Det finnes mange myter om å studere på nett. Hvor fleksibel er hverdagen? Får man egentlig støtte fra Lånekassen? Tre nettstudenter bekrefter og avkrefter kjente myter.

På verdensbasis er nettstudier mer populært enn noensinne. Noroff har 18 års erfaring med nettstudier, og har i dag nærmere 3000 aktive nettstudenter. 

Som nettstudent får du et attraktivt utdanningsløp med tett oppfølging fra veileder, uten å noensinne møte opp fysisk på en skole. Noroff Nettstudier har oppstart fire ganger i året. Førstkommende oppstart er 16. mars. Du kan søke frem til én uke etter studiestart. Se hvilke studier som starter her.

Flere har nok gjort seg opp en mening om denne moderne måten å studere på. Vi har derfor spurt tre nettstudenter om å bekrefte eller avkrefte noen velkjente myter.

Jeanette Rong (29) ble ferdig med studiet i digital markedsføring på Noroff Nettstudier i fjor, og fikk jobb allerede før hun hadde fullført utdanningen.

Sammen med Sondre Ljovshin (27), student ved frontend-utvikling og Andreas Kokkvoll (30), deltidsstudent ved grafisk design, svarer Jeanette på om mytene stemmer eller ikke.

1. MYTE: Nettstudentene har det fleksibelt og styrer sin egen hverdag

Sondre: – Veldig sant, som nettstudent, gjør jeg alt etter egen kalender. Jeg er fulltidsansatt samtidig som jeg studerer, så at jeg klarer begge deler er jo et bevis for denne myten i seg selv.

Andreas: – Nettstudenter vil jeg si har en viss form for fleksibilitet. Ja, du styrer hverdagen selv, men hverdagen og studie skal planlegges og struktureres for å oppnå de ønskede resultatene på alle plan. Det å være nettstudent mener jeg krever mer av deg som person i form av egen disiplin og målbevissthet.

Jeanette: – Sant! Som nettstudent råder man helt og holdent over tiden, og man kan sette seg ned å jobbe med oppgaver når man har tid og anledning. Det beste for min del var at fleksibiliteten gjorde det mulig for meg å kombinere fulltidsjobb, familieliv og studier, noe som aldri hadde gått dersom det hadde vært en fast timeplan. Ingenting er mer fleksibelt enn et studium du kan delta på hvor som helst, når som helst - på hytta, på stranden, på vei til jobb. Mulighetene er uendelige. Alt man trenger er en god dose disiplin!


2. Myte: Nettstudier er ikke støttet av Lånekassen

Sondre: – Dette stemmer ikke, jeg har fått innvilget lån fra lånekassen. Jeg søkte som om jeg skulle studert ved ett hvilket som helst lærested.

Andreas: – Myte. Jeg får lån og stipend som dekker semesteravgift, samt at jeg «får» litt ekstra per måned som jeg kan bruke på obligatorisk utstyr for å gjennomføre studiet. Som småbarnsfar/mor kan du også få foreldrestøtte under utdanningsperioden.

Jeanette: – Myte! Nettstudier er som andre studier støttet av lån fra Lånekassen, noe som er en god hjelp når man skal betale skolepenger og kjøpe pensum.

«»


3. MYTE: Nettstudenter er ikke en del av et studentmiljø

Sondre: – Denne myten er vanskelig å av- eller bekrefte, da dette er helt opp til den enkelte studenten. Siden vi ikke har klasserom eller forelesningssaler, må vi som studenter legge opp til dette selv. For min del så har jeg aldri møtt noen av studentene, men jeg var aktiv på Discord med mine medstudenter og lærere det første året.

Andreas: – Jeg må til dels si meg enig. Du er ikke en del av et fysisk miljø som på en skole, men det finnes alltid en mulighet for å linke opp med medelever via nett. Er du en person som ønsker å samle klassen, kan du ta i bruk plattformene som finnes til å lage et felles miljø over nett.

