Man leser om folk som ufrivillig har fått diskriminerende bilder delt i offentligheten, kontoer som blir misbrukt på sosiale medier og identitetstyverier. Dette pågår hele tiden og var noe som vekket min oppmerksomhet, sier han.

Faget utvikler seg sammen med teknologien. I dag kan man finne beviser på alt fra telefoner til støvsugere, sier David Solum (24).

Han studerer digital etterforskningNoroff i Kristiansand.

For å studere digital etterforskning må man like utfordringer, være strukturert og være klar for at en rutine for å løse et problem ikke alltid holder, sier 24-åringen engasjert.

Gjennom bachelorstudiet blir David klar for å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning.

«"

Som å løse et puslespill

Jeg valgte å studere digital etterforskning fordi jeg alltid har ønsket å jobbe med noe som jeg vet at hjelper andre mennesker. Det å etterforske er i seg selv veldig spennende, sier David Solum (24).

Ifølge David kan digital etterforskning være vanskelig til tider, men det er også det som gjør det så interessant.

Du kan finne bevis som bekrefter at vedkommende har gjort noe ulovlig, men det kan kanskje være noe annet enn det du først antok. Det dukker opp mange dilemmaer som gjør faget utfordrende og faget utvikler seg sammen med teknologien, sier han videre.

Det er som å løse et puslespill hvor du må prøve å få alle bitene på plass. Det er ikke alltid det går og det kan være veldig frustrerende. Jeg er en strukturert og tålmodig person, sånn sett har jeg absolutt truffet med valg av utdanning, sier han.

Etterforskningsprosessene

På et åsted for en kriminell handling, vil det bli David sin oppgave å rådføre politiets etterforskere hvordan de skal samle inn digitale enheter for videre analyse.

Jeg har lært om hvor ekstremt mye informasjon man kan få fra enheter om personer og deres handlinger. Dette visste jeg ikke at var mulig før jeg startet på studiet, grensen har virkelig utvidet seg ekstremt for min del.

Ifølge David har fagene «Digital Forensincs Practice and Procedure», «Digital Investigation» og «Wirelesss and Mobile Devices» vært de mest interessante så langt.

Jeg har lært mye om det å ikke dømme eller anta når det kommer til etterforskning. Det er faktaene som gjelder, hva som kan bevises og sammenhengen mellom det du finner og scenarioet du har foran deg.

Han fortsetter:

Det kan være komplisert og noen ganger kan du sitte med så mye informasjon at det å ta ett valg om hvor du tror det er mest relevante bevis kan avgjøre om du kommer til bunns i mysteriet eller ikke.

Studiehverdagen i Kristiansand

En typisk studiehverdag starter med forelesning på campus, men nå i denne seneste perioden har jeg sett forelesninger online. Hverdagen starter med undervisning og jobbing med oppgaver når forelesningen er over. Det hele avsluttes med å skrive et innlegg i journalene, som inneholder refleksjoner om hva vi har lært, hvem vi har jobbet med og egne tanker.

David er veldig fornøyd med å studere på campus i Kristiansand.

Det å studere i Kristiansand er veldig fint. Det gir gode muligheter for å kombinere studier med andre aktiviteter. Det er veldig fint å kunne være aktiv ved siden av studiene, spesielt når man sitter foran en PC hele dagen, sier 24-åringen.

Når vi er på campus er det lett å få oppfølging fra faglærerne, men også hjemmefra via Skype. Man får raske svar og gode forklaringer, som jeg setter pris på, sier han.

Kompetansen og ferdighetene David tilegner seg fra dette bachelorstudiet er ettertraktet i det offentlige, politi og etterretning, og i industrielle organisasjoner.

Det jeg lærer gjennom studiet er absolutt relevant for arbeidslivet, men også utenfor (det som er lovlig selvfølgelig). Etterforskning og bevissamling er viktig for det arbeidslivet jeg håper å tre inn i, avslutter han.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Relaterte studier

Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer