– Jeg tror den nye fagskoleloven kommer til å gjøre fagskolen mer attraktiv, sier student Marthe Bull Pettersen (22).

Fagskolestudenter får flere rettigheter. Dette ble tydelig da stortingsmeldingen Fagfolk for fremtiden – Fagskoleutdanning ble behandlet i Stortinget i mai i fjor.

I lovforslaget til ny fagskolelov som ble fremmet i mars 2018, foreslår Kunnskapsdepartementet blant annet at fagskolepoeng endres til studiepoeng, og at fagskolestudenter som får barn i studietiden skal få rett til fødselspermisjon. Departementet foreslår også å gi studenter et bedre velferdstilbud ved at fagskoler får rett til medlemskap i en studentsamskipnad.

Departementet mener det er viktig at fagskoleutdanningen skal være et reelt alternativ til høyere utdanning på universitet og høyskole, og foreslår å lovfeste begrepet "høyere yrkesfaglig utdanning".

Jeg tror det nå blir lettere for unge å velge en fagskoleutdanning.Marthe Bull Pettersen

Lovforslaget ble tildelt Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, bestående av Ap, H, Frp, Sp, SV, V og KrF, som gav sin innstilling 15. mai i år.

Oppdatert 24. mai 2018: Saken har i dag vært til første behandling i Stortinget. Stortinget har vedtatt ny lov om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleloven). Loven i sin helhet ble enstemmig vedtatt. Se voteringsoversikt.

Fagskolepoeng blir studiepoeng

I Utdannings- og forskningskomiteens tilrådning til Stortinget bekreftes betegnelsen studiepoeng i stedet for fagskolepoeng. Komiteen støtter også forslaget om at alle fagskoler skal ha rett til tilknytning til en studentsamskipnad, og mener dette er viktig for å gi studenter ved alle fagskolene tilbud om et bedre velferdstilbud.

Marthe Bull Pettersen (22), fagskolestudent ved Noroff Bergen, er positiv til lovforslaget:

– Jeg tror den nye fagskoleloven kommer til å gjøre fagskolen mer attraktiv, og at det nå blir lettere for unge å velge en fagskoleutdanning, sier Marthe.

Hun utdyper:

– Det at vi nå får tilbud om å være med i studentsamskipnad, som for oss betyr å bli mer inkludert i studentmiljøet – og får velferdstilbud som bolig, trening og helse – er en kjempefordel! Studiepoeng er også viktig for alle studenter. Det at vi nå kan få studiepoeng istedenfor fagskolepoeng trekker veldig opp. Selv syntes jeg det var en ulempe at fagskolestudenter ikke hadde disse rettighetene da jeg søkte på Noroff.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Les også: Noroff er Norges største Fagskole

Norges største: Noroff har fagskolestudier i Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og på Nettstudier. Foto: Jeanette L. Bækkevold.

– Får nåværende og tidligere studenter studiepoeng?

Et av de vanligste spørsmålene Noroff får om den nye fagskoleloven, er om bestemmelsen om studiepoeng får tilbakevirkende kraft. Hva betyr dette for studenter som allerede er under utdanning, eller har fullført sine studier?

I lovforslaget foreslår Kunnskapsdepartementet at studentene som er i utdanning ved lovens ikrafttredelse, får vitnemål med betegnelsen studiepoeng for hele utdanningsløpet.

Departementet foreslår at studentene som er i utdanning ved lovens ikrafttredelse, får studiepoeng for hele utdanningsløpet.Kunnskapsdepartementet

Men hva betyr dette for deg som er ferdig med en fagskoleutdanning?

Forslaget er at tidligere studenter skal få mulighet til å konvertere fagskolepoeng til studiepoeng. Det vil derfor i følge forslaget være mulig å bytte inn det gamle vitnemålet. Kandidater som ønsker å skaffe seg nytt vitnemål, må gjøre dette innen utgangen av 2020.

Rett til fødselspermisjon

Lovforslaget fra Kunnskapsdepartementet påpeker at det er uheldig at fagskolestudentene i dag ikke har samme rett til permisjon og omsorg når de får barn i studietiden, som universitets- og høyskolestudentene har.

Å lovfeste rett til permisjon vil i følge departementet gi fagskolestudentene bedre mulighet til å kunne fullføre utdanningen sin. Retten til å få permisjon gjelder studenter som får barn eller adopterer i studietiden.

Utdannings- og forskningskomiteen støtter forslaget om å lovfeste rett til fødselspermisjon for fagskolestudenter.

Tar sikte på at loven gjelder fra 1. juli 2018

Lovforslaget ble behandlet for første gang i Stortinget 24. mai i år. Andre behandling er ikke gjennomført ennå. Utviklingen kan følges her.

Kunnskapsdepartementet tar sikte på at den nye fagskoleloven vil gjelde fra 1. juli 2018.


Studietilbud ved Noroff Fagskole

Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  2 år
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Digital markedsføring lærer deg de viktigste verktøyene for målrettet markedsføring på nett. Studiet passer for deg som vil jobbe strategisk med markedsføring på internett og i sosiale medier.

  1 år
  Oslo
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Nettverk og IT-sikkerhet er studiet for deg som ønsker en solid utdannelse innen IKT. Studiet fokuserer på systemadministrasjon, programmering, sikkerhetstiltak og digital etterforskning.

  2 år
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Grafisk design er en praktisk utdanning hvor du jobber kreativt med visuell kommunikasjon. Studiet passer for digitale hoder som vil jobbe med strategisk design, illustrasjon, foto, web og motion design.

  2 år (evt. 1 år)
  Oslo, Stavanger, Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Ønsker du å jobbe med visuelle effekter i film og TV? I dette studiet lærer du å jobbe profesjonelt med VFX innen 3D, animasjon, rotoscoping, tracking, retusjering og compositing.

  2 år
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Digital prototyping, 3D-printing

Digital prototyping

Alle industrier digitaliseres og nye arbeidsprosesser vokser frem. Studenter som utdanner seg innen digital prototyping vil arbeide sammen med ingeniører og produktutviklere for å lage morgendagens produkter.

  1 år
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Bli med i frontlinjen av moderne konstruksjon, og jobb med å tegne, modellere og visualisere bygg og konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  1 år
  Oslo
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli en 3D-designer og skap naturtro animasjoner, miljøer og visualiseringer. Gi liv til spill og filmer, og lag 3D-bilder av fremtidige produkter.

  1 år
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli en 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt spillinnhold. Studiet gir innblikk i spillbransjens utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  2 år
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudie
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Bli en 3D filmregissør og lag animerte 3D-filmer ved hjelp av programvare og 3D-karakterer. Studiet dekker alle produksjonsfaser, fra idé til ferdig film.

  2 år
  Tilgjengelig som nettstudie
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Nettverks- og systemadministrasjon er et teknisk IT-studium innen Microsoft og Unix-baserte teknologier, nettverksinfrastruktur og serverdrift.

  1 år
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Vil du å jobbe som musikkprodusent? Lær deg faget i et profesjonelt studio. Få bred erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som forventes i en dynamisk bransje.

  2 år (evt. 1 år)
  Oslo, Bergen
  Ikke tilgjengelig som nettstudie
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Ønsker du å bli filmskaper? Dette studiet passer for deg som vil jobbe med film- og TV-produksjon. Du får fordype deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper.

  2 år (evt. 1 år)
  Oslo og Bergen
  Ikke tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Top