– Å ta i bruk data driver suksessen til mange av de største teknologibedriftene som Facebook, Google og Netflix, sier høyskolelektor Isah.

Den generelle datamengden øker. I løpet av ett år genererer vi nå data som tilsvarer mengden fra hele 90-tallet.

Informasjonen kommer fra alle kanter – poster på sosiale medier, GPS, mobiltelefon, the Internet of Things, online salg, med mer.

Finner mønstre og trender

Utfordringen ligger i hvordan man best mulig utnytter denne informasjonen.

Man forener statistikk, dataanalyse og maskinlæring. Mariya Chirchenkova

Big data får først verdi når man analyserer dem ved hjelp av moderne verktøy. Da kan bedrifter plutselig finne mønstre og trender som de ikke så i de ustrukturerte dataene sine, og utnytte dette til sitt konkurransefortrinn.

Data science er et tverrfaglig felt som bruker vitenskapelige metoder, prosesser, algoritmer og systemer for å trekke ut kunnskap og innsikt fra strukturerte og ustrukturerte data. Man forener statistikk, dataanalyse og maskinlæring, sier Mariya Chirchenkova, høyskolelektor i Applied Data Science hos Noroff.


Til venstre: Isah A. Lawal, førstelelektor. Til høyre: Mariya Chirchenkova, høyskolelektor. Foto: Privat

Big data-analyse

En av mulighetene med Big Data-analyse er å bli bedre kjent med kundene enn de kjenner seg selv, ved å finne mønstre og tendenser. Big Data kan for eksempel brukes til å finne riktige kunder til riktige varer, forutse oppsigelser av abonnementer eller tilby bedre kundeservice.

En data scientist går ifølge Mariya på oppdagelsesferd i dataene, for å finne mønstre og sammenhenger som kan brukes.

Det er i dag så mange bruksområder av data. Mariya Chirchenkova

Det er i dag så mange bruksområder av data og denne listen vil utvides på ubestemt tid. For eksempel i internettsøk, i helsevesenet, i målrettet annonsering, bilde- og talegjenkjennelse, flyselskapsplanlegging, gaming, selvkjørende biler og roboter.

Hos Noroff tilbys en bachelor i applied data science, enten på vår høyskole i Kristiansand eller via Noroff Nettstudier

Enorm etterspørsel

Ekspertisen og kompetansen en utdanning i applied data science gir er svært ettertraktet. Det er sterke indikatorer på at data science og Big Data-relaterte utfordringer vil øke innen mange kommersielle sektorer.

Ifølge Isah A. Lawal, førstelelektor i Applied Data Science er data en av de mest nyttige ressursene i det 21. århundret. 

Data er for den digitale økonomien det som olje er for industri-økonomien. Isah A. Lawal

Data er for den digitale økonomien det som olje er for industriøkonomien. Det er stor etterspørsel etter folk som kan trekke verdier fra data og ta suksessutviklingen til neste nivå, derfor vil etterspørselen etter data scientister fortsette å vokse, påpeker Isah.

Ifølge Mariya er næringslivet nesten helt avhengig av dataanalyse for beslutningstaking og maskinlæringsarbeid som hovedkomponentene i IT-strategiene.

Som følge av dette øker etterspørselen etter flinke data scientister konsistent.

Foto: Adobe Stock

Krever gode kommunikasjonsevner

Hvilke personlige egenskaper kreves for å lykkes som data scientist?

Noen av de personlige egenskapene som kreves for å lykkes som data scientist er nysgjerrighet og kreativitet, fordi en god data scientist er en kreativ problemløser. Statistikk-tenkning, fordi man må kunne omgjøre data til informasjon og dermed er statistisk kunnskap svært viktig for å skaffe seg innsikt. Til slutt, gode kommunikasjonsevner, fordi man som data scientist må kunne formidle problem og løsning til en rekke målgrupper på den enkleste måten, sier Isah.

Du vil være svært ettertraktet i de fleste sektorer og bransjer som utgjør arbeidsmarkedet. Isah A. Lawal

Med applied data science vil du lære hvordan du oppretter, utnytter og oppdaterer relevant informasjon fra data. Du vil også lære å skape smarte løsninger for data-drevne problemer i sanntid. Dermed, etter eksamen og med din ekspertise, vil du være svært ettertraktet i de fleste sektorer og bransjer som utgjør arbeidsmarkedet, avslutter han.

 


Relaterte studier

Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer