Rosalyn Aragon Arbiol er praktikant hos PwCs Forensic Tech. Lab i Bjørvika – et av de fremste miljøene for digital etterforskning i Norge.

Dagslyset flommer inn i nest øverste etasje av det moderne PwC-bygget i Barcode i Oslo. Gulv-til-tak-vinduene gir en fantastisk utsikt over Bjørvika og Oslo sentrum.

Det er imidlertid lite av lyset som når inn til rommet merket «Forensics Tech. Lab», der du kan telle på én hånd hvor mange personer som har adgang — med fingre til overs.

De to som jobber her inne, er digitaletterforsker Glenn Nor og Noroff-student og lærling Rosalyn Aragon Arbiol.

– Dette er et pilotprosjekt. Vi trenger flere i digital forensics, og det er ikke mange i Norge som er spesialisert på feltet, sier Nor, som selv var blant de første som gjennomførte høyskoleutdanningen i digital etterforskning hos Noroff.

Nå har han vært med på å tilrettelegge for en praksisordning mellom Noroff og PwC – som kan gi en mer flytende overgang mellom studier og arbeidsliv.

– Det er lettere å hente praktikanter rett fra skolen, enn å vente på at de blir 100 prosent ferdig kvalifisert. Det kan ta flere år, sier han.

Vi trenger flere i digital forensics, og det er ikke mange i Norge som er spesialisert på feltet.Glenn Nor

– 8-10 slike enheter i Norge

Sammen med Deloitte, Ernst & Young, og KPMG, regnes PwC som en av «de fire store» internasjonale advokat- og revisorselskapene. Så vidt Glenn Nor er bekjent, har alle disse opprettet enheter for digital etterforskning. Det samme har Forsvaret og politiet.

Totalt anslår han at det finnes åtte til ti slike avdelinger i Norge. Det er altså en eksklusiv klubb.

– Vi har hatt noen jobber for rettsvesenet og politiet, men jobber primært med bedrifter. Vi blir hyret inn for eksempel når en bedrift har en mistanke om svindel, ulovlig salg eller bestikkelser blant ansatte, sier Nor, og fortsetter:

– Da tar vi maskiner, telefoner, ting på servere, og så videre, og flytter det hit. Så analyserer vi materialet for digitale spor, og leverer en rapport. Det hele gjøres etter visse prosedyrer slik at bevisene kan brukes i retten.

Han har selskap i laben av Rosalyn Aragon Arbiol hele våren, frem til juni.  

– Jeg er lykkelig for å ha fått sjansen, og for å ha praksis her. Det er veldig gøy å se Glenn jobbe med et prosjekt, og bli involvert selv, sier hun.

Etisk hacking

Digital etterforskning krever dataferdigheter, men også en forståelse for lovverket og gode etterforskningsmetoder. Du kan kalle det en form for hacking, eller i det minste si at det krever tilsvarende ferdigheter.

Men det er også strenge regler som gjelder.

– For å kunne etterforske må vi ha samtykke fra personen og bedriften vi tar maskinen i fra. Det er et minefelt når en får tilgang til privat og sensitiv informasjon, og vi må for eksempel skille mellom hvilke filer som er private og hva som er jobb, sier Nor.

Ved siden av emner som datasikkerhet og datagjenoppretting, går derfor digital forensics-utdanningen inn på temaer som personvern, lovverk og «etisk hacking».

Tenk bare på hvor mye du hører om hacking og cyberkriminalitet for tiden.Rosalyn Aragon Arbiol

Studentene må hanskes med problemstillinger som at dersom noen hacker deg – har du da rett til å hacke dem tilbake?

– Du lærer at du ikke kan gjøre ting bare fordi «det går an», sier Arbiol.

Studiet er tverrfaglig, for å gi det nødvendige grunnlaget for å arbeide innen feltet. Og det er det et stort behov for, ifølge Nor:

– De fleste utdanninger i Norge er rettet mer mot IT-sikkerhet enn mot digital etterforskning. De fleste som jobber med det i Norge har studert i utlandet, sier han.

Bare siden hun begynte på studiet har Arbiol opplevd en økende etterspørsel etter kompetansen.

– Det virker som om flere bedrifter har begynt å investere i dette nå. Tenk bare på hvor mye du hører om hacking og cyberkriminalitet for tiden, sier hun.

Ikke bare er fagområdet viktig og relevant, det er også spennende å jobbe med, skal vi tro Nor og Arbiol. De bruker gjerne «CSI» som eksempel for å forklare hva de gjør.

Men, oppklarer, Arbiol:

– Det er egentlig nærmere «Mr. Robot».


Relaterte studier

Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top