Jeanette: – Myte! Nettstudenter er absolutt en del av et studentmiljø. Her handler det om å ta litt initiativ og bruke gruppeoppgavene til å knytte bekjentskap. For min del var det helt topp at det ble opprettet en egen Facebook-gruppe for studentene. Gruppen brukte vi til å diskutere oppgaver, hjelpe hverandre og ikke minst motivere hverandre når dagene ble lange.


4. MYTE: Studieprogrammene på nett er enklere enn på campus

Sondre: – Så vidt jeg vet så er studieløpet identisk for nett- og klasseromsstudenter, i hver fall for frontend-utvikling-studentene. Vi er alle forskjellige på måten vi tar opp og fordøyer kunnskap. For noen så kan dette med å ikke ha en underviser foran seg som går igjennom eksempler steg for steg bli vanskelig, mens for andre kan det fungere veldig fint.

Andreas: – Det har jeg ingen erfaring med da jeg aldri har vært på campus, men jeg ser for meg at det er lettere å bli fortalt hva du skal gjøre og ikke måtte lese deg frem til hva du skal gjøre.

Jeanette: – Myte! Å være student på nett krever en helt annen type disiplin enn å gå på campus, og oppgaver må fortsatt leveres inn. På deltidsstudiet som jeg tok var det en obligatorisk oppgave hver 14 dag og to større semesteroppgaver. Så det er mer enn nok arbeid.


5. MYTE: Som nettstudent har man ikke eksamen

Sondre: – Jo det har vi, men min eksamen er ikke som en tradisjonell klasseromseksamen, men en syv ukers prosjekt-eksamen.

Andreas: – Som nettstudent har du eksamen. I grafisk design har vi semesterprosjekt før jul og én eksamen før sommeren.

Jeanette: – Myte! Som nettstudent avlegger man ikke eksamen, men man skal avlegge og få karaktersatt to semesteroppgaver. Sammenligner jeg disse oppgavene med eksamensoppgaver jeg hadde på Universitetet vil jeg si at de stiller på lik linje som en eksamen. Fordelen med semesteroppgavene, og noe jeg likte veldig godt var at de tok for seg større områder av pensum - så vi måtte virkelig ha fulgt med i løpet av året for å prestere godt.

«»


6. MYTE: Som nettstudent må iblant møte på campus

Sondre: – Nei, det har aldri skjedd, jeg vet av erfaring at andre skoler gjerne har samlinger på satte intervaller, men hos Noroff har man ikke det.

Andreas: – For oss er alt lagt opp over nett, så du kan sitte akkurat der du måtte ønske for å gjennomføre studiet. Har du en PC og litt 4G kommer du langt.

Jeanette: – Myte! Studerer du på nett, så studerer du på nett. Både undervisning, tilbakemeldinger og gruppearbeid foregår over nett. Dette gir en kjempe stor frihet, og er en fantastisk måte å studere på. Alt du trenger er en PC og nett!


7. MYTE: Nettstudenter vil ikke få seg jobb like lett, ettersom arbeidsgivere ikke anerkjenner utdanningen

Sondre: – Jeg vil ikke si at nettstudier vs. klasseromsstudier har noe særlig betydning, selv fikk jeg jobb i ett utviklingsfirma som IT-teknikker før jeg var ferdig med første året hos Noroff, som over tid ble til mer og mer utvikling.

Andreas: – Om man ser bort fra produktene man har laget(portfolio), håper jeg at min CV står sterkere enn hos de som studerer på campus. Som nettstudent har du muligens en jobb på siden av og du har kanskje en familie eller andre prosjekter å ta hånd om, som gjør at du må stokke kortene riktig for å få timeplanen til å gå opp, samt at du ønsker å levere ditt beste på alle plan.

Om jeg hadde vært en arbeidsgiver og tatt deg inn til intervju hvor du hadde fortalt hvordan veien til din utdanning så ut, hadde jeg fått bekreftet at du har en «stå på vilje» og evnen til å fokusere/planlegge/sjonglere flere baller. Til syvende og sist, er det resultatet du leverer som bestemmer. Ikke karakteren, men de fysiske produktene du har levert igjennom studieløpet og kunnskapen du har tilegnet deg som burde avgjøre hvordan din fremtidige karriere kommer til å se ut. Karakterer er bare tall eller bokstaver, det er hvem du er og hva du gjør som teller i arbeidslivet.

