Kristine Rande sin kortfilm "Doll Shop" er akseptert til Short Film Corner i Cannes. Filmen tar for seg sexpress, både fra gutters og jenters perspektiv.

Kristine Rande har skrevet manus og hatt regi på kortfilmen Doll Shop som er akseptert til Short Film Corner i Cannes. Med seg på laget har hun fotograf Bjarte Haugen og produsent Henrik Waage Tjore. Alle tre er tidligere Noroff-studenter på filmproduksjon i Bergen.

16. mai reiser hun til Cannes.

At filmen er akseptert ved kortfilmhjørnet vil si at den holder en viss profesjonell standard og kvalitet. Det er et stort kompliment. Kristine Rande

- Et stort kompliment

- Hvordan føles det å få kortfilmen din akseptert til filmfestivalen i Cannes?

- Det er veldig gøy, sier Kristine. - At filmen er akseptert ved kortfilmhjørnet vil si at den holder en viss profesjonell standard og kvalitet. Det er et stort kompliment. Det er en prestisjetung internasjonal filmfestival, og den mest kjente i Europa. Her kan man treffe på hvem som helst av kjente fjes.

- Hvilke forventninger har du til selve festivalen?

- Jeg tror det blir stor stas å oppleve filmfestivalen. Sommeren før jeg startet på Noroff var jeg på ferie i Cannes, og gikk forbi inngangen til festivalen. Da ante jeg ikke at jeg fire år senere skulle komme til å gå inn der. Det er en artig tanke.

Brukes i skoleundervisning

- Hva handler filmen om?

- Doll Shop handler om seksuelt forbruk blant unge mennesker. Den tar for seg sexpress, både fra gutters og jenters perspektiv, og belyser konsekvensene av å bruke andre mennesker til egen fordel. Hovedpersonen Mary er en 18 år gammel jente som føler at hun ikke er verdt mer enn utseendet sitt. Hun er lei av å bli sviktet gang på gang, og sliter med å finne ut hva som er galt med henne.

Kristine har besøkt sin gamle videregående skole for å vise filmen og for å prate om temaet. Skolen har fått filmen til disposisjon, og den brukes nå i undervisningen. 

Studerte i Sør-Afrika

- Hvordan var selve filmproduksjonen?

- Jeg hadde en god gjeng med på laget. Vi brukte lang tid på forberedelser og gjorde mange tester. Da dagen endelig kom for innspilling hadde vi kontroll på det meste. Siste økt varte nærmere 30 timer. Man kan trygt si at jeg er vant til lange arbeidsdager, smiler hun.

Kristine valgte å benytte seg av tilbudet bachelor i utlandet gjennom Noroff og studerte ved AFDA Film School i Sør-Afrika, og det var her kortfilmen ble spilt inn.

- Hva gjorde at du valgte å studere på AFDA?

- Jeg hadde hørt mye om AFDA Film School via rektor Aage Alexander Foss og Noroff sitt utviklingsprogram, og jeg innså at jeg ikke kunne la en slik mulighet fare, så da tok jeg sjansen på mitt livs største utfordring. Det har jeg aldri angret på.

- Satte pris på praktisk utdanning

Jeg satte stor pris på den praktiske delen av utdanningen. Det er slik jeg lærer best. Kristine Rande

- Hvordan var det å studere filmproduksjon på Noroff?

- Jeg har veldig mange gode minner fra Noroff, sier Kristine. Flere av menneskene jeg møtte der har blitt gode samarbeidspartnere og nære venner. Jeg satte stor pris på den praktiske delen av utdanningen. Det er slik jeg lærer best. Jeg satte også pris på at lærerne var tilgjengelige for spørsmål stort sett hele tiden.

- Hva savner du mest ved studietiden på Noroff?

- Jeg savner fellesskapet og menneskene jeg tilbrakte så mye tid med. Jeg hadde mine beste år så langt i livet på filmskolen.

Skaperne bak filmen.

Foto: Fra filmen Doll Shop.

- Liker å utfordre publikum

- Hva er planene dine fremover?

- For øyeblikket jobber jeg som freelancejournalist, og driver filmprosjekter på fritiden. Jeg håper å få støtte til kortfilmproduksjoner slik at jeg kan skrive manus til kortfilmer. Jeg har også stor interesse for bøker, og har tidligere utgitt en fantasy-trilogi.

- Nå har jeg nettopp produsert og regissert en fem minutters kortfilm, og i sommer skal jeg regissere en annen kortfilm på Østlandet, sier Kristine, som på sikt håper å skrive og regissere spillefilmer.

- Det viktigste for meg er at de kreative utspillene mine har en seriøs undertone, og at de har en dypere mening. Jeg liker å utfordre publikum, og jeg synes det er viktig å sette fokus på dagsaktuelle temaer.

Vi ønsker Kristine god tur og lykke til i Cannes.

Besøk offisiell facebookside for Doll Shop.

Les også: Noroff-studenter til Cannes

Doll Shop offisiell trailer


Filmstudier hos Noroff

Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer