– Det føles utrolig kult og spennende.

Klara Söderstrand (27) er født og oppvokst på øya Gotland i Sverige, og er andreårsstudent på filmproduksjon på Noroff Oslo.

Kortfilmen hennes "Du kan beholde Zhang Li" er blant de nominerte på den prestisjefylte Kortfilmfestivalen i Grimstad.

– Gratulerer med nominasjonen!

– Tusen takk!

– Hvordan føles det å være nominert til kortfilmfestivalen i Grimstad?

– Det føles utrolig kult og spennende.

– Hva betyr dette for deg som filmskaper?

– Dette er mitt første steg ut i det offentlige markedet. Det gir meg muligheten til å møte mange mennesker i bransjen, som ser meg som filmskaper, så det betyr mye.

– Hvor mange filmer var påmeldt, og hvor mange ble tatt ut til konkurransen?

– Det var 400 filmer som er registrert for festivalen. Av de 400 var 258 kortfilmer, 82 musikkvideoer og 60 dokumentarer. Av de 258 kortfilmene som er sendt inn er 53 valgt ut og konkurrerer nå i kategorien "Beste kortfilm".

– Du er nominert for kortfilmen "Du kan beholde Zhang Li". Hva handler den om?

– Det er en mørk komedie om en ensom mann som ønsker å adoptere. Når byråkrater fra barne- og familiedirektoratet banker på døren blir det en vanskeligere prosess enn han hadde sett for seg.

Foto: Stillbilde fra filmen "Du kan beholde Zhang Li"

– Hvorfor er du interessert i dette temaet?

– Film har mange ganger ført meg til å stille spørsmål og begynte å lure på hvorfor ting, mennesker og samfunnet er som de er. Det er noe jeg selv ønsker å oppnå med mine filmer. Da jeg begynte med research for denne filmen innså jeg at samfunnets syn på menn og deres forhold til barn er ganske vridd. Det interesserer meg. Vi snakker mye om likestilling i samfunnet, men glemmer ofte at det gjelder for begge kjønn.

Vi snakker mye om likestilling i samfunnet, men glemmer ofte at det gjelder for begge kjønn.Klara Söderstrand

– Hvordan jobbet dere med det filmatiske uttrykket?

– Det er en stiv atmosfære gjennom hele filmen. Alt er filmet på stativ for å bidra til dette. Vi har også jobbet mye med blocking. Tre skuespillere er alltid sammen i hvert bilde, og hovedpersonen er alltid alene. Dette gjorde vi for å gjøre hovedpersonen underlegen.

– For å skape det surrealistiske universet som filmen utspiller seg i, letet vi etter en location og kostymer som kunne bidra til dette. Vi har også valgt å ikke ha musikk, og stillheten forsterker de ubehagelige scenene i filmen.

Kan nå helt til Oscar

Kortfilmfestivalen i Grimstad ble Oscar-kvalifiserende i 2016, og har 40-års jubileum i år. Festivalen er fra 14.–18. juni.

– Festivalen er jo Oscar-kvalifiserende. Hva tenker du om det?

– Jeg tror det kan åpne internasjonale dører, som jeg anser som veldig positivt.

– Reiser dere til Grimstad for å få med dere festivalen?

– Ja, hele filmteamt drar ned sammen.

– Hvordan har filmstudiet inspirert deg til å jobbe med regi?

– Da jeg var liten ønsket jeg å bli skuespiller. Før jeg kom til Noroff bodde og studerte jeg skuespill i Los Angeles. I løpet av tiden jeg var der innså jeg at det var mer moro å regissere enn å spille selv. Jeg begynte derfor på Noroff med mål om å fokusere på regi.

– Å studere bak kameraet, og lære hele prosessen hvordan det er å lage film, har bare forsterket ønsket om å bli regissør.

– Hvilke andre studenter var med på filmen?

– Vi er seks regissører, seks produsenter, seks fotografer og seks klippere på andreåret på filmproduksjon. Før hvert nye prosjekt pitcher alle regissørene sine idéer til de andre studentene, og vi blir deretter gruppert i ulike filmteam.

– Mitt filmteam besto av Henrik Engell som produsent, Robin B. Lund som fotograf og Julie Christin Larsen som klipper. Når vi er ute på opptak er vanligvis hele fotomannskapet på plass, og andre i klassen hjelper til. Jeg har også fått hjelp av to studenter fra lyd- og musikkproduksjon.

Det hele startet med at jeg hadde en liten idé, som de andre studentene hjalp meg å realisere.Klara Söderstrand

– Hvordan var samarbeidet med de andre studentene?

– Det er mange ting som avgjør om en film blir god eller dårlig. Det er nok vanskelig for noen som aldri har laget en film å forstå hvor mange mennesker som er involvert i en produksjon.

– Det hele startet med at jeg hadde en liten idé, som de andre studentene hjalp meg å realisere. Uten dem hadde filmen aldri blitt så god som den ble.

– Hvilke råd har du til nye filmstudenter?

– Jobb sammen med folk som er bedre enn deg selv. Film er noe vi skaper sammen. Som jeg sa tidligere så ville aldri min film blitt så god hvis jeg bestemte og gjorde alt selv.

– Hva er veien videre for deg når du er ferdig med studiene?

– Jeg skal faktisk ut og reise en stund, for å få tid til å reflektere over de to årene som har gått, og for å få ny inspirasjon. Når jeg kommer hjem håper jeg på å få et mentorlignende forhold med noen i bransjen. Hvor enn i verden det er, vet jeg ikke ennå.

Vi ønsker Klara og hele filmteamet lykke til i Grimstad!


Relaterte studier

Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

En praktisk utdanning for deg som vil jobbe i filmbransjen. Gjennom studiet vil du jobbe kontinuerlig med studentproduksjoner og få en grundig opplæring i det utstyret som filmbransjen bruker i dag.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Utdanningen for deg som ønsker å jobbe kreativt eller teknisk med musikk og lyd. Du ønsker å bli artist, komponist, produsent, lydtekniker i studio, eller jobbe med lyd og musikk til film og andre medier.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top