IT sikkerhet, Noroff

Hela er IT-lærer hos Noroff, og brenner for at flere jenter skal velge teknologiutdanning. Selv var hun den eneste jenta i klassen da hun tok sin utdanning.

Jeg tror bare at samfunnet har laget et feil bilde av hvem IT-folk er. Det stemmer absolutt ikke med virkeligheten, sier Hela Skagestad.

Man trenger ikke være nerd for å jobbe i IT-bransjen. Hela Skagestad

Hun er utdannet sivilingeniør innen nettverksikkerhet, og er faglærer på nettverk og IT-sikkerhet hos Noroff.

Vi må oppfordre flere jenter til å velge IT. Mange er nok redde for å skille seg ut og bli stemplet som «nerd». Det stemmer ikke, man trenger ikke være nerd for å jobbe i IT-bransjen.

Jenter, bare kast dere ut i det. Ikke være redde for å prøve. Man studerer ikke fordi man kan alt fra før. Jentene jeg har fått være faglærer for er strukturerte og målrettet, og ligger som regel ett hakk foran guttene, smiler Hela.

«"

Jenter og gutter har ulike kvaliteter

Jeg tenkte at dette, dette kommer jeg til å nå langt med. Hela Skagestad

Da Noroff-læreren selv begynte å studere IT hadde hun svært lite forhåndskunnskap.

Jeg hadde omtrent ingen forkunnskap innen IT før jeg begynte å studere. Jeg hadde ikke tilgang på PC slik man har i dag. Jeg kunne ikke norsk ordentlig etter å ha flyttet fra Tunisia, jeg kunne ikke faget, men klarte meg veldig bra likevel.

Fordi hun visste at IT var fremtiden.

Jeg tenkte at dette, dette kommer jeg til å nå langt med. Jeg visste at jeg kom til å være den bortskjemte som kunne velge mellom ulike jobbtilbud, fordi jeg valgte en teknologiutdanning.

Som den eneste jenta i klassen opplevde hun å være sterkt ønsket under gruppearbeid, da hun mener at jenter innehar noen viktige kvaliteter.

Jeg tenkte og løste problemer på en annen måte enn guttene. Jeg var strukturert, tok ansvar, satte grenser og fullførte i tide. Man får en annerledes balanse i klassen når den består av både jenter og gutter, sier Hela engasjert.

- Feilsøking er en stor del av vår arbeidshverdag

Det som er så gøy med å jobbe på en fagskole er at vi har veldig mye hands-on læring, alt er veldig praktisk rettet. Vi setter opp labber for å kunne kjøre tester og resultater, noe jeg selv har tatt med meg fra da jeg jobbet som ingeniør i bransjen. Jeg kan bruke mye av min kunnskap og egne erfaringer.

Ifølge Hela starter IT-studiene hos Noroff med basic kunnskap om PC og systemer, og krever ingen forhåndskunnskap.

Man må selvfølgelig ha en interesse for faget, men du kommer til oss for å lære. Så fort man knekker koden blir alt bare gøyere og gøyere. Det er kjempegøy å se utviklingen til studentene. Man ser tydelig at læringskurven er høy.

Feilsøking er en stor del av vår arbeidshverdag. Om du feiler er det ikke noe feil med deg, det er systemet. Det er lov å feile. Den eneste feilen man kan gjør er å ikke velge IT-utdanning, ler hun.

Så fort man knekker koden blir alt bare gøyere og gøyere. Hela Skagestad

Hun påpeker at hun aldri har hatt et kjedelig øyeblikk på jobb, fordi det alltid er nye trender og teknologier og oppdatere seg på i IT-verden.

Hallo, alle bruker PC

Hela får ofte høre av jenter at de ikke velger teknologistudier, fordi de vil jobbe med mennesker. Til det svarer hun:

Hallo, alle bruker PC i dag. Alle tjenestene du lager som utvikler eller nettverk du setter opp, er det folk som bruker. Vi jobber alltid med mennesker. Man sitter ikke og koder alene, det er jo skikkelig ensomt. Vi jobber i team, vi er ute i ulike bedrifter, snakker med kunder.

Hvorfor er det så viktig med mangfold i IT-bransjen?

Menn og kvinner tenker helt forskjellig og løser ting på ulike måter. Vi utfyller hverandre. Når vi produserer sammen lager vi et mye bedre produkt. Vi er helt avhengig av å ha begge kjønn med på laget, avslutter hun.

Er du interessert i IT?

Legg igjen din e-postadresse og få fem e-poster med mer informasjon om IT-studiene på Noroff.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Relaterte studier

Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i cyber security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i applied data science - utdanning

Bachelor i applied data science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
     
Top