– Interessen er stor. Mange bedrifter har allerede tatt kontakt for å få interns, sier fagsjef ved Noroff – som nå lanserer nytt, toårig studieløp i frontend-utvikling.

– Fornying i samfunnet involverer i stor grad digitale produkter og tjenester, og vil i økende grad gjøre det framover, sier Kim Ydse Krogstad, COO i det digitale strategi- og designbyrået Making Waves.

–  I ethvert digitalt produkt er frontend-utvikling helt avgjørende – for det handler om å bygge brukergrensesnittet i de tjenestene, fortsetter han.

En frontend-utvikler er en kombinasjon av en koder og en designer. Hen jobber med flere forskjellige web-baserte programmeringsspråk, hvor Javascript er det viktigste, i tillegg til at hen har innblikk i det visuelle og hvordan brukeren oppfatter grensesnittet. Altså hvor lett det er for brukeren å forstå for eksempel en nettside eller app.

I ethvert digitalt produkt er frontend-utvikling helt avgjørende.Kim Ydse Krogstad

Skal vi tro bransjen, vil dette bare bli mer og mer viktig framover.

– Frontend er det visuelle laget – det du og jeg møter hver dag og forholder oss til, sier Jan Petter Hoel, som leder utviklermiljøet i konsultentfirmaet Knowit Experience, og fortsetter:

– Da er det utrolig viktig at løsningene er brukervennlige, moderne, oppdaterte, innovative, snappy – det skal se bra ut og fungere bra. Det er frontend som i stor grad legger til rette for dette, i samarbeid med designere.

Hoel mener behovet for frontend-utviklere er kjempestort, for det skjer en rivende utvikling på dette feltet.

– Vi ser at den tverrfaglige forståelsen en frontend-utvikler har, er blitt viktigere og viktigere, sier han.  

Kim Ydse Krogstad, Making Waves

Kim Ydse Krogstad, COO i Making Waves

Sjelden kompetanse

Noroff har nylig lansert en ny toårig fagskoleutdanning innenfor frontend-utvikling – som blir ett av få tilbud på feltet i Norge. Studiet har de utviklet etter etterspørsel fra og i nær relasjon til bransjen – med innspill fra firmaer som Knowit, Making Waves, Dinamo og Netlife Research.

Fagsjef ved Noroff, Olav Slettahjell, forteller at mange bedrifter har tatt kontakt for å få interns, allerede før studiet har satt i gang.

– Interessen er stor, fordi den kombinasjonskompetansen en frontend-utvikler besitter er sjelden. Det finnes mange programmerere, men de har nødvendigvis ikke den designfaglige kompetansen som trengs for å lage sømløse og brukervennlige løsninger, sier han og fortsetter:

– Derfor går faktisk mange bedrifter ut av Norge for å finne den. Eller så ansetter de programmerere og lærer dem opp i frontend.

Vi ser at den tverrfaglige forståelsen en frontend-utvikler har, er blitt viktigere og viktigere.Petter Hoel

Jan Petter Hoel i Knowit kan bekrefte dette.

– Fram til nå har vi rekruttert fra universiteter og høyskoler som har gitt generell IT-utdannelse. Så å kunne rekruttere mennesker som har en ordentlig god interesse for frontend-faget fra en spesialisert utdanning er kjempeviktig og superinteressant, sier han.

På tvers av plattformer

Etter endt studium vil frontend-studentene kunne få jobber innenfor ulike bransjer – alt fra designbyråer, IT-firmaer og programvarehus, til mediehus og kommunikasjonsbedrifter, forteller Noroffs Olav Slettahjell.

– Alle bedrifter og bransjer som benytter seg av digitale flater har behov for frontend-utviklere, sier han.

Å bruke frontend-utviklere er også populært fordi det effektiviserer arbeidet i mange bedrifter – både med tanke på at frontend-programmeringen kan erstatte mye av den tyngre backend-programmeringen, som skjer på servernivå, i tillegg til at frontend kan gjøres på tvers av plattformer.

Jeg er sikker på at frontend-utviklere bare vil bli mer og mer etterspurt.Terje Karlsen, Dinamo

– Oppdragsgivere er lei av å betale store summer for koding på tre forskjellige plattformer – altså iOS, Android og Windows Phone. Så det ligger et stort potensial i løsninger som kan bygges på tvers av plattformer og skjermstørrelser – ikke minst med hensyn til drift og forvaltning, sier fagansvarlig utvikler i kommunikasjonsbyrået Dinamo, Terje Karlsen.

– Dette, kombinert med at frontend-teknologi har spredt seg til områder som tidligere har vært forbeholdt såkalt backend, gjør at jeg er sikker på at frontend-utviklere bare vil bli mer og mer etterspurt.


Relaterte studier

Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt og strategisk med visuell kommunikasjon. Du får anvendt dine ferdigheter i virkelige prosjekter, noe som gjør deg rustet til å gå rett ut i jobb.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, SEO, innholdsmarkedsføring og analyser. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og via sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top