Noroff Høyskole i Kristiansand setter i gang full etterforskning etter at et offer for økonomisk kriminalitet har tatt kontakt med skolen.

Bakgrunnen for saken er at en gjerningsperson skal ha misbrukt sin tillit hos fornærmede, for å tilegne seg uautorisert tilgang til datasystemer og mulig sensitivt materiale.

Fysisk og sosial hacking

Social engineering, også kalt sosial manipulering, og angrep på menneskelig godhet og tillit, er tilsynelatende virkemidler som kan ha gitt gjerningspersonen tilgang til sensitiv digital informasjon, samt elektroniske ”dører” til andre datasystemer.

Motivet for ugjerningen er mest sannsynlig økonomisk vinning.

Etter en kombinert vurdering av sannsynligheten for å ta gjerningsmannen, og stjålet beløp, ønsker ikke økokrim å prioritere saken. Lokalt politi har heller ikke kunnet bidra til løsning.

On site forensics

Fornærmede tar derfor kontakt med Noroff, som har lang erfaring med IT-sikkerhet, siden oppstarten av digital sikkerhet og etterretning i år 2000. Nå tilbyr Noroff Høyskole Digital Forensics, et spesialisert bachelorløp i digital etterforskning.

Noroff Høyskole benytter anledningen til å bruke sine profesjonelle arbeidsstasjoner, arbeidsmetodikk og kompetanse, til å bistå i saken. Etterforsknings-teamet består av prof. Iain Sutherland, som driver aktiv forskning innenfor datasikkerhet og kriminalitet. Med seg har prof. Sutherland assistanse fra digital forensics-studentene Hermann Strømme og Timmi Lee.

De har vært på åstedet med et field kit, og gjort on site forensics – åstedsetterforskning. Beslaglagt materiale inkluderer USB-minnepinner, Mac og PC-systemer, rutere/brannmurer, og trådløs infrastruktur.

Verdifullt læringsutbytte

"Vi har utstyret, kompetansen og ikke minst viljen til å bistå i slike sammenhenger" Ernst Sundt, rektor, Noroff Høyskole

Ernst Sundt, rektor på Noroff Høyskole, synes det er positivt at studentene får delta i virkelige prosjekter: - Vi har utstyret, kompetansen og ikke minst viljen til å bistå i slike sammenhenger, sier han, og legger til at læringsutbyttet og erfaringen ved å arbeide sammen med professor Iain Sutherland er svært verdifull for studentene våre. Han oppfordrer andre bedrifter eller privatpersoner i lignende situasjoner om å ta kontakt.

Av hensyn til etterforskningen ønsker ikke Noroff-teamet å gi ut detaljer på hva neste steg i etterforskingen er.

     
Top