– Jeg tror den nye fagskoleloven kommer til å gjøre fagskolen mer attraktiv, sier student Marthe Bull Pettersen (22).

Fagskolestudenter får flere rettigheter. Dette ble tydelig da stortingsmeldingen Fagfolk for fremtiden – Fagskoleutdanning ble behandlet i Stortinget i mai i fjor.

I lovforslaget til ny fagskolelov som ble fremmet i mars 2018, foreslår Kunnskapsdepartementet blant annet at fagskolepoeng endres til studiepoeng, og at fagskolestudenter som får barn i studietiden skal få rett til fødselspermisjon. Departementet foreslår også å gi studenter et bedre velferdstilbud ved at fagskoler får rett til medlemskap i en studentsamskipnad.

Departementet mener det er viktig at fagskoleutdanningen skal være et reelt alternativ til høyere utdanning på universitet og høyskole, og foreslår å lovfeste begrepet "høyere yrkesfaglig utdanning".

Jeg tror det nå blir lettere for unge å velge en fagskoleutdanning.Marthe Bull Pettersen

Lovforslaget ble tildelt Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, bestående av Ap, H, Frp, Sp, SV, V og KrF, som gav sin innstilling 15. mai i år.

Oppdatert 24. mai 2018: Saken har i dag vært til første behandling i Stortinget. Stortinget har vedtatt ny lov om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleloven). Loven i sin helhet ble enstemmig vedtatt. Se voteringsoversikt.

Fagskolepoeng blir studiepoeng

I Utdannings- og forskningskomiteens tilrådning til Stortinget bekreftes betegnelsen studiepoeng i stedet for fagskolepoeng. Komiteen støtter også forslaget om at alle fagskoler skal ha rett til tilknytning til en studentsamskipnad, og mener dette er viktig for å gi studenter ved alle fagskolene tilbud om et bedre velferdstilbud.

Marthe Bull Pettersen (22), fagskolestudent ved Noroff Bergen, er positiv til lovforslaget:

– Jeg tror den nye fagskoleloven kommer til å gjøre fagskolen mer attraktiv, og at det nå blir lettere for unge å velge en fagskoleutdanning, sier Marthe.

Hun utdyper:

– Det at vi nå får tilbud om å være med i studentsamskipnad, som for oss betyr å bli mer inkludert i studentmiljøet – og får velferdstilbud som bolig, trening og helse – er en kjempefordel! Studiepoeng er også viktig for alle studenter. Det at vi nå kan få studiepoeng istedenfor fagskolepoeng trekker veldig opp. Selv syntes jeg det var en ulempe at fagskolestudenter ikke hadde disse rettighetene da jeg søkte på Noroff.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Les også: Noroff er Norges største Fagskole

Norges største: Noroff har fagskolestudier i Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og på Nettstudier. Foto: Jeanette L. Bækkevold.

– Får nåværende og tidligere studenter studiepoeng?

Et av de vanligste spørsmålene Noroff får om den nye fagskoleloven, er om bestemmelsen om studiepoeng får tilbakevirkende kraft. Hva betyr dette for studenter som allerede er under utdanning, eller har fullført sine studier?

I lovforslaget foreslår Kunnskapsdepartementet at studentene som er i utdanning ved lovens ikrafttredelse, får vitnemål med betegnelsen studiepoeng for hele utdanningsløpet.

Departementet foreslår at studentene som er i utdanning ved lovens ikrafttredelse, får studiepoeng for hele utdanningsløpet.Kunnskapsdepartementet

Men hva betyr dette for deg som er ferdig med en fagskoleutdanning?

Forslaget er at tidligere studenter skal få mulighet til å konvertere fagskolepoeng til studiepoeng. Det vil derfor i følge forslaget være mulig å bytte inn det gamle vitnemålet. Kandidater som ønsker å skaffe seg nytt vitnemål, må gjøre dette innen utgangen av 2020.

Rett til fødselspermisjon

Lovforslaget fra Kunnskapsdepartementet påpeker at det er uheldig at fagskolestudentene i dag ikke har samme rett til permisjon og omsorg når de får barn i studietiden, som universitets- og høyskolestudentene har.

Å lovfeste rett til permisjon vil i følge departementet gi fagskolestudentene bedre mulighet til å kunne fullføre utdanningen sin. Retten til å få permisjon gjelder studenter som får barn eller adopterer i studietiden.

Utdannings- og forskningskomiteen støtter forslaget om å lovfeste rett til fødselspermisjon for fagskolestudenter.

Tar sikte på at loven gjelder fra 1. juli 2018

Lovforslaget ble behandlet for første gang i Stortinget 24. mai i år. Andre behandling er ikke gjennomført ennå. Utviklingen kan følges her.

Kunnskapsdepartementet tar sikte på at den nye fagskoleloven vil gjelde fra 1. juli 2018.


Studietilbud ved Noroff Fagskole

Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, SEO, innholdsmarkedsføring og analyser. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og via sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt og strategisk med visuell kommunikasjon. Du får anvendt dine ferdigheter i virkelige prosjekter, noe som gjør deg rustet til å gå rett ut i jobb.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Utdanningen for deg som ønsker å jobbe kreativt eller teknisk med musikk og lyd. Du ønsker å bli artist, komponist, produsent, lydtekniker i studio, eller jobbe med lyd og musikk til film og andre medier.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

En praktisk utdanning for deg som vil jobbe i filmbransjen. Gjennom studiet vil du jobbe kontinuerlig med studentproduksjoner og få en grundig opplæring i det utstyret som filmbransjen bruker i dag.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top