Noroff går mot strømmen, og satser på økt IT-tilbud.

Tom Drange, fagansvarlig ved studiet Nettverks- og systemadministrasjon, er bekymret over det dalende tilbudet om utdannelse innenfor IT og sikkerhet. Nettsidene presses mer ettersom kundemassen øker, det er generelt dårlig med kompetanse innad i bedriftene og studenter skremmes av økt arbeidsledighet. Noroff snur trenden og satser på høyere utdanning av lærere i tillegg til økt tilbud innenfor IT.

I mars i år hadde Computerworld en artikkel hvor de uttrykte sin bekymring over den økende arbeidsledigheten blant IT-folk. Les mer her. Nav presenterte tall som viser en stigning i antall arbeidsledige, men påpeker at man burde tenke langsiktig. Ni år tilbake i tid var det en fullstendig knekk i arbeidsmarkedet innen IT-bransjen. Dette resulterte ikke bare i full stopp av ansettelser, men det fikk også store ringvirkninger ved at potensielle studenter styrte unna IT-studier. Til syvende og sist fikk vi et betydelig kompetanseunderskudd den dagen markedet tok seg opp igjen. Noroff snur trenden og satser på høyere utdanning av lærere i tillegg til økt tilbud innenfor IT.

Drastisk økning i antall hackere

Fagansvarlig på Nettverks- og systemadministrasjon, Tom Drange, er i full gang med siste og avsluttende del av sin mastergrad i Computer System Security. ”Vi ser daglig svakheter i systemer bygget av store aktører. Selv om sikkerhetshullene er kjente betyr ikke det at de automatisk blir rettet opp i.” Studenter ved Nettverks- og systemadministrasjon hos Noroff læres opp til å oppdage slike sikkerhetshull. Drange, som selv er en ekspert på området, kan ikke understreke nok viktigheten rundt sikkerhet både for bedrifter og nettsider. ”Dagens ungdom bruker verktøy som er laget for å utnytte ulike sårbarheter i systemer - sårbarheter som ofte kan repareres ved å "patche" systemet. Våre studenter skal kunne sikre systemene mot slikt.” Det er altså en klar økning av mennesker som ser sport i å hacke hverandre og ”bryte seg inn” i nettverk. Computerworld avdekket et forum hvor norske hackere gir hverandre tips til hvordan de kan spionere på hverandre, som igjen øker mangfoldet av ”innbruddstyver”. Les mer om saken her.

Kritiske sikkerhetsfeil blir ikke rettet opp

Tom Drange er bekymret over det dalende tilbudet av utdannelse innenfor IT og sikkerhet. Nettsidene presses mer ettersom kundemassen øker og studenter skremmes av økt arbeidsledighet. ”Det ser ut til at mange administratorer rundt omkring enten er for slappe på oppdateringer, har for lite ressurser eller for liten kunnskap til å holde systemene intakt,” forteller Tom. ”Vi utdanner engasjerte mennesker med kunnskap innenfor sikkerhetsrutiner, oppdateringsrutiner, bevissthet rundt sikker programmering, og sist men ikke minst, med sunn fornuft,” påpeker Drange. Han viser til en artikkel i VG hvor tittelen ”Seks av ti nettsider sårbare” slo ned på nettsteder som bruker alt for lang tid på å rette opp i feil. ”Nettstedene til 63 prosent av de undersøkte bedriftene inneholder minst én alvorlig sårbarhet, og over 80 prosent av nettstedene har hatt kritiske sikkerhetsfeil, sier en rapport frigitt mandag av White Hat Security.” Les mer fra VG her.

Kunne du tenke deg å studere IT?

Noroff Instituttet tilbyr førsteåret Nettverks- og Systemadministrasjon etterfulgt av Nettverk og IT-sikkerhet på andreåret. For de som ønsker å gå videre kan man oppnå en Bachelorgrad ved å ta et siste år i Wales. Hvis du ønsker å studere i klasserom har vi fremdeles ledige plasser ved Noroff Instituttet i Stavanger eller eventuelt kan du studere som webstudent.

     
Top