Samtlige partier i utdanningskomiteen på Stortinget går nå inn for at fagskolestudenter skal få studiepoeng.

Det skriver utdanningsnytt.no.

Silje Kjørholt, leder for Organisasjonen for norske fagskolestudenter, sier til utdanningsnytt.no at dette har stor betydning for fagskolenes status og anerkjennelse.

– Næringslivet etterspør flere med fagskoleutdanning, sier Kjørholt.

Rektor ved Noroff Fagskole avdeling Oslo og Bergen, Aage Alexander Foss, er positiv til nyheten:

Aage Alexander Foss, Noroff Fagskole

Aage Alexander Foss, rektor Noroff Oslo og Bergen

– Dette er et stort og viktig skritt i retning av å heve fagskolestudentenes rettigheter og fagskolens status, sier Foss og utdyper:

– Tidligere har fagskolestudentene hatt begrensede rettigheter. De har ikke fått studiepoeng, ikke blitt garantert medlemskap i studentsamskipnader, ikke hatt samme tilgang på studentboliger, og fått dårligere studenthelsetjeneste. Jeg er glad dette nå endres.

Foss håper endringen bidrar til å likestille fagskolene med høyskoler og universiteter:

– Innføringen av studiepoeng i fagskolene vil stimulere til økt mobilitet mellom utdanningssystemene. Tidligere har det vært opp til hver enkel institusjon å fremforhandle akkrediteringsavtaler for å muliggjøre ferdigstillelse av bachelorgrader for fagskolestudenter, noe Noroff har gjort med tilbudet om bachelor i utlandet.

– Studiepoeng forenkler denne prosessen, og vil åpne for nye muligheter både i og utenfor Norge, sier han.

Regjeringens satser på fagskolen

Det var i desember 2016 at Regjeringen la frem stortingsmeldingen Fagfolk for fremtiden – Fagskoleutdanning. Regjeringen ønsker i forslaget å gi et løft til fagskolesektoren hva gjelder kvalitet, fagmiljø, studentvelferd, finansiering og styring.

Fagfolk med yrkesfag- og fagskoleutdanning er viktige for å lykkes med omstillingen av norsk økonomi.Torbjørn Røe Isaksen

Det skal bli enklere for dem som går på fagskole å studere videre ved høyskoler og universitet, og fagskolestudenter vil få rett til å være del av en studentsamskipnad.

– Fagfolk med yrkesfag- og fagskoleutdanning er viktige for å lykkes med omstillingen av norsk økonomi. Da må vi få mange nok til å velge yrkesrettede utdanninger fremover, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Noroff Fagskole avdeling Bergen

Noroff Fagskole: Her fra campus i Bergen. Foto: Gøril Sætre.

– Fagskoleutdanning gjør deg attraktiv

Endelig satses det på fagskolene. Norske bedrifter skriker etter fagskoleutdannende. Nå vil Regjeringen gjøre fagskolene like synlige og attraktivt som universiteter og høyskoler. Det meldte NHO i en pressemelding etter regjeringens forslag.

Fagskoleutdanning gjør deg attraktiv.NHO

– 5 av 10 medlemsbedrifter melder i NHOs kompetansebarometer at de har behov for personer med fagskoleutdanning. Men mange sliter med å få tak i denne kompetansen. Det er alvorlig for veksten i arbeidslivet, sa NHO.

En undersøkelse NHO har gjort, viser at foreldre har liten kunnskap om utdanningsmulighetene yrkesfag gir:

– Dette er urovekkende når vi vet at foreldre er de viktigste påvirkerne av utdanningsvalg, sa Svein Oppegaard, direktør for politikk i NHO.

Han understreker i pressemeldingen at det er viktig å øke antall fagskoleutdannede i Norge.

Innføringen av studiepoeng i fagskolene vil stimulere til økt mobilitet mellom utdanningssystemene.Aage Alexander Foss, rektor Noroff Fagskole Oslo og Bergen

– Kan utløse fagskolens potensial

Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, mener regjeringen med dette legger opp til en fagskolereform:

– Abelia er meget godt fornøyd med at regjeringen legger opp til en reell fagskolereform som kan utløse fagskolens potensial, sa Abelia-sjef Håkon Haugli i en pressemelding i forbindelse med at regjeringen la frem sitt forslag.

Alle fagskolestudier ved Noroff er godkjent av Lånekassen, og det er løpende opptak til studiene.


Studietilbud ved Noroff Fagskole

Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, SEO, innholdsmarkedsføring og analyser. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og via sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt og strategisk med visuell kommunikasjon. Du får anvendt dine ferdigheter i virkelige prosjekter, noe som gjør deg rustet til å gå rett ut i jobb.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

En praktisk utdanning for deg som vil jobbe i filmbransjen. Gjennom studiet vil du jobbe kontinuerlig med studentproduksjoner og få en grundig opplæring i det utstyret som filmbransjen bruker i dag.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Utdanningen for deg som ønsker å jobbe kreativt eller teknisk med musikk og lyd. Du ønsker å bli artist, komponist, produsent, lydtekniker i studio, eller jobbe med lyd og musikk til film og andre medier.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top