Alt som kan lagre mulige digitale bevis er min jobb å innhente fra de forskjellige enhetene, sier nettstudenten. 

Jeg kan ikke helt sette fingeren på hva som er så spennende, men jeg tror det er følelsen av å finne noe som mulig kan felle kriminelle. Man vet ikke alltid helt hva man leter etter heller, så det er en sånn Kinderegg-følelse. Jeg har alltid vært interessert i krim som Poirot og Sherlock Holmes. Dette er vel det nærmeste jeg kommer meg Sherlock, ler Alexander Myhra Alvær (29).

29-åringen studerer digital etterforskningNoroff Nettstudier og bor på Stokmarknes, Vesterålen.

Som digital etterforsker lete man etter digitale spor på mobiltelefoner, PC, smartklokker, droner, el-biler, GPS, og så videre. Alt som kan lagre mulige digitale bevis er vår jobb å innhente fra de forskjellige enhetene. Som digital etterforsker kan man bli hentet inn som ekspert-vitne i en rettsak, hvor vi da er den med rett kompetanse for å redegjøre for de digitale bevisene funnet i en sak, sier han.

Kompetansen og ferdighetene fra dette bachelorstudiet er ettertraktet i det offentlige, politi og etterretning, og i industrielle organisasjoner. Den enorme veksten innen datateknologi skaper reelle trusler for både bedrifter og statlige kritiske infrastrukturer.

«"

Skal bli spesialist

Jeg opplever at studiet er veldig relevant og har koblinger til arbeidsmarkedet, da lærerne har solid bransjeerfaring. Jeg har også forståelse av at det vi lærer er mye mer detaljrikt og bredt i forhold til hvordan det er i mange jobber. Dette er veldig bra da det forsterker vår kompetanse i faget. Vi skal jo faktisk bli spesialister, sier Alexander engasjert.

Vi må nesten spørre Alexander om hvordan hans interesse for digital etterforskning startet.

Etter at jeg fikk min første datamaskin, begynte ballen å rulle. Det ble lange kvelder med skruing på PC, oppgraderinger, spilling, tukling med Windows operativsystem, og så videre.

Han fortsetter:

Flere av gangene gjorde jeg slik at datamaskinen ikke virket lengre, men da fikk jeg god hjelp av Onkel Håkon. Når han fikset datamaskinen, stod jeg som en hauk bak han og så hva han gjorde. Slik lærte jeg meg det meste om datamaskiner. Nå i det siste er det datateknologi, etterforskning og astronomi som tar opp min fritid.

Digitale fotspor

Etter endt førstegangstjeneste begynte Alexander for første gang å lete etter studieretning.

Jeg har flere ganger skrevet søknad til Noroff, men ikke sendt inn fordi jeg rett og slett ikke turte å gå i gang med studier. Jeg var vant med å tjene penger, og så derfor ikke for meg å bytte dette ut med skole og stipend. De første gangene jeg tenkte på å studere hos Noroff, var det animasjon og film som sto i kikkerten. Men med mye tenking frem og tilbake fant jeg ut at digital etterforskning var det fagfeltet som egentlig interesserte meg mest.

Alexander forteller at han har inntrykk av at mange han snakker med ikke vet hva han egentlig studerer.

De fleste reaksjonene jeg får dreier seg om at folk ikke vet hva digital etterforskning innebærer. Noen skjønner at det er snakk om etterforskning, men overraskende mange er uvitende om at etterforskning ikke bare dreier seg om et fotavtrykk i snøen, men digitale fotspor også, sier 29-åringen.

Hvordan forklarer du hvordan man leter etter digitale bevis, på en enkel måte?

Man lager en såkalt «speil fil» eller på engelsk «Forensical Image» av en telefon eller datamaskin, hvor man for eksempel laster dette inn i et utvalg av etterforsknings-programmer på PC. Ved bruk av disse hjelpemidlene kan man utforske og dermed finne mulige bevis. Eksempler kan være alt fra slettede filer, bilder og videoer, e-post, chat-logger, internetthistorikk til mer avanserte spor.

Drømmer om jobb i Kripos, PST eller Forsvaret

Som nettstudent er den største utfordringen å være disiplinert nok til å jobbe for egen maskin. Det er ikke noen som krever at jeg står opp om morgenen og jobber med skole. Dagen må struktureres og utføres av meg selv. Vi får god hjelp av faglærere på Skype og e-post, men vi står for mye selvstendig læring, sier han.

Til å kommunisere med medstudenter bruker han Discord og Skype.

Jeg har fått mange nye venner over nett som jeg samarbeider med på oppgaver.

Selv om jeg ikke forventer svar i helger eller utenom skoletid får jeg hjelp fra faglærer også da. Jeg har til og med fått svar på en søndag. Jeg opplever vår faglærer Emlyn som veldig kunnskapsrik og tålmodig. Det sistnevnte er viktig, da jeg føler at jeg spør om mange spørsmål som kan være vanskelig å forklare over Skype.

Hvor håper du veien går videre?

Jeg bor nå i Vesterålen, og her er det kanskje på tide med et løft innen fagfeltet? Men, planen er å flytte på meg og jobbe for Kripos, PST eller Forsvaret. Det er hvert fall målet så langt. Jeg ser veldig fram til å jobbe igjen, og nå med noe jeg brenner for. Jeg er åpen for andre jobber også selvfølgelig, og håper det dukker opp noe for meg, gjerne før jeg er ferdig utdannet, avslutter Alexander.


Relaterte studier

Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top