Jeanette: – Myte, myte og atter myte! Jeg sikret meg jobb allerede før jeg var ferdig med studiet, og har fått mer enn god nok anerkjennelse for både utdannelsen og kunnskapen jeg har fått gjennom studiet!


8. MYTE: Nettstudenter kan levere oppgaver når de selv vil

Sondre: – Nesten, så lenge det er innenfor fristen og oppgavenstidsrom kan vi levere når vi vil. Selv pleier jeg å bruke masse tid på skole i starten av uka, slik at jeg kan få unnagjort leveringene før onsdag, og ha resten av uken «fri».

Andreas: – Som nettstudent, i mitt tilfelle deltidsstudent, får du utlevert en hovedoppgave og læringsoppgaver, som regel på mandager. Deretter har man gjerne to uker på seg til å ferdigstille prosjektet + læringsoppgavene. Det er helt opp til deg når du ønsker å levere oppgaven, så lenge den blir levert før fristen

Jeanette: – Myte! Når man tar studiet på deltid har man oppgaver som skal leveres hver 14. dag i tillegg til to større semesteroppgaver. Dette var for meg helt perfekt, den første uken brukte jeg typisk til å lese, mens andre uken gikk til å skrive


9. MYTE: Nettstudenter er alene om å nå målet sitt, uten oppfølging

Sondre: – Dette stemmer forsåvidt ikke, oppfølgingen er kanskje ikke så synlig som ved andre studiemetoder, men hvis man lurer på noe kan man alltid spørre noen, og man trenger heller ikke spørre i plenum hvis man syns det er litt flaut. Vi får også gode kontkrete tilbakemeldinger på alle innleveringer.

Andreas: – Du vil alltid være alene om å nå målet/målene dine, uansett hva det gjelder. Sånn er livet, men du velger hvordan og hvilke kunnskaper du ønsker å tilegne deg for å nå de målene du har satt. Det er ikke sikkert webutvikling er din greie, kanskje er det 3D design eller tegning du ønsker å satse på. Da er det opp til deg hva som må til for å bli best mulig på akkurat dette. Oppfølgingen du får som nettstudent vil aldri være helt det samme som et fysisk klapp på skuldra eller en konstruktiv tilbakemelding der og da, men tilbakemeldingene man får fra veilederen/læreren er med på å utvikle deg som student.

Jeanette: – Myte! Som nettstudent er man selv ansvarlig for å gjøre oppgavene sine og levere til frister som er satt. Men veiledning og oppfølging er det ikke mangel på! Jeg personlig har skypet med professoren på studiet flere ganger, og han sitter i Cape Town! Vi har kommunisert på mail og i Moodle, og det har aldri vært problemer med å få hjelp eller oppfølging. Husker jeg satt skikkelig fast når jeg skulle lage nettside, men gjett om jeg fikk god støtte! Detaljert hjelp tikket inn i innboksen min, og det var nettopp den hjelpen jeg trengte for å knekke koden!


Noroff Nettstudier – Oppstart 16. mars:

Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt og strategisk med visuell kommunikasjon. Du får anvendt dine ferdigheter i virkelige prosjekter, noe som gjør deg rustet til å gå rett ut i jobb.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, SEO, innholdsmarkedsføring og analyser. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og via sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX Design

Studiet gir deg praktiske ferdigheter og innsikt i å forstå brukernes behov og begrensninger når det gjelder digitale produkter. Det er stor etterspørsel etter UX-designere med kompetanse i yrkesrelevante prosesser, verktøy og teknikker.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Praktisk utdanning der du lærer å skape engasjerende videoinnhold tilpasset plattformer som Facebook, Instagram, TikTok og YouTube. Det er stor etterspørsel etter markedsførere med spisskompetanse i videoproduksjon.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top