– Interessen er stor. Mange bedrifter har allerede tatt kontakt for å få interns, sier fagsjef ved Noroff – som nå lanserer nytt, toårig studieløp i frontend-utvikling.

– Fornying i samfunnet involverer i stor grad digitale produkter og tjenester, og vil i økende grad gjøre det framover, sier Kim Ydse Krogstad, COO i det digitale strategi- og designbyrået Making Waves.

–  I ethvert digitalt produkt er frontend-utvikling helt avgjørende – for det handler om å bygge brukergrensesnittet i de tjenestene, fortsetter han.

En frontend-utvikler er en kombinasjon av en koder og en designer. Hen jobber med flere forskjellige web-baserte programmeringsspråk, hvor Javascript er det viktigste, i tillegg til at hen har innblikk i det visuelle og hvordan brukeren oppfatter grensesnittet. Altså hvor lett det er for brukeren å forstå for eksempel en nettside eller app.

I ethvert digitalt produkt er frontend-utvikling helt avgjørende.Kim Ydse Krogstad

Skal vi tro bransjen, vil dette bare bli mer og mer viktig framover.

– Frontend er det visuelle laget – det du og jeg møter hver dag og forholder oss til, sier Jan Petter Hoel, som leder utviklermiljøet i konsultentfirmaet Knowit Experience, og fortsetter:

– Da er det utrolig viktig at løsningene er brukervennlige, moderne, oppdaterte, innovative, snappy – det skal se bra ut og fungere bra. Det er frontend som i stor grad legger til rette for dette, i samarbeid med designere.

Hoel mener behovet for frontend-utviklere er kjempestort, for det skjer en rivende utvikling på dette feltet.

– Vi ser at den tverrfaglige forståelsen en frontend-utvikler har, er blitt viktigere og viktigere, sier han.  

Kim Ydse Krogstad, Making Waves

Kim Ydse Krogstad, COO i Making Waves

Sjelden kompetanse

Noroff har nylig lansert en ny toårig fagskoleutdanning innenfor frontend-utvikling – som blir ett av få tilbud på feltet i Norge. Studiet har de utviklet etter etterspørsel fra og i nær relasjon til bransjen – med innspill fra firmaer som Knowit, Making Waves, Dinamo og Netlife Research.

Fagsjef ved Noroff, Olav Slettahjell, forteller at mange bedrifter har tatt kontakt for å få interns, allerede før studiet har satt i gang.

– Interessen er stor, fordi den kombinasjonskompetansen en frontend-utvikler besitter er sjelden. Det finnes mange programmerere, men de har nødvendigvis ikke den designfaglige kompetansen som trengs for å lage sømløse og brukervennlige løsninger, sier han og fortsetter:

– Derfor går faktisk mange bedrifter ut av Norge for å finne den. Eller så ansetter de programmerere og lærer dem opp i frontend.

Vi ser at den tverrfaglige forståelsen en frontend-utvikler har, er blitt viktigere og viktigere.Petter Hoel

Jan Petter Hoel i Knowit kan bekrefte dette.

– Fram til nå har vi rekruttert fra universiteter og høyskoler som har gitt generell IT-utdannelse. Så å kunne rekruttere mennesker som har en ordentlig god interesse for frontend-faget fra en spesialisert utdanning er kjempeviktig og superinteressant, sier han.

På tvers av plattformer

Etter endt studium vil frontend-studentene kunne få jobber innenfor ulike bransjer – alt fra designbyråer, IT-firmaer og programvarehus, til mediehus og kommunikasjonsbedrifter, forteller Noroffs Olav Slettahjell.

– Alle bedrifter og bransjer som benytter seg av digitale flater har behov for frontend-utviklere, sier han.

Å bruke frontend-utviklere er også populært fordi det effektiviserer arbeidet i mange bedrifter – både med tanke på at frontend-programmeringen kan erstatte mye av den tyngre backend-programmeringen, som skjer på servernivå, i tillegg til at frontend kan gjøres på tvers av plattformer.

Jeg er sikker på at frontend-utviklere bare vil bli mer og mer etterspurt.Terje Karlsen, Dinamo

– Oppdragsgivere er lei av å betale store summer for koding på tre forskjellige plattformer – altså iOS, Android og Windows Phone. Så det ligger et stort potensial i løsninger som kan bygges på tvers av plattformer og skjermstørrelser – ikke minst med hensyn til drift og forvaltning, sier fagansvarlig utvikler i kommunikasjonsbyrået Dinamo, Terje Karlsen.

– Dette, kombinert med at frontend-teknologi har spredt seg til områder som tidligere har vært forbeholdt såkalt backend, gjør at jeg er sikker på at frontend-utviklere bare vil bli mer og mer etterspurt.


Relaterte studier

Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer