Den norske spillbransjen er i sterk vekst. Dette gjenspeiles ved Noroff som i løpet av de siste årene har opplevd en kraftig interesse for studiet 3D spilldesign.

Som nyutdannet spillutvikler ser talentfulle Fredrik Strøm (20) positivt på fremtiden. Han får støtte fra foreleser i 3D spilldesign ved Noroff i Oslo, Trygve Bjellvåg, som sier at jobbmulighetene er mange og gode. - Det dukker stadig opp selskaper med behov for personer med faglig kompetanse og spesialisering i tillegg til kreativ driv, sier Trygve.

Den norske spillbransjen har de siste årene opplevd en kraftig vekst. I følge VG skal flere enn 50 norske spill lanseres i 2012 og samlet omsetning fra norske utviklere er på over 200 millioner kroner.

Et bredere marked

I følge Trygve har bransjen endret seg mye de siste årene. - Spill-Norge vokser. I tråd med dette har den generelle forståelsen av spillkulturen blitt mye mer anerkjent enn den var tidligere. Markedet har også blitt bredere. Norske filmer bruker for eksempel spill for å promotere seg og skape «buzz». Det samme gjelder innenfor musikkbransjen, gjennom at det blir stadig flere oppdrag innen spillmusikk. Dette er en fabelaktig måte å spre et budskap på - og det har så vidt begynt, sier Trygve.

Nyutdannet spilldesigner med bratt læringskurve

Spillbransjens voksende karrieremuligheter lover godt for Fredrik Strøm som etter to år ved Noroff er klar for nye utfordringer på arbeidsmarkedet. Med spillet «Retro Dungeon» stakk han av med den gjeve prisen «Beste digitale spill» under årets Diamond Awards, Noroffs årlige skoleavslutning. Fredrik oppdaget tidlig interessen for spill og utviklet sitt første allerede i fjerde klasse. - Jeg utviklet noen analoge brettspill og etterhvert begynte jeg med programmering av enkle dataspill, forteller han. Da han gikk i 10. klasse, laget han sitt første seriøse prosjekt. Læringskurven har vært bratt. – I starten brukte jeg en uke på å få figuren i spillet til å bevege seg, nå gjør jeg det samme på noen få timer, sier Fredrik.

artikkel_jpg

Ønsker å definere spillbransjen

Fredrik planlegger nå å utvikle seg videre som spilldesigner og jobbe med egne prosjekter. - Jeg håper at jeg i framtida kan leve av å lage spill. Jeg vil være med å definere bransjen, forteller han. 3D spilldesign er et toårig studie, men de som ønsker det kan søke seg videre til en bachelorgrad ved Teesside University i England som er et av Noroffs samarbeidsuniversiteter.

Gode råd på veien

Som foreleser har Trygve flere tips på lager for de som ønsker å lykkes i spillbransjen. - For å bli en god spilldesigner må du forstå ulike kulturer, religioner og kunststiler. Alt man ser, tar og føler på kan brukes i spillsammenheng, men det er opp til deg som spilldesigner å skille de gode ideene fra de dårlige. Det er viktig å være proaktiv, sier Trygve og legger til: - Du må kunne presentere prosjekter og ideer til andre. Det kan være snakk om verdens beste spill, historie eller spillmekanikk, men hva hjelper vel det dersom ingen får høre om det?

Les mer om hvordan du kan bli en spilldesigner

Les mer om Fredrik sine prosjekter

     
Top