27-åringen vokst opp i et hjem hvor det har vært helt naturlig at jenter holder på med teknologi. – Personlig ser jeg absolutt ikke på IT som et «guttefag».

Jeg har vokst opp i et hjem hvor IT var en felles interesse. Både mamma og mormor er veldig tekniske av seg, så for meg har det vært helt naturlig at jenter også er flinke med teknologi, sier Chanelle Olsen (27), som studerer nettverk og IT-sikkerhet på Noroff.

Tall fra Samordna opptak viser at andelen jenter som har søkt IKT-fag har økt de siste årene.

IT og teknologi er for alle. Det er jo klart at jeg har fått inntrykk fra omverdenen at IT er en guttegreie og noe som er ganske kjedelig, men det stemmer absolutt ikke.

Å studere IT er både utfordrende og spennende. Jeg liker utfordringene, og at vi stadig jobber med noe nytt. Noe av sjarmen med IT er at man lærer utrolig mye av at det går noe feil i systemene man jobber i, sier 27-åringen.

Hvorfor burde flere jenter velge en fremtidsrettet teknologiutdanning?

Det åpenbare svaret er jobbsikkerhet. Det er et voksende felt med behov for flere kompetente folk.

Et naturlig valg

Da Chanelle for to år siden skulle velge utdanning, var IT-studier et naturlig valg.

Jeg ønsket en utdanning innenfor IT, fordi det var et voksende og spennende fagfelt.

Da jeg fortalte familien min om studievalget var de veldig positive. De synes det passet meg og min personlighet, samtidig som det er et smart trekk for fremtiden. Vennene mine hadde en helt annen reaksjon. Jeg har fått høre flere ganger; «Hæ? Deg og PC? Virkelig?». Men det er jo helt forståelig når jeg aldri har uttrykt noen særlig interesse for IT. Når de kommer over sjokket er de veldig positive, ler Chanelle.

På 70-tallet var det flere steder overvekt av jenter som tok programmeringsfag. Den aller første programmereren var en kvinne. I dag er det en utfordring at ikke flere jenter velger teknologiske utdanninger.

Hva vil du si til jenter som vurderer å søke en IT-utdanning?

Absolutt ikke la deg skremme av at det kan oppfattes som en «guttegreie». Hvis det er noe du kunne tenke deg, søk og lær deg alt du kan om IT.

Det er gode muligheter for å få jobb

Hadde du mye erfaring innenfor fagfeltet fra før?

Jeg må nesten le litt av tanken på meg som «fagnerd», for jeg hadde ingen erfaring da jeg startet på studiet.

Jeg må trekke frem lærerne hos Noroff. Erik er veldig faglig dyktig, og alltid positiv og engasjert i våre prosjekter. Hela er også ekstremt dyktig, og hun tar vare på hele klassen, både faglig og personlig. Dette gjør hele utdanningen til en god opplevelse.

Chanelle forteller at hun nylig har fått seg jobb. 

Samme dag som jeg var på intervju hos Visolit fikk jeg fast ansettelse, og jeg klarer nesten ikke tro det. Alt har gått over alle forventninger, og jeg føler meg veldig heldig som har fått denne muligheten. Jeg var på intervju med to kvinner som har god erfaring og kompetanse innen IT. De har vært i bransjen lenge og jeg tror jeg har mye å lære av dem. Jeg la merke til at det var en god blanding av kvinner og menn, smiler hun.

Hvem passer teknologistudier for?

Det passer for alle som kunne tenke seg å jobbe med sikkerhet. Det er gode muligheter for å få jobb etter de to årene, eller ta et tredje år for å fullføre en bachelorgrad. Men det er jo som alt annet, man må ville bli flink og fokusere på studiet, avslutter hun.

Er du interessert i IT?

Legg igjen din e-postadresse og få fem e-poster med mer informasjon om IT-studiene på Noroff.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Relaterte studier

Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i cyber security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i applied data science - utdanning

Bachelor i applied data science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
     
Top