Anders Thoresen, nettstudier

– Det er veldig stas å jobbe innenfor det jeg har utdannet meg til, sier den tidligere nettstudenten.

– Arbeidsmetodene og programvaren man lærer gjennom studiene hos Noroff brukes i det virkelