19-åringen studerer teknisk design på nett: – Studiet gir meg mange muligheter i etterkant. 

– Det som gjør teknisk design til et spennende fagfelt er at det kan brukes i så mange forskjellige bransjer, og det er et verktøy som kommer til å hjelpe meg masse fremover med å få formidlet ideene mine til andre, forteller Lise Haga (19). Hun studerer teknisk design med DAK 2D/3D hos Noroff nettstudier – en utdanning hun valgte som ledd i å realisere arkitektdrømmen. 

– Jeg har lyst til å bli arkitekt, men arkitektskolens inntak er ikke som andre skolers inntak. For å komme inn på skolen må man ha erfaring, og for å få erfaring må man gå på skole. Derfor valgte jeg dette studiet for å tilegne meg kunnskap som brukes i arkitektbransjen. Jeg ser at studiet gir meg mange muligheter i etterkant, forklarer hun. 

Studerte fra Frankrike

Da Lise var ferdig på videregående, ønsket hun å flytte hjemmefra med vennene sine. For å kunne flytte dit vennene skulle, valgte hun nettstudier – noe hun trives svært godt med.

Det jeg lærer kommer til å bli ekstremt relevant for arbeidslivetLise Haga

– Jeg setter stor pris på tilværelsen. Det er utrolig deilig å kunne sitte hvor som helst og jobbe med skole. Jeg er en person som trives med å styre min egen hverdag, og benytter den fleksible hverdagen til å studere når det passer meg, sier hun.

Hun bor til daglig i Bergen, men i høst bestemte hun seg for å reise til Frankrike for å studere der i en periode.

– Jeg har en mormor som bor i et stort og flott hus i Frankrike, og i høst studerte jeg en måned i nydelige Provence. Det er virkelig helt genialt å kunne pakke sammen tingene og sitte hvor som helst, så lenge man har internettilkobling, smiler Lise, og legger til: 

– For meg så fungerer det veldig fint, selv om det så klart er litt annerledes fra vanlige campusstudier. Etter pandemien har jeg imidlertid funnet min egen struktur på ting.

Studentarbeid, laget av Lise.

Lærer bransjerelevant programvare

På teknisk design lærer man å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner. Lise er tydelig på hva hun synes har vært mest interessant å lære om.

– Helt klart 3D-modellering, hvor man ser en tegning komme til liv og bli det du har sett for deg i hodet, sier hun.

Hun fortsetter: 

– På studiet lærer vi å bruke programvare som Autocad, Inventor, Revit og Enscape, som brukes i arkitektbransjen. Teknisk tegning er generelt noe som kan bli brukt i mange forskjellige bransjer, og jeg opplever at det jeg lærer kommer til å bli ekstremt relevant for arbeidslivet.

Etter studiene håper Lise å kunne fortsette på veien mot å bli arkitekt, og ser for seg utdanning i utlandet.

– Jeg satser på at jeg kan bruke ferdighetene mine fra Noroff til å komme inn på en mastergrad i arkitektur, kanskje i Storbritannia. Det er det som er drømmen, sier hun.


Relaterte studier