– Den største utfordringen var å få alt til å fungere i det grafiske brukergrensesnittet, sier nettstudent Christoffer Nygaard (30).

I sitt avsluttende prosjekt på Nettverk og IT-sikkerhet har 30-åringen Christoffer produsert og kodet et Blackjack-spill som har imponert lærerne på Noroff Nettstudier.

– Prosjektet mitt er en simplifisert versjon av Blackjack hvor jeg har valgt å droppe gamblingdelen, sier Christoffer.

– Det avsluttende studieprosjektet har vart i sju uker, og er basert på programmeringsmodulen jeg hadde det siste semesteret. Jeg liker å se en progresjon når jeg lager ting, og følte derfor at programmering var den rette veien å gå for meg.

Jeg liker å se en progresjon når jeg lager ting, og følte derfor at programmering var den rette veien å gå.Christoffer Nygaard

– Hvorfor ville du lage et Blackjack-spill?

– Hovedsakelig fordi reglene er greie og ikke overkompliserte, uten at selve prosjektet ble for simpelt. Det som var den største utfordringen var å få alt til å fungere slik det skulle i det grafiske brukergrensesnittet. Ettersom jeg er stor fan av Graphical User Interface så var det ikke et alternativ å droppe det.

– Hvordan er det å programmere i C/C++?

– C++ bygger på C, så koden kan brukes litt på kryss og tvers av hverandre. Den store forskjellen er at C++ er objektorientert, noe som gjør at koden kan virke enklere å forstå enn C-koden. I Blackjack-programmet brukte jeg en kombinasjon av C og C++.

Programmering c og c++ av Christoffer Nygaard

C og C++ programmering: Denne koden viser hvordan spillet vet hvor mye kortene er verdt

– Viktig å legge en god plan

– Hva skal til for å bli en god programmerer?

– Det er viktig å legge en god plan før du starter. Folk har forskjellige måter å gjøre dette på. Den mest vanlige er nok å bruke pseudokode eller flow-chart, men uansett hva du velger så er det viktig å ha en god og konkret plan før du starter. Dette vil gjøre arbeidet vesentlig lettere.

Ironisk nok gruet jeg meg mest til programmering og database, men endte opp med å trives best med dem.Christoffer Nygaard

Han utdyper:

– Det er viktig å strukturere koden på en god måte, slik at det er lett å finne frem i den. Jeg anbefaler å ha innrykk og notere kort hva de forskjellige delene av koden skal gjøre. Videre bør du plassere enkle oppgaver i egne funksjoner, slik at du slipper å repetere koden mer enn nødvendig. Det krever litt prøving og feiling, men jo mer tid du bruker på det desto bedre blir det. Jeg har enda en del å lære men jeg merker at jeg blir bedre og bedre. Det gir meg god motivasjon til å fortsette.

– Har du noen videre planer for spillet?

– Jeg ønsker å få implementert en 4-spiller del, hvor du kan velge hvor mange spillere du skal være og dermed skalere spillet deretter.

– Ellers hadde det vært kjekt å få implementert de andre funksjonene som også er i Blackjack, som double, split og gambling. Jeg må nesten bare se hvor mye tid jeg prioriterer på dette. Det kan vær jeg kaster meg ut på nye prosjekter også, gjerne i andre programmeringsspråk.

– Hva har vært det beste med å studere nettverk- og IT-sikkerhet?

– Jeg har lært en god del nytt innenfor et felt jeg alltid har hatt stor interesse for. Ironisk nok gruet jeg meg mest til programmering og database, men endte opp med å trives best med dem. Jeg likte også godt å sette opp servere det første året, og få dem til å jobbe sammen.

Programmering c og c++ av Christoffer Nygaard

Brukergrensesnitt: Spiller 1 har trukket 2 kort og valgt å stå med 18 i verdi. Det er nå spiller 2 sin tur.

– IT er under stadig utvikling

– Hvordan har det fungert å studere på nett?

– Før jeg startet var jeg litt redd for at jeg skulle havne bakpå. Jeg var nokså usikker på om jeg var strukturert nok til å styre min egen undervisning. Den første modulen hvert år var litt tung, men utenom det så gikk det mye bedre enn forventet.

Gi hundre prosent og forhold deg strukturert, så vil ting gå ganske greit.Christoffer Nygaard

– Hvorfor valgte du Noroff?

– Det var egentlig nokså tilfeldig. Jeg leste litt på hjemmesiden deres og fant ut at dette var en utdannelse jeg ønsket å ta, og dermed så ble det valget jeg gjorde. Alt i alt så er jeg veldig fornøyd med valget jeg har gjort.

– Hvilke råd vil du gi til nye IT-studenter?

– Gi hundre prosent og forhold deg strukturert, så vil ting gå ganske greit. Det er også viktig å ha en grunnleggende interesse for faget og et ønske å fordype seg innenfor feltet i tillegg til det du lærer fra forelesninger og pensum. IT er under stadig utvikling. Derfor er det alltid noe nytt å ta tak i.

– Hva vil du bruke kompetansen til når du er ferdig med studiene?

– Det store målet er å få seg en jobb innenfor programutvikling. Jeg planlegger å videreutvikle meg både innenfor programmering og database slik at jeg får en enda bedre forståelse og kunnskap. Det at jeg lærte den grunnleggende forståelsen av struktur og oppbygning innenfor programmering og database gjør at jeg er føler meg klar til å lære andre programmeringsspråk.

Du kan lese mer om Blackjack-spillet til Christoffer og laste det ned her.

IT-studier hos Noroff

Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top