Foto: Adobe Stock

Det er lett å bli overveldet over alle valgmulighetene der ute. Her er seks spørsmål du bør finne svar på før du tar det store utdanningsvalget.

Mange synes det er vanskelig å finne frem til hvilken utdanning og karriere de ser for seg. Hvordan går man egentlig frem for å gjøre et så stort valg?

Nøkkelen til å ta et godt valg er å gjøre god research. 

Ved å stille deg selv disse seks spørsmålene, kan du kanskje finne svaret på hvilken utdanning som passer for deg:

1. Hvor ser du deg selv om ti år?

Prøv å tenk ti år frem i tid. Hvor er du, hvis du velger akkurat denne utdanningen? Er det en hverdag du tror du kommer til å trives med, på lang sikt? Man skal jobbe i ganske mange år før man er pensjonist!

Hva er viktig for deg? Ja, for deg. Ikke for familien eller vennene dine.

Hvilke verdier har du? Overflatiske interesser kan endre seg fra dag til dag, mens verdier er varige. Velger man yrkesretning på bakgrunn av verdier vil det høyst sannsynlig gi deg glede, utvikling og overskudd. I hvert fall de aller fleste dagene.

2. Hvilken personlighet har du?

Hva er du god på og hvilke arbeidsoppgaver ligger naturlig for deg? Personlighet og utdanning henger tettere sammen enn man kanskje skulle tro. Liker du å se raske resultater eller liker du å arbeide deg grundig gjennom oppgavene dine?

Dette er viktig i forhold til hva du bør jobbe med og hva som vil motivere deg i jobben.

Du kan finne gratis personlighetstester på nett, eller snakke med venner og familie som kjenner deg godt. Er du introvert eller ekstrovert?

Får man ikke brukt seg selv slik man hest vil, er det sjanse for at man etter hvert vil mistrives i jobben.

Selvinnsikt er første steg for å velge riktig utdanning. Når du har kartlagt personligheten din, hva du trives med og hvilke arbeidsmetoder som passer for deg, er det på tide å begynne å orientere seg i jungelen av studietilbud:
 

3. Teoretiske- eller praktiske studier?

Å skrive lister er alltid bra. Sett opp en liste med studieretningene du vurderer. Hva slags type studier er dette? Er det bachelorgrad, årsstudium, fagskole eller nettstudier? Kanskje har du funnet frem til flere studieprogrammer med samme tittel? Det kan likevel være viktige ulikheter ved dem.

Du bør også sjekke kravene for å komme inn på studiene, slik at du vet at du er kvalifisert. Sjekk også om skolene har søknadsfrist 15. april eller om det er løpende opptak, uten en bestemt søknadsfrist. Ved løpende opptak kan det være lurt å være tidlig ute med søkingen, da det er «førstemann til mølla»-prinsippet som gjelder.

Tenk gjennom om du lærer best ved å lese teori eller ved å arbeide praktisk. Undersøk hvordan undervisningen er lagt opp, slik at du vil få mest ut av studietiden din.

Klarer du også å sette opp lister med fordeler og ulemper med de aktuelle studietilbudene?

4. Hvor vil du bo?

Det er stor sjanse for at samme studier finnes flere steder i landet. Dersom dette er tilfellet kan du være kresen på hvilket studiested som passer for deg. Er det viktig å ha familie i nærheten? Nært sentrum eller er det viktigere med naturen? Dersom det er vanskelig å flytte på grunn av andre forpliktelser er det fullt mulig å velge et nettstudium, slik at du kan studere hjemmefra.

5. Hvordan er studentmiljøet?

Ta utgangspunkt i listen du har laget. Kanskje kjenner du noen som har gått på de aktuelle studiene, eller at du kjenner noen som kjenner noen. Spør og grav. Du kan også ta kontakt med lærere eller studierådgivere på det aktuelle studiestedet. Hvordan er studentmiljøet, hvordan ser campus ut og hvilke tilbud finnes utenom forelesningene?

6. Hvordan er arbeidsmarkedet?

Arbeidsmarkedet har vært i endring før og kommer også til å være det i fremtiden. Prøv å ikke stress med all snakk om at det er vanskelig å få seg jobb. Samtidig er det viktig å være litt realistisk, og tenke på at det skal være en jobb i enden av utdanningen du velger. Tar du utdanning innen IT og teknologi, er du nærmest garantert jobb. 

Hvilke muligheter gir studiet du vurderer deg i arbeidsmarkedet?

For at du skal klare å holde motivasjonen oppe gjennom flere år på skole og i jobb er det aller viktigste å velge noe du synes er interessant og meningsfylt. Da har man større sjanse for å lykkes og nå langt.

Lykke til med å velge din utdanning!

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.

Studietilbud hos Noroff

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i cyber security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (digital forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i applied data science - utdanning

Bachelor i applied data science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital prototyping, 3D-printing

Digital prototyping

Morgendagens produkter fremstilles og testes digitalt. Bli klar for jobb i prosess- og produksjonsindustrien med en fremtidsrettet utdanning som lærer deg å designe fysiske produkter ved bruk av 3D-printing.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - Spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Praktisk ettårig utdanning i teknisk design, hvor du lærer å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Jobb med spektakulære visuelle effekter i film, spill og virtuell virkelighet. Utdanningen forbereder deg på jobb innen fremtidens digitale medier på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt og interaktivt spillinnhold og gamification for alle bransjer. Studiet gir unikt innblikk i utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Top