Den enorme veksten innen datateknologi skaper reelle trusler. 28-åringen jobber for å identifisere og gjenvinne bevis for mulige forbrytelser.

Lorena Carthy (28) har vært interessert i forensics science og datamaskiner, så lenge hun kan huske. Det er kanskje ikke en kombinasjon du hører om veldig ofte? En slik kompetanse er i dag ettertraktet både i det offentlige, i politi og etterretning, og i industrielle organisasjoner.

Jeg visste først ikke at det var mulig å sette sammen disse store lidenskapene, og lage en karriere ut av det, smiler hun.

Det som er spennende er at det innenfor digital etterforskning er kontinuerlig læring. Lorena Carthy

Hun har tatt en bachelorgrad i digital etterforskning hos Noroff, og har nylig fått jobb som digital etterforsker hos PwC.

Det som er spennende er at det innenfor digital etterforskning er kontinuerlig læring. Man vet så lite om mengden informasjon som finnes ute i verden, men jeg har privilegiet å lære noe nytt hver eneste dag på jobben, med et fantastisk team, som virkelig gjør hverdagen min til et eventyr.

Meant to be

Da jeg fant ut at det var mulig å søke og studere noe som digital etterforskning, visste jeg at det var«meant to be». Jeg vet det høres høres cheesy ut, men jeg fikk mulighet til å studere noe jeg elsker. For meg var hvert kurs spennende, i tillegg fikk jeg gå i dybden på alt jeg synes var ekstra interessant, for eksempel kurs som «Practice & Procedures, og «Wireless & Mobile Devices».

Det treårige bachelorstudiet har fokus på digital etterforskning, granskning og etterretning. Graden gir mulighet for å jobbe enten i politi og etterretning, eller med datasikkerhet for små og store selskaper.

27-åringen synes det er fint å la folk få høre hvor viktig det er å ha digitale etterforskere der ute, og spre ordet om digital forensics.

Jeg håper jeg kan gå foran som et godt eksempel og være til inspirasjon for andre jenter, sier hun.

Reaksjonene jeg fikk på studievalget mitt fra venner og familie var en blanding av fascinasjon og overraskelse. Frem til i dag går det i faser når jeg møter nye mennesker.

Mange spør først: Er det i det hele tatt en greie? Så sier de at selvfølgelig er det det- når de innser at nesten alle forbrytelser har et digitalt aspekt. Deretter følger de opp med at det er så kult, når jeg forteller dem hva jeg faktisk kan gjøre, ler hun.

Identifiserer og gjenvinner bevis

Lorena jobber på Forensic Technology Services (FTS)-laben hos PwC.

Jobben min varierer veldig, noe som gjør det utfordrende og spennende. Lorena Carthy

Vi skaffer, samler inn og undersøker digitale bevis fra datamaskiner, bærbare datamaskiner, servere, telefoner og andre typer elektroniske enheter, og til og med fra store mengder ustrukturerte data. Alt dette for å identifisere og gjenvinne bevis for en mulig forbrytelse, og presentere det for de involverte i saken.

Hun fortsetter:

Jeg jobber også med Gransking & Compliance hos PwC. Dette betyr at dagen min kan endre seg fra å gjøre analysearbeid i en mistenkt enhet til å samle etterretning fra et mål. Kort sagt, jobben min varierer veldig, noe som gjør det utfordrende og spennende.

Det mest utfordrende er nok at teknologier utvikler seg og personvern blir mer og mer standard, noe som er bra for meg som forbruker, men forferdelig som en digital forensics etterforsker.

Man trenger ikke være fantastisk flink med datamaskiner

For å lykkes innen digital forensics er det viktig å være interessert i å lære, for teknologi forandrer seg alltid. Det er også viktig å være nysgjerrig, men objektiv. Etikk er grunnlaget for alt vi gjør, sier hun.

Når det gjelder datakunnskap, da?

Man trenger ikke være fantastisk flink med datamaskiner for å starte. Lorena Carthy

Man trenger ikke være fantastisk flink med datamaskiner for å starte. Bare interessert nok til at du vil presse deg selv hver dag, og være åpen for å lære forskjellige ting. Å studere handler om å lære, ikke å vise frem hvor mye du visste fra før.

Hun mener at det i dag er stor etterspørsel etter flinke digitale etterforskere.

Jeg føler at Norge begynner å innse det, digital forensics er virkelig et voksende felt, avslutter hun.


Relaterte studier

Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top