– I dag er det digitale filmeffekter i nesten alle filmer, sier Aage Aaberge i Nordisk Film. Han mener behovet for ny kompetanse er stor.

Det er i dag nærmest umulig å se en ny film som ikke benytter seg av digitale filmeffekter, eller visual effects (VFX). Det gjelder ikke bare store Hollywood-produksjoner – også norske filmer bruker mer og mer av VFX.

– Det er et felt som utvikler seg enormt, sier Aage Aaberge i Nordisk Film.

Visuelle effekter, eller VFX, handler om å skape levende bilder digitalt. Eksempler på norske produksjoner med utstrakt bruk av VFX de siste årene er Bølgen, Kongens nei og Kon-Tiki. Aaberge jobbet som produsent på sistnevnte, og mener behovet for VFX-kompetanse i Norge har økt «nesten eksplosivt» de siste årene. Ikke minst også på grunn av den økonomisk gunstige insentivordningen for film, som lokker utenlandske prosjekter til Norge.

Jeg er veldig optimistisk på bransjens vegne.Aage Aaberge, Nordisk Film

– Vi begynner nå å få flere større prosjekter, og da øker behovet for folk. Jeg er veldig optimistisk på bransjens vegne, sier Aaberge.

Innspilling av Kongens Nei

Innspilling av Kongens Nei. Foto: Agnete Brun.

Tilbyr ny VFX-utdanning

For å bidra til å dekke det økende kompetansebehovet lanserer Noroff fagskole en ny linje som spesialiserer seg på VFX. Studiet har fått navnet VFX - visuelle effekter.

– Dette er en toårig, praktisk fagskoleutdanning på campus i Oslo eller som nettstudier. Studiet er utarbeidet i tett relasjon til VFX-bransjen i Norge – Storyline Studios, Qvisten animasjon og Storm Studios har vært viktige bidragsytere. Vi ser at det er et behov i bransjen, og derfor har vi opprettet studieprogrammet, sier fagsjef ved Noroff, Olav Slettahjell.

Vi ser at det er et behov i bransjen, og derfor har vi opprettet studieprogrammet.Olav Slettahjell, fagsjef Noroff

Studieprogrammet i VFX egner seg for deg som ønsker å arbeide profesjonelt med visuelle effekter – nasjonalt eller internasjonalt. Studentene kan etter utdanningen arbeide innen en rekke visuelle produksjonsmiljøer.

Studiet fokuserer på praktisk, teknisk og skapende kompetanse relatert til et aktivt utøvende yrkesliv i bransjen. Undervisningen starter på grunnleggende nivå, og det er ikke behov for spesialisert utdanning utover det formelle opptakskravet. Etter endt utdanning har hver enkel student opparbeidet seg en sterk VFX-portefølje.

Mer VFX i norske filmer

De norske filmene med høyest besøkstall er barnefilmer og store historiske produksjoner. Dette er filmer som gjerne benytter seg av mye VFX.

– Jeg tror at kinofilm i Norge blir enda mer kommersielt, og da er det klart det blir mer effekter, sier Torgeir Busch i Storyline Studios.

Han mener dette stiller større krav til spisskompetanse enn tidligere. Skal Norge opp på nivå med Sverige og Danmark, som tradisjonelt sett har gjort det bedre enn oss, trengs det folk med spesialisert kompetanse.

Se video om VFX og 3D-studier på Noroff


Relaterte studier

VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Ønsker du å jobbe med visuelle effekter i film og TV? I dette studiet lærer du å jobbe profesjonelt med VFX innen 3D, animasjon, rotoscoping, tracking, retusjering og compositing.

  2 år
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli en 3D-designer og skap naturtro animasjoner, miljøer og visualiseringer. Gi liv til spill og filmer, og lag 3D-bilder av fremtidige produkter.

  1 år
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli en 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt spillinnhold. Studiet gir innblikk i spillbransjens utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  2 år
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudie
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Bli en 3D filmregissør og lag animerte 3D-filmer ved hjelp av programvare og 3D-karakterer. Studiet dekker alle produksjonsfaser, fra idé til ferdig film.

  2 år
  Tilgjengelig som nettstudie
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Top