studiestart, ny student, slik lykkes du

Å være fersk student kan være overveldende. Hva bør prioriteres og hvordan kommer man inn i den nye hverdagen? 

Her har vi samlet noen gode råd, slik at du kan senke skuldrene og nyte tiden som ny student. 

1. Evnen til å lære er det viktigste du lærer på skolen

Å få gode karakterer er bra, men det finnes faktisk noe viktigere. I en verden som stadig endres raskere, hvor teknologiutviklingen akselerer, er evnen til å følge med og tilegne seg ny kunnskap svært viktig. Den som ikke evner å henge med i utviklingen vil bli akterutseilt. Ta i bruk god studieteknikk fra starten hos Noroff, slik at du kan fortsette å lære resten av livet.

2. En stor del av studenttilværelsen handler om det sosiale

Fadderuken er overstått, men ikke glem å koble av med dine nye studievenner. Heng i parken, gå på kafé eller bli med ut. Fortsett å hils på nye, vær imøtekommende og inkluderende, så vil studiehverdagen med ett bli mer innholdsrik. Plutselig har du flere kjente ansikt på campus å smile til og slå av en prat med i gangene. 

Dersom du etter hvert står fast med innleveringer eller det faglige, spør noen som går andre året, for eksempel. Litt kleint tenker du? Ikke i det hele tatt. Noroff studenter er kjent for å brenne for faget sitt og synes det er gøy å lære videre. Kan de ikke svære, kjenner de kanskje noen som kan.

«"

 

3. Tenk på studiene som en jobb

Som student får man plutselig stor frihet til å disponere tiden sin selv. Men, med frihet kommer det ansvar. Et godt tips er å tenke på studiene som en jobb. Sett på alarmen, kok kaffe og gjør deg klar for en produktiv dag.

Se på semesteret med fugleperspektiv, fra starten. Når er det eksamen? Hvordan er fagene lagt opp frem til det? Lag din egen progresjonsplan, gjerne ta utgangspunkt i en uke av gangen. Slik har du god kontroll og slipper å ta skippertak stadig vekk. Fritid og helg smaker så mye bedre når dagens gjøremål er huket av på listen. Dette tar oss videre til neste punkt:

4. Ikke dropp forelesningene

Lillefredag, fredag, helg, blåmandag. Det finnes alltid unnskyldninger, men forsøk å prioritere forelesningene. Der kommer det mye nyttig informasjon og de er et viktig supplement til pensum, og kan dessverre ikke Googles.

I tillegg er det sosialt og gøy å være mange på forelesning sammen. Faglærerne hos Noroff er svært interessert i fagene sine og setter pris på engasjerte studenter. Rekk opp hånden, still spørsmål, vis nysgjerrighet.

5. Det er lov å be om hjelp

Det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite. Skolen har faglærere som er her for å hjelpe deg. Huk gjerne tak læreren etter timen, i stedet for å sende en e-post som havner langt bak i rekken. Faglærerne er også mennesker og forstår. Om du har tilbakemeldinger, positive eller negative, si ifra, i stedet for å brenne inne med det. Dersom du har spørsmål om andre ting er sentralbordet hos Noroff bare en telefon unna.

6. Spar penger

Som student er budsjettet stort sett ganske stramt. Ikke kjøp ting på impuls, sett opp et budsjett og følg det. For å spare penger, vær god på å planlegge ting. Bøker kan kjøpes brukt, møbler på loppis eller finn.no. Ta med matpakke på skolen og gjerne en termos med kaffe. I lengden vil du spare mye penger!

«"

7. Finn din egen arbeidsmetode

Fra starten er det fort gjort å se på hvordan alle andre gjør ting, men husk, du vet selv hva som fungerer best for deg. Alle er like forvirret fra starten, selv om det kanskje ikke ser slik ut. Hos Noroff heier vi frem studenter som velger en annen vri på oppgaven, som ser problemet fra en annen side og som kommer frem til et annerledes svar.

8. Ta vare på deg selv

Spis sunt og husk å ta deg tid til trening og bevegelse. Legg også inn hvile i kalenderen, slik at hverdagen blir overkommelig. Hvis du sliter med noe, be om hjelp eller snakk med noen. Det spiller ingen rolle om det er rådgiver, faglærer, eller noen andre du har tillit til. Om du sliter med den fysiske helsen, ikke nøl med å ta kontakt med legen slik at han/hun kan hjelpe deg videre. 

9. Ta i bruk studentbyen

Om du har flyttet hjemmefra eller bor der du studerer, ta deg tid til å være turist i egen by. Oppdag byen og området rundt på nye måter. Finn deg en favorittbutikk eller kafé. Delta på arrangementer, prøv en ny aktivitet eller finn deg en ny hobby. Gjør deg kjent med studentsamskipnaden din og hvilke tilbud de har. Det finnes nemlig mange gode tilbud for studenter som gjør studietiden enda gøyere. Kanskje ender du opp med nye venner eller en helt ny interesse?

Lykke til med din nye studenttilværelse!


 

     
Top