27-åringen er ansatt som 3D animatør intern på storfilmen «Knutsen og Ludvigsen og det store dyret». - Hver dag bringer nye spennende problemer å løse, sier hun.

Alt jeg egentlig forbant med 3D var plagsomme, ubehagelige 3D-briller på kino. Jeg startet likevel veldig forsiktig med min ferd inn i 3D-verden med open source programmet Blender, og det tok ikke lang tid før jeg falt helt pladask, forteller Iselin Davø Fredriksen (27).

Det tok ikke lang tid før jeg falt helt pladask for faget. Iselin Davø Fredriksen

Hun har studert 3D design og animasjon på Noroff Oslo, og forsto raskt at 3D-studiene handler om mer enn 3D-briller. Som 3D-designer bruker man programvare og datakraft til å lage overbevisende bilder.

3D er en arena som passer til flere typer mennesker, enten du er kreativ, teknisk, eller begge deler. For min del synes jeg det var veldig fantastisk at man kan jobbe og tjene penger på noe som er utrolig gøy å drive med, sier hun.

Showreel, laget av Iselin

Riktig innstilling til faget

Det beste med studietiden var miljøet på campus. Vi var en liten gjeng som virkelig elsket faget og stort sett jobbet 24/7 med oppgavene og egne prosjekter. Jeg likte spesielt godt at når vi prøvde oss på ting utenfor «pensum» ble lærerne veldig engasjerte. Det er et gigantisk fagfelt og helt umulig å kunne alt.

Ifølge Iselin var det tett oppfølging fra faglærerne gjennom hele studieløpet.

Det ble mye samarbeid i stedet for foredrag med lærerne og det kommer godt med ute i arbeidslivet. Man må lære seg å løse problemer selv, ellers er man ganske dårlig stilt når du går ut fra skolen, sier hun.

Det beste med studietiden var miljøet på campus. Iselin Davø Fredriksen

Studiet krever ingen forhåndskunnskaper, men en viss teknisk forståelse kommer godt med.

Det viktigste tror jeg er at man har riktig innstilling til faget. Jeg hører det fra kollegaer og ser på min egen klasse- de som virkelig jobber med faget er de som kommer videre med det. Ikke lever oppgaver fordi den må leveres, lever den fordi du ønsker å lære og gjøre det beste.

«"

3D Animator Intern

27-åringen har fått et spennende internship hos Qvisten Animasjon, som 3D Animator Intern.

Jeg startet i sommer og har kontrakt til desember i år, forteller hun engasjert.

Hun er ansatt som 3D animatør intern på storfilmen «Knutsen og Ludvigsen og det store dyret».

Jobben er veldig variert. Jeg animerer bakgrunnskarakterer til filmen, er med på møter, får tilbakemeldinger, hand-outs og er skuespiller når det trengs referanser. Hver dag bringer nye spennende problemer å løse.

Hun fortsetter:

Jobben består også mye av å rydde opp i småting som dukker opp under produksjonen, for eksempel at karakterens hår går gjennom en hatt, eller at cloth simulasjonen mislykkes, fordi karakteren ikke er satt opp riktig i starten av shotet. Animasjon er veldig tidkrevende og møysommelig arbeid, men det er ufattelig morsomt.

På spørsmålet om studiet har vært relevant, svarer hun raskt.

Studiet gav meg helt klart byggesteinene til det jeg driver med i dag. Jeg forstår mye av hele pipelinen, selv om jeg kun sitter på animasjonssiden på jobb. Noroff gir en god innføring i hele pipelinen, som gjør at du får et lite bilde på hvor mye gøy man faktisk kan gjøre og det gir deg muligheten til å forelske deg helt i et felt, slik som jeg gjorde med animasjon.

Noroff gir en god innføring i hele pipelinen, som gjør at du får et lite bilde på hvor mye gøy man faktisk kan gjøre. Iselin Davø Fredriksen

«"

Studentarbeid, laget av Iselin. Foto: Skjermdump

En liten bransje

Jeg trives veldig godt på Qvisten, så det hadde ikke vært så dumt å bli værende der. Jeg har også veldig lyst til å dra en tur til London å jobbe der, men drømmejobben er nok å havne på Dreamworks Animation. Jeg har en del år igjen før det kan bli en realitet, men man må drømme stort, har jeg hørt, sier 27-åringen.

Hvilket råd vil du gi til nye studenter?

Bli med på de mulighetene skolen gir deg. Gjør arbeidet for din egen del, ikke for å tilfredsstille noen andre enn deg selv. Kanskje viktigst av alt: Vær hyggelig mot alle rundt deg. Du vet aldri hvem som havner ut i bransjen før deg og som kan hjelpe deg inn. Som sagt, det er en liten bransje.

Til slutt, hva er det viktigste studiet har lært deg?

Å løse problemer på egenhånd, å jobbe strukturert og tenke kreativt, avslutter Iselin.

Er du interessert i 3D?

Legg igjen din e-postadresse og få fire e-poster med mer informasjon om 3D-studiene på Noroff.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Relaterte studier

3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Jobb med spektakulære visuelle effekter i film, spill og virtuell virkelighet. Utdanningen forbereder deg på jobb innen fremtidens digitale medier på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer