«Noen helter i helsevesenet som er såre rundt ørene etter lengre bruk av munnbind?», skrev Jan Erik på Facebook. - Jeg har nå 3D-printet rundt 200 ørebøyler, sier han.

«Noen helter i helsevesenet som er såre rundt ørene etter lengre bruk av munnbind? Den vesle 3D-printeren min snekrer 20-30 av disse i døgnet. Har materialer nok til ca. 1000 stykk».

Slik lyder meldingen Jan Erik Paulsen (32) postet på Facebook 6. april. Siden den gang har 3D-printeren hans jobbet nesten konstant.

Jeg har nå 3D-printet rundt 200 ørebøyler. Folk har vært utrolig takknemlige, noe som gjør hele greia verdt det. Det føles veldig godt å kunne hjelpe de som faktisk holder samfunnet gående, sier 32-åringen.

Ørebøylen er ment til å holde de elastiske stroppene til munnbindene helsearbeiderne bruker, for å lindre trykket på ørene. Etter å ha gått med munnbind hele dagen kan ørene nemlig bli ganske såre.

«"

En av ørebøylene Jan Erik har 3D-printet i bruk. Foto: Eypril Angelou

Startet i Canada

Ideen til ørebøylene kom etter at Jan Erik så Quinn Callander sitt virale Facebook-innlegg. Takket være den unge guttens innsats skapes nå «øresparere» for lokale helsearbeidere i hele verden. Filen han delte på Thingiverse er nå lastet ned over 90.000 ganger.

All æren går til gutten fra Canada og heltene våre i helsevesenet. Jeg er bare en datanerd som nyter omstendighetene mens printeren gjør jobben, ler han.

Jeg lastet ned STL-filen fra Tingiverse, multipliserte den i Cura for å effektivisere produksjonen, sendte den over til OctoPrint og satte i gang. Printeren bruker omtrent 2,5 timer på å lage et parti på seks bøyler.

Jan Erik forteller at han legger ørebøyler i en konvolutt sammen med en liten guide, før han tar med seg sin fem år gamle nevø, Iver, på kjøretur. Han håper å kunne fortsette med den nye tradisjonen frem til han er tom for filament.

«"

Fra «fabrikken» på kjøkkenet. Foto: Privat

«"

Hunden Dagny med en koronapokal fra Thingiverse. Foto: Privat

Paint, med en ekstra dimensjon

Som de fleste andre nordmenn har jeg pådratt meg en uheldig plantemani under koronakrisen, og printeren har derfor den siste tiden vært sysselsatt til å lage små artige blomsterpotter. Printeren ble så omskolert til å lage bøyler.

Hvordan startet egentlig din interesse for 3D-printing?

Alt startet da jeg kjøpte en Creality Ender 3 på høsten et par år tilbake. Som alle andre endte jeg opp med å printe en haug av oppdateringer til printeren, kilovis med julegaver i PLA til familien, leker til barna og en hel masse unødvendig skrot.

Han forteller at han tror at mange har en oppfatning om at 3D-printing er dyrt og vanskelig.

Tvert imot; det er Paint med en ekstra dimensjon. 3D printing er mer spennende enn noen gang fordi terskelen og inngangsprisen er såpass lav. Du kan komme i gang med en god printer for rundt 3000 kroner, og gratistjenester som Tinkercad er såpass begynnervennlige at du kan lære å modellere og printe dine egne modeller i løpet av en ettermiddag, avslutter han.

Noroff tilbyr en toårig utdanning i digital prototypingNoroff Nettstudier, hvor studentene lærer å designe fysiske produkter ved bruk av 3D-printing.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Relaterte studier

Digital prototyping, 3D-printing

Digital prototyping

Morgendagens produkter fremstilles og testes digitalt. Bli klar for jobb i prosess- og produksjonsindustrien med en fremtidsrettet utdanning som lærer deg å designe fysiske produkter ved bruk av 3D-printing.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Praktisk ettårig utdanning i teknisk design, hvor du lærer å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer