Kortfilmen 'Tyven, tyven' er akseptert til verdens største filmfestival for voksende regissører. Snart reiser Kristine til Seattle.

Tidligere student på filmproduksjon i Bergen, Kristine Rande, er med sin kortfilm Tyven, tyven akseptert til National Film Festival for Talented Youth i Seattle.

28. april reiser Kristine til USA sammen med filmfotograf Bjarte Haugen, som også er tidligere Noroff-student.

– Hvordan føles det å bli akseptert til en slik festival?

– Jeg er utrolig glad og takknemlig for å ha kommet med på National Film Festival for Talented Youth, sier Kristine. – Jeg ventet i spenning i et halvt år på avgjørelsen. Det er også utrolig spennende at festivalen er så stor og kjent. Festivalen omtales som verdens største ungdomsfilmfestival, så jeg antar at det vil bli stort oppmøte under visningene.

Dette betyr svært mye for en voksende filmskaper.Kristine Rande

Reiser til USA

– Reiser du til Seattle for å få med deg festivalen?

– Ja, jeg reiser til festivalen sammen med min filmfotograf og klipper, Bjarte Haugen, som også gikk på Noroff og AFDA Film School i samme kull som meg.

– Hva betyr det for deg å få en slik mulighet?

– Dette betyr svært mye for en voksende filmskaper. Noe av det viktigste, når man først har skapt en film, er at filmen blir sett. Jo flere som får se, jo bedre er det. Publikum er i bunn og grunn den største sjefen, og man må alltid huske å gi dem noe betydningsfullt.

Kristine har tidligere vært i Cannes Short Film Corner med kortfilmen Doll Shop.

– Hva handler 'Tyven, tyven' om?

– Tyven, tyven er en søt, liten historie om to barn, Aurora og Nikolai, som begge har blitt frastjålet noe kjært. De takler dette på hver sin måte, men i midten av filmen føres de to barna sammen. Konseptet er tap, og historien sirkulerer litt rundt tanken om at ting ikke alltid er slik man først tror.

Reiser 28. april: Kristine drar til Seattle sammen med filmfotograf Bjarte Haugen. Foto: Shutterstock.

Vises på flere festivaler

Jeg hadde aldri trodd at jeg ville få muligheten til å regissere en finansiert kortfilm bare et halvt år etter studiene.Kristine Rande

– Fortell litt om produksjonen av filmen.

– Tyven, tyven startet som et frivillig prosjekt med svært lavt budsjett. Etter hvert fikk vi med oss produsent Øyvind Saugerud og Hyenafilm på laget. Han søkte støtte fra Østnorsk filmsenter. Jeg hadde aldri trodd at jeg ville få muligheten til å regissere en finansiert kortfilm bare et halvt år etter studiene, så det var helt klart en meget stor tillitserklæring.

– I tillegg lå det jo en viss forventning om at jeg ble nødt til å gjøre det veldig bra. At Tyven, tyven nå har kommet inn på flere festivaler betyr derfor svært mye.

Filmen skal i tillegg til Seattle vises på Barnefilmfestivalen i Kristiansand, og på festivaler i Istanbul og Langesund.

– Det blir med andre ord et variert publikum, sier Kristine.

– Hva er planene dine fremover?

– Jeg håper å kunne lage ny kortfilm for barn og unge nå til høsten, og har allerede startet et samarbeid med produksjonsselskapet North Sea Productions i Bergen. Manus er skrevet, og planlegging er i gang, men det er en del ting som må på plass før noe kan skje.

– Jeg har for øvrig skrevet mange manus, så det er ingen fare for at jeg går opp for ideer med det første, forsikrer hun. – Jeg er aldri tom.

Filmfotograf: Bjarte Haugen under innspillingen av Tyven, tyven.

– Unge filmskapere må ikke kaste bort tiden!

– Hvilke råd vil du gi til unge filmskapere?

– Først og fremst vil jeg råde dem til å ta filmproduksjon seriøst. Man bør ikke gå halvhjertet inn i denne bransjen. Det er ekstremt stor konkurranse og utrolig mye arbeid involvert. Å gå på filmskole er en smart ting dersom man har riktig innstilling. Man må være beredt på å ta i et tak, og man må godta utradisjonelle arbeidstider og lange dager dersom man vil lykkes.

Man bør ikke gå halvhjertet inn i denne bransjen.Kristine Rande

– I tillegg er det ekstremt viktig at man etterlater sine kolleger og samarbeidspartnere, crew og skuespillere, et godt inntrykk. Vær den personen som stiller opp, den man kan regne med og den man kan stole på. Gode kontakter er noe av det viktigste man kan skaffe seg, og man kommer vanligvis ingen vei med halvhjertet innsats og lavt engasjement.

– Mitt tips spesielt til studenter som ønsker å gå på filmskole er å tenke over hvordan du vil bli husket, og tenke på at du gjerne møter dine flinkeste crewmedlemmer under studietiden. Og for all del, ikke kast bort tiden! Personlig hadde jeg mine beste år på filmskole, og jeg kommer nok alltid til å savne det. 

Besøk filmens offisielle facebook-side.

Vi ønsker Kristine og Bjarte lykke til i Seattle, og på de andre festivalene.

Klipp fra filmen Tyven, tyven

Filmstudier på Noroff

Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer