Alt kan hackes på ett eller annet nivå.

Anita Sondresen har akkurat blitt 29, og nå har hun funnet studieretningen som passer for henne. Hun er faktisk såpass begeistret for IT-sikkerhet at hun har fått to jobber innenfor fagfeltet mens hun fremdeles studerer.

Alt kan hackes

For bare noen få år siden ante ikke Anita at det var nettverk og IT-sikkerhet som lå i framtiden hennes.    

–Jeg har aldri vært en av de som har tenkt hele livet at jeg skal drive med IT-Sikkerhet, jeg har faktisk studert til å bli blomsterdekoratør og gått reiselivsledelse før jeg begynte på Noroff, forteller hun.

Men det viste seg fort at nettverk og IT-sikkerhet var noe for Anita:

–Mamma har alltid sagt til meg Du må aldri si nei, og du må ta alle mulighetene du får, spesielt hvis det høres vanskelig ut, for da lærer du jo noe nytt. Derfor passet dette studiet godt for meg. Skal du jobbe med IT-sikkerhet, må du være en person som er villig til å jobbe mye og lese mye og være mye i det, sier Anita.

– Folk ser for seg at vi sitter foran PC’er og sørger for at ingen kommer gjennom brannmuren, men det er jo så mye mer. Og det som er kjekkest er at du ser at du virkelig trengs. Alt kan hackes på ett eller annet nivå. Vi må jo sikre alle disse tingene. Og derfor vet jeg at jeg går inn i et yrke som har en lang fremtid.

Artikkelen fortsetter under bildet...

 

Alt kan hackes på ett eller annet nivå

To jobber

Begge jobbene Anita har i dag kom gjennom skolen, og den første jobben var et direkte resultat av et skolebesøk fra IT-giganten Atea.

–Atea er her en gang i året og snakker til oss studenter. Og da de spurte oss hva vi ville gjøre etter studiene sa jeg at jeg ville jobbe i Atea. Og Atea liker folk som er litt utadvendte, så da sendte de rett og slett en mail og spurte om jeg hadde mulighet til å hjelpe, forteller Anita.

–Nå jobber jeg med Sikkerhetsdagene, som skal handle om hvordan It-sikkerheten vil forandre seg når det nye personvernregulativet GDPR trer i kraft. Det er noe alle bedrifter må vite om.

Den andre jobben Anita har skaffet seg er ifølge henne selv ”Dødskul.” Her jobber hun for IT-sikkerhetsorganisasjonen SecureNOK.

–Det jeg skriver om nå er hacking av kritisk infrastruktur. Og dette er jo viktige ting: Si hvis Lyse gikk ned i to måneder på vinterstid. Det er jo skremmende hva som kunne skjedd da. I SecureNOK får jeg jobbe sammen med Siv Hilde Houmb, som er mitt største forbilde innen IT-sikkerhet, og det synes jeg er stort.

En skole for de nysgjerrige

Anita synes Noroff er den riktige skolen for hennes personlighetstype.

–Jeg synes jo Noroff er helt fantastiske, men jeg er jo også en som stiller spørsmål og ber om hjelp. Jeg var sikkert den eneste som ikke hadde bygd en pc da jeg begynte i første klasse i fjor, og da var han ene læreren igjen og lærte meg hvordan jeg skulle gjøre det, forteller Anita, men hun er også opptatt av at egeninnsatsen på skolen har mye å si:

–De tar oss med til bedrifter og lytter til oss. Men de er jo også sånn at hvis du aldri gir noe tilbake til skolen, hvor mye kan de gjøre for deg egentlig, da? Hvis du brenner for noe, er de her for at du skal få det til.

Og er det én ting man kan si om Anita, så er det at hun får det til.

 

 

Top