Tine Marie har en lys fremtid som filmprodusent og studerer ved AFDA University i Sør-Afrika

(Foto: Privat)

Tine Marie Gullaksen jobbet hardt fra første skoledag. Resultatet av hardt arbeid og et stort engasjement viser seg for fullt. I dag er hun medeier i et produksjonsselskap i Bergen og snart ferdig med en bachelor som filmprodusent fra AFDA University i Sør-Afrika.

- Jeg har ikke tenkt å vente på muligheter, men skal gripe sjansen å jobbe i Bergen og internasjonalt. Planen er full trøkk fra 2014 av, sier den ambisiøse studenten.

Samarbeid i et skapende miljø

Gjennom sine to år på Noroff fikk Tine Marie anledning til å bygge nettverk fra første skoledag. Filmstudentene på Noroff får et helt spesielt samhold, og filmteamet jobber tett gjennom to år. - I filmklassen samarbeidet vi alle godt for å nå våre mål. På Noroff er du del av et kreativt miljø med likesinnede mennesker som ønsker å lykkes i industrien, og dette gir mye inspirasjon, sier Tine Marie. Noroff følger bransjestandard når det gjelder kamerautstyr og maskinvare. Skolens filmavdeling har gjort store investeringer de siste årene med innkjøp av blant annet RED kamerapakken og har også tilgjengelig et større filmstudio i Bergen. - Jeg kan si jeg savner Noroff i blant. Lærerne er veldig dyktige og samarbeidsvillige, de vil alltid det beste for studentene, sier Tine Marie.

Eksamensfilm på AFDA

Tine Marie jobber i disse dager med sin eksamensfilm som har premiere 15.juni 2013. Eksamensfilmen er en kortflim med tittel ”The Revisit”. – Dette er en eksperimentell skrekkfilm, en sjanger jeg er veldig glad i. AFDA har et utrolig spennende miljø og her utdannes studenter i alle filmdisipliner. Det betyr at vi har muligheter til å ha fullt crew på alle skoleproduksjoner. Det blir som en normal filminnspilling. Jeg planlegger også en eksamensfilm til høsten, sier Tine Marie.


Bilder fra innspilling til kortfilmen The Revisit (Foto: Privat)

Populært å ta bachelor

Noroff har et tett samarbeid med AFDA og er stolt av å være den eneste skolen i Europa med en slik akkrediteringsordning. Studenter på Noroff kan etter 2 år på Filmproduksjon studere videre å ta tredje året på AFDA, og dermed fullføre en internasjonal bachelorgrad gjennom 2+1 ordningen. Skoleåret i Sør-Afrika er omvendt av det norske, og første semester starter i februar mens andre semester starter på høsten i august/september. Dette betyr at filmstudentene vil få et halvt års pause fra studiene etter at de fullfører Noroff i juni. Dette er et verdifullt halvår som bør brukes til forberedelser til videre studier og til å bygge videre sin merittliste med relevant filmarbeid. - Vi ser en stor økning i antall filmstudenter fra Noroff som søker seg videre til AFDA, sier rektor ved Noroff Bergen Aage Alexander Foss. - Søknadsprosessen til AFDA er noe mer omfattende enn til våre andre samarbeidsuniversiteter, og det er viktig å starte søknadsprosessen tidlig. En god showreel kan også være avgjørende. Vi gir studentene våre god hjelp og veiledning underveis i søknadsprosessen, sier Aage.


Tine Marie har fått verdifull læring om nettverksbygging i møte med et nytt land og nye kulturer (Foto: Privat)

Tine Marie har også noen tips til andre studenter som skal eller har ønsker om å studere videre i Sør-Afrika. - Det er viktig å være motivert, pliktoppfyllende og åpen for nye kulturer. Mitt opphold har så langt vært utrolig spennende. Nye kulturer, nye utfordringer og mennesker. En av hovedgrunnen til jeg dro ned var å få utvidet mitt nettverk. Nettverksbygging er jo en viktig faktor innenfor filmindustrien. Jeg møter hele tiden nye utfordringer. Jeg kommer til et ukjent land og må bygge nettverk på egen hånd. Det er mye lærdom i det, sier Tine Marie.

Verdenskjent filmuniversitet

AFDA har vunnet Oscar for beste studentfilm flere ganger, og rangeres som et av verdens mest anerkjente filmskoler. Universitetet er et filmuniversitet med all in house. Det betyr at skolen tilbyr utdanning innen en rekke filmdisipliner som blant annet skuespillerlinje, make up artist og spesialeffekter. Les mer om AFDA university og om Noroffstudenters opptak til skolen.

Spillefilm i Bergen står for tur

Tine Marie er også medeier i selskapet North Sea Productions, der faren, Trond Gullaksen, og Kaspar Synnevåg også er med. Det er de som i samarbeid med en gruppe tidligere Noroff-studenter i Yesbox, utvikler spillefilmen «Draugen». Filmen skal etter planen spilles inn ved Fedje i 2014 med Helge Jordal i en sentral rolle. Tine Marie har med andre ord gode utsikter når hun fullfører sin bachelorgrad til høsten og kommer tilbake til Bergen. - Da er målet å være med på innspillingen av thrilleren «Draugen». Det er ikke mange som kan gå rett fra skole til en større filmproduksjon. Slik sett er jeg heldig. For dette blir en kjempeflott mulighet for meg til å lære, sier Tine Marie.