– Det er oppmuntrende å se at Stortinget hadde gode planer for skadebegrensning, sier Johan Van Niekerk, professor i cyber security ved Noroff.

Tirsdag varslet Stortinget at de har blitt utsatt for et omfattende IT-angrep, hvor det skal være lastet ned ulike mengder data.

Foreløpig er det ikke kjent hva omfanget er eller hvem som står bak angrepet.

Enhver organisasjon eller person kan være et mål i dag. Johan Van Niekerk

– Jeg tror dessverre dette er starten på en ny trend. Vi ser at cyberkriminelle i større grad retter seg mot de store organisasjonene. Ingen er immun mot cyberangrep, heller ikke de øverste organene i demokratiet vårt. Enhver organisasjon eller person kan være et mål i dag, sier Johan Van Niekerk, professor i cyber security ved Noroff.

Mer sofistikerte angrep

Flere stortingsrepresentanter og ansatte skal ha fått innbrudd på e-postkontoene sine. 

Stortingets direktør, Marianne Andreassen, uttalte at det ble iverksatt en rekke risikoreduserende strakstiltak for å stanse angrepet, og at disse tiltakene har hatt umiddelbar effekt.

Van Niekerk synes det er oppmuntrende å se at Stortinget hadde gode planer for skadebegrensning klare.

Det er bare gjennom planlegging for at slike hendelser kan skje at organisasjoner kan være forberedt. Det er en påminnelse til mange. Det er viktig å ha de rette tiltakene på plass, sier han.

Ifølge professoren ser vi i dag langt mer mangfoldig sett med trusler og stadig mer sofistikerte motstandere.

Dette gjør at organisasjoner og enkeltpersoner må være mye mer proaktive enn de har trengt tidligere.

Dataangrepene blir mer komplekse

Seks av ti norske bedrifter oppgir at de ble utsatt for cyberangrep i fjor, viser en undersøkelse som YouGov har gjort for Tryg Forsikring.

Ifølge Johan vil det fortsette å dukke opp nye trusler og angrep i tiden framover.

Vi tror det kommer til å være et enormt bransjebehov i framtiden for de ferdighetene studentene tilegner seg hos oss. Johan Van Niekerk

Hos Noroff tilbys en bachelorgrad i cyber security, på Noroffs campus i Kristiansand, Oslo og via Nettstudier.

På Noroff har vi som mål å gi studentene cybersikkerhetsutdanning, inkludert både tekniske og menneskelige skills. Vi tror det kommer til å være et enormt bransjebehov i framtiden for de ferdighetene studentene tilegner seg hos oss.

Flere og flere vil i tiden fremover forstå viktigheten av å beskytte seg digitalt, i takt med at angrepene vil bli flere og mer komplekse, avslutter Van Niekerk.

Er du interessert i IT?

Legg igjen din e-postadresse og få fem e-poster med mer informasjon om IT-studiene på Noroff.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Relaterte studier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer