lyd- og musikkproduksjon gir studentene både musikkfaglig og lydteknisk kompetanse. Bransjen baserer seg i stor grad på selvstendig næringsvirksomhet, derfor er også det å bygge opp et firma en viktig del av undervisningen. Hvilke arbeidsområder man utdanner seg til er avhengig av fordypningen studenten velger på andre året av studiet.

Tiden hos Noroff nærmer seg slutten for Ingrid, og hun reflekterer:

– Jeg har nå noen måneder igjen før jeg er ferdig som student. Studiet har hatt mye å si for den utviklingen jeg har hatt de siste årene. Både rent teknisk produksjonsmessig, men også komposisjonsmessig og ikke minst har det gitt meg større tro på meg selv og at jeg kan fortsette med det jeg gjør.

– Jeg drømmer om å kunne fortsette å lage og spille musikk fremover, og å kunne leve av musikk på flere områder. Jeg har mye musikk jeg vil vise verden, avslutter hun.


Mer om studiet

Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Top