39-åringen har over ti års erfaring fra varehandel og sykkelbransjen, og så seg lei av mangelen på digitale løsninger og å løse arbeidsoppgaver som virket unødvendig repeterende.

Daniel Hellebust (39) stakk av med prisen for beste studentarbeid i Applied Data Science. 

– Med så mange dedikerte og flinke medstudenter var det veldig overraskende. Jeg er jo nettstudent, men føler fortsatt vi har blitt godt kjent uten å møtes fysisk. Prisen viser også at det aldri er for sent å studere. Jeg vil takke mine medstudenter for god sparring gjennom tre år, smiler Daniel Hellebust (39). 

Daniel og familien flyttet til Singapore for en periode for et par år siden, og det var da han fikk ideen om å søke studiet i Applied Data Science, og studere via nettstudier.

Jeg ønsket å lage en oversetter fra engelsk til norsk for sykkelspesifikk terminologi. Dette var noe jeg gjorde «manuelt» i min tidligere jobb, og jeg måtte oversette de samme ordene og setningene om og om igjen i mangel på et godt verktøy, sier han.

Han har jobbet over ti år som Key Account Manager i bransjen, med internasjonale merker som Shimano, Vittoria og Lazer. Produktbeskrivelsene er vanligvis på engelsk, og trenger lokal oversettelse.

Se eksempel på Google Translate misvisende oversettelse:


Foto: Skjermdump

Oversetter som bacheloroppgave

Da han skulle velge bacheloroppgave satte han i gang med å lage oversetteren fra engelsk til norsk for sykkelspesifikk terminologi.

Min veileder Isah likte ideen, men gjorde meg klar over at den innebar veldig mye NLP (Natural Language Processing), et emne som ikke studiet inneholder så mye av. Heldigvis har jeg i løpet av studiet lært meg hvordan man tilegner seg kunnskap innenfor forskjellige grener og dette var verdifullt for å klare og lære seg NLP selv.

Han fikk god støtte og veiledning underveis, og 39-åringen var svært motivert til å løse oversettelsesutfordringen.

Gjennom mye research kom jeg opp med en løsning på hvordan man kan lage en oversetter spesifikt for sykkelterminologi. Jeg måtte først lage et datasett ved å samle inn en enorm mengde med sykkelrelatert tekst fra internett, så brukte jeg dette datasettet for å trene en maskinlæringsmodell til å kjenne igjen sykkelterminologi i en setning. Videre ble denne maskinlæringsmodellen brukt som et verktøy for å oversette setningspar av sykkelterminologi fra engelsk til norsk manuelt. Disse setningene utgjorde et nytt datasett som ble brukt til å trene opp en språkmodell på sykkelspesifikk terminologi.

Modellen hans overgikk Google Translate på testsettet, med en SacreBleu-score på 45.099 mot 36.615 for Google Translate i gjennomsnitt.

Hele prosjektet gikk etter planen og jeg klarte å lage en oversetter som utklasset Google Translate. Min veileder anbefalte at en del av arbeidet skulle sendes inn til en journal for review og potensiell publisering. Det var ekstra morsomt at artikkelen ble godkjent og publisert i slutten av mai i år. Les artikkelen her

Daniel ble ferdig med bachelorgraden i Applied Data Science i juni, og har allerede sikret seg jobb som Data Engineer hos Mestergruppen fra august.

Hva vil du si til dem som vurderer å søke studiet i Applied Data Science?

Jeg kunne ingen ting om programmering eller maskinlæring før jeg startet på studiet. Studiet guider deg igjennom hvilke emner du må sette deg inn. Om du er strukturert og foretrekker selvstudier og fleksibiliteten så fungerer nettstudier bra. Ønsker du tettere relasjon og oppfølging av professorene så er nok campus studier bedre. Applied Data Science studiet gir en innføring i mange forskjellige emner hvor man lærer hvordan man tilegner seg kunnskap innen data science, samt å bruke data til å automatisere repetitive oppgaver, avslutter han.


Relaterte studier

Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer