Noroff-studenten fikk toppkarakter på sin eksamensoppgave om bruk av maskinlæring ved søk etter hjernesvulster, og fikk presentere prosjektet på NIKT-konferansen i Trondheim.
Kjetil Rambjørg går tredje året på bachelor i applied data science ved Noroff Kristiansand. Det avsluttende prosjektet hans i faget maskinlæring fikk oppmerksomhet også utenfor høyskolen.
– I oppgaven fikk vi tilsendt et datasett med 7022 MR-bilder av både hjernesvulster og friske hjerner, samt 30 bilder som ikke var markert. Oppgaven var å bruke maskinlæring for å finne ut hvilke bilder som viste hjernesvulst, forklarer han.
Kjetils løsning på oppgaven ble bruk av maskinlæringsmodellen Convolutional Neural Network (CNN), et nevralt nettverk som spesialiserer seg på bildegjenkjenning. Dette ga ham svært gode resultater.
Studieløpet har også gitt en generell forståelse for det bredere datafeltetKjetil Rambjørg
– Jeg oppnådde 97,5 prosent nøyaktighet med modellen min, som også inkluderte image augmentation. Ideelt sett vil man selvfølgelig ha 100 prosent nøyaktighet, men innen maskinlæring er det vanligvis vanskelig å oppnå de siste fem til ti prosentene. Jeg fikk A på innleveringen, og faglæreren ønsket å bruke oppgaven min som undervisningsmaterialet i faget neste år, forteller han smilende.
Presentasjon på NIKT 2021
Det gode resultatet på oppgaven gikk ikke upåaktet hen, og i høst presenterte Kjetil oppgaven sin på den årlige NIKT-konferansen i Trondheim, en IKT-konferanse for forskning og utdanning som avholdes av NIKT-stiftelsen. Både studenter og professorer deltar og legger frem sine prosjekter.
– Det var absolutt interessant. Jeg hadde en «lightning talk»-presentasjon på ett minutt av plakaten min, som var veldig spennende. Ellers bestod konferansen av mange presentasjoner av studenters mastergrads- og doktorgradsoppgaver. Det var godt selskap å være i, sier han.
En attraktiv utdannelse
Bachelorprogrammet i applied data science er en IT-utdanning med fokus på å gi studentene ferdigheter i å hente ut nyttig kunnskap fra data. Kjetil mener at utdanningen bare vil bli mer ettertraktet i arbeidslivene i årene som kommer.
– Jeg tror at en slik utdanning blir veldig attraktiv for arbeidsgivere når kunstig intelligens begynner å skyte fart i den brede arbeidssektoren. Studiet gir også et godt grunnlag for å kunne jobbe med datafeltet generelt, altså både programmering, nettverk, database, og operativsystemer, i tillegg til kunnskapen om dataforskning, sier han.
– Hvor håper du at veien går videre etter at du er ferdig ved Noroff?
– Det får tiden vise. Som nevnt har studieløpet også gitt en generell forståelse for det bredere datafeltet, så jeg tror jobbmulighetene er store, smiler han.