Fagskolestudiet filmproduksjon i Bergen opplever en massiv vekst i antall søkere.

Rektor Aage Alexander Foss tror økningen skyldes at Noroff har en annen tilnærming til utdanningen enn andre aktører har.

Aage Alexander Foss, rektor ved Noroff i Bergen

- Vi ser en stor økning i søknader både til vår førsteklasse og andreklasse på filmproduksjon. Til sammen gir dette en formidabel vekst for studiet, sier Aage Alexander Foss, rektor ved Noroff i Bergen.

”Det er veldig hyggelig at Noroff er en foretrukken skole for filmstudenter. Det er en bekreftelse på at vi er på rett vei.”Aage Alexander Foss, rektor Noroff Bergen

En annen tilnærming til filmutdanningen

- Jeg tror økningen i søkermassen skyldes at vi har en annen tilnærming til utdanningen enn andre aktører har, sier Foss. Det er et forankret prinsipp hos oss at studenten skal kunne spesialisere seg i en fagfunksjon. Det er dette markedet etterspør.

- Den pedagogiske tilnærmingen vår er å jobbe med film. Vi trenger en praktisk tilnærming til et praktisk fagfelt. Det holder ikke å ha endeløse forelesninger og teori. Skal man bli attraktiv for en jobb, må man jobbe praktisk på de samme systemene som bransjen bruker. Derfor benytter vi blant annet RED-kameraer og software fra Avid. Vi må utstyre studentene våre med den kompetansen arbeidsgiverne vil ha, og derfor ser vi at flere går rett ut i jobb når de er ferdige på Noroff.

Toårig fagskolestudie

Fagskolestudiet filmproduksjon er et toårig løp, hvor det første året er en generell tilnærming til film. Studentene får prøve seg i aktuelle roller som produsent, regi, manus, fotograf og klipper, og får dermed en innføring i alle fagfunksjonene. Allerede i andre semester får studentene bruke kameraet RED Scarlet.

- Vi ser at det gjør noe med studentene når de får skyte filmene sine på RED-kameraer. Motivasjonen øker ved bruk av relevante bransjeverktøy, og det blir viktig for studentene å legge ekstra arbeid i filmene sine. Studentene produserer oppdragsfilm, dokumentar, reklame, musikkvideoer og fiksjon, sier rektoren.

På det andre året velger studenten en fagfunksjon som han eller hun får en fordypning i. For eksempel kan en student spesiale seg som produsent eller regissør. Da er det dypdykk i denne rollen gjennom hele året. På dette andreåret benytter studentene seg av det gjeve kameraet RED One MX.

Lite, men godt miljø

- Filmmiljøet i Bergen er ikke like stort som i Oslo, men vi ser at det vokser, sier Foss, mye takket være tidligere Noroff-studenter. Flere av disse har startet egne produksjonsselskaper, som Duo-film og Yesbox. Sistnevnte stod for store deler av produksjonsteamet bak Thale, som nå står overfor en Hollywood remake. I fjor hadde Noroff-studenter fra Bergen også en kortfilm med på Cannes-festivalen. Spesielt imponerende var det at dette var en film fra studenter i førsteklasse.

Eneste skolen i Europa med AFDA-samarbeid

Noroff er den eneste skolen i Europa som har en utviklingsavtale med filmskolen AFDA i Sør Afrika. AFDA godkjenner begge fagskoleårene fra filmproduksjon på Noroff, og kan supplere med et tredje år slik at studentene får en bachelorgrad. AFDA uteksaminerer mange attraktive filmarbeidere som bidrar til de store internasjonale produksjonene, eksempelvis Jonathan Liebesman, regissøren av blant annet ”Battle Los Angeles” (2011) og ”Wrath of the Titans” (2012). Flertallet av Noroff-studentene reiser til samarbeidsskolen i Sør-Afrika for å ta denne bachelorgraden, noe rektor Foss selv gjorde da han var filmstudent:

- Det er så digg med en snitt-temperatur på 25 grader gjennom hele året. Sør-Afrika er enormt store på film, og flere kjente produksjoner produseres i Cape Town. Blant annet skytes Avengers 2 der nede akkurat nå, og det samme gjør hele neste sesong av Homeland.

- Er studiet helt fullt nå, eller har dere plass til flere?

- Vi har plass til noen flere, smiler Foss. Etter vi flyttet til nye og flotte lokaler i Kanalveien på Minde har vi utvidet vår kapasitet. Vi har nå et 300 kvadratmeter stort filmstudio, egne kontorer for produsenter, egne dedikerte klippesuiter, og Vestlandets største green screen.

Les mer om filmproduksjon på Noroff.

     
Top