Ballongen fra kaffebaren Deksels i Nederland nådde helt frem til Steinar i Ljøterudkroken. Nå lager han dokumentar om kaffebesøket.

1.november 2012 sendte kaffebaren Deksels i Nederland ut 200 gule ballonger med følgende beskjed: "Denne lappen gir deg rett til en gratis kopp kaffe hos Deksels! kafé i Leiden. Tilbudet gjelder frem til 31.12.12 Håper å se deg!».

En av ballongene landet i skogen utenfor huset til Steinar A. Wedvik (23 år) i Ljøterudkroken. Sammen med medstudent Martin Eriksen bestemte Steinar seg for å ta med ballongen og besøke kaffebaren. Nå blir den spesielle reisen en dokumentarfilm med tittelen «En kaffetår i Nederland».

Denne lappen gir deg rett til en gratis kopp kaffe hos Deksels! kafé i Leiden. Tilbudet gjelder frem til 31.12.12 Håper å se deg!

Ballongen har reist hele veien fra nederlandske Leiden til Ljøterudkroken i Kongsberg. Med andre ord rundt 90 mil i luftlinje. – Det var et stunt som ble gjennomført i forbindelse med åpningen av kafeen med hensikt å skaffe gjester. På grunn av dårlig vær sprakk de fleste ballongene da de ble sendt avgårde. Det var ingen tvil om at vi var de gjestene som hadde reist lengst for å nyte en kopp kaffe, forteller Steinar.

Dagstur til Nederland

- Jeg kom gående i skogen utenfor huset mitt en søndag formiddag da jeg fikk øye på en gul ballong. Jeg ble nysgjerrig da jeg oppdaget en lapp som var festet i ballongen. Etter litt oversetting fant jeg ut at det var en kaffeinvitasjon på nederlandsk, forteller Steinar som ble overbevist av medstudent Martin Eriksen til å besøke kaffebaren. Sammen studerer de Filmproduksjon ved Noroff i Oslo og med en felles interesse for film bestemte de seg for å lage en dokumentarfilm med tittelen «En kaffetår i Nederland». - Martin meldte seg som fotograf og turkompanjong og etter litt planlegging dro vi på dagstur til Nederland i slutten av november. En kort, men svært innholdsrik reise, forteller Steinar.

Kaffetørst nordmann

Etter litt leting fant Martin og Steinar fram til kaffebaren Deksels i byen Leiden. – De ansatte ble veldig overrasket da vi kom inn døren, viste fram ballongen og fortalte hvor vi kom fra. Det tok ikke lang tid før både jeg og Martin ble servert hver vår kopp med dampende fersk kaffe latte. Akkurat som lovet, sier Steinar. Studentene benyttet anledningen til å intervjue sjefen av kaffebaren, Pieter Teekens, som fortalte om konseptet bak stuntet. Alt ble selvfølgelig fanget på kamera. – Dokumentarfilmen forteller hele historien. Fra avreise i Oslo sentrum til Leiden - og tilbake igjen. Ikke minst viser filmen de reaksjonene som møtte meg da jeg sto ved disken og presenterer meg som en kaffetørst nordmann, sier Steinar.

Interessert i ekte historier

Steinar har produsert flere dokumentarfilmer. I fjor laget han dokumentaren "La skolene leve" hvor han fulgte tre ildsjeler som brant for hver sine nedleggingstruede skoler. - Jeg liker dokumentarfilmer fordi de ofte er ærlige og usminket. De forteller en historie. Gjerne med flere synspunkt og innfallsvinkler. Jeg blir også fasinert av mennesker som virkelig brenner for noe. Det driver gjerne frem hele dokumentaren. «En kaffetår i Nederland» er en morsom og spesiell hendelse som jeg vil fortelle og dele med folk der ute, forteller Steinar. Filmen er planlagt ferdigstilt i løpet av 2013.

Kaffetår i Nederland - kafebesøk

Martin og Steinar ble servert hver sin kopp kaffe. Gratis, selvfølgelig!

Kaffe

Kaffen svarte til forventningene.

Les om studentenes reise i Laagendalsposten

Se «La skolene leve», en dokumentar av Steinar A. Wedvik

     
Top