– Etter to år har det åpnet seg flere muligheter enn jeg kunne forutsett, sier Helene Mamen (22), student på filmproduksjon i Oslo.

Helene er snart ferdig med det toårige studiet i filmproduksjon på Noroff i Oslo.

– Jeg opplever studiet som lærerikt, sier hun. – Ikke bare teoretisk og praktisk om filmproduksjon, men jeg vil tro alle går ut med mer erfaring om seg selv.

Jeg går ut med et ben godt plantet innenfor bransjen jeg vil inn i.Helene Mamen

– Hvordan er det å studere på Noroff?

– Etter to år har det åpnet seg flere muligheter enn jeg kunne forutsett. Jeg angrer på ingen måte på at jeg valgte Noroff som mitt sted for utvikling. Jeg har lært en hel del om meg selv og hvordan det er å jobbe som produsent, fotograf og klipper.

– Jeg har fått kompetanse i bruk av utstyr i verdensklasse, og ikke minst hvordan jeg skal jobbe som leder for flere ansatte.

– I tillegg har jeg fått gleden av å være president i Noroff Studentforening. Der er en jobb jeg setter veldig stor pris på.

Helene på utstillingsmessen i Lillestrøm, hvor Noroff vant pris for beste stand.

Misunnelig på ny campus

– Hvorfor valgte du utdanning hos Noroff?

– Å produsere film var noe jeg fikk interesse for på folkehøgskolen. Jeg vadde i utgangspunktet et ønske om å om å bli regissør, men fant etterhvert ut at jeg passet bedre til å være produsent.

Jeg har opplevd alle faglærerne som bransjerettet og som nyttige veiledere.Helene Mamen

– Hva tenker du nå som studiet går mot slutten?

– Jeg går ut med et ben godt plantet innenfor bransjen jeg vil inn i. Som student er man attraktiv på innspillinger, både i film og TV, og det har gitt meg et nettverk jeg får bruk for senere. Men først vil jeg benytte meg av muligheten til å ta en bachelor i Cape Town.

Det har vært et lite minus at campus har vært delt i to, men de som begynner til høsten får gleden av ny campus i Mølleparken, hvor alle er under samme tak. Der er jeg nok litt misunnelig.

Les også: – Ny campus i Oslo får store oppgraderinger på filmstudiet

– Hva er ditt beste minne fra studietiden?

– Det må være førsteårets eksamensfilm. Vi laget en film som handlet om et tidligere medlem av en ninjaliga. På innspillingen hadde vi stuntfolk som sloss, kastet seg rundt i vaiere, og sloss med sverd, sier Helene.

– Selv hadde jeg fotoansvaret på prosjektet som Caroline Nilsson produserte. Grunnen til at dette er mitt beste studieminne er fordi jeg lærte så mye på kort tid. Samtidig hadde jeg det gøy på innspillingen. Jeg fikk gjøre et stunt selv, nemlig å få en blodbombe festet på ryggen som var koblet til et bilbatteri. Da pluss ble koblet til minuspol eksploderte den. Se filmen her:

– Bør danne seg nettverk

Jeg har fått kompetanse i bruk av utstyr i verdensklasse.Helene Mamen

– Hvordan vurderer du faglærerne dine?

– Jeg har lært mye av alle faglærerne, og særlig av produsentlærer Tor Arne Bjerke. Alle de ansatte ved filmproduksjonsstudiet har lang erfaring fra film-og tv-bransjen. De tar med seg egen erfaring inn i undervisningen, og det er vi studentene veldig glade for.

– Jeg vil anbefale Noroff til alle som vil inn i filmbransjen. Jeg har opplevd alle faglærerne som bransjerettet og som nyttige veiledere. De lærer ikke kun bort teori, men også egne erfaringer, og vi får muligheten til å teste ut ting i praksis. Litt learing by doing, men med enkle og tydelige tips fra de som har lang erfaring fra filmproduksjon.

– Hva skal til for å lykkes som filmstudent?

– Som filmstudent er kan det være lurt å skape seg et nettverk. De aller fleste innser også hvor stort nettverk man egentlig har fra før, for man får alltid bruk for mye rart på innspilling. Andre tips er å stå på, ta intitiativ, være blid og positiv, og hjelpe til på andres produksjoner. Jeg har også lært mye av oppdrag utenom skolen, og har fått flere bein å stå på.

Jeg har lært en hel del om meg selv og hvordan det er å jobbe som produsent, fotograf og klipper. Helene Mamen

– Hvilke råd vil du gi til nye studenter?

Til nye studenter vil jeg gi råd om å omfavne den studietiden man har, og være behjelpelig overfor alle. Gjør oppdrag utenom skolen, da får du mer erfaring! Ta initiativ selv, og ikke vær redd for å stille spørsmål.

Studiet er tilgjenglig i Oslo og Bergen

Vi ønsker Helene lykke til med innspurten av studiene.

Robocop - Produsert av Helene Mamen


Filmstudier på Noroff

Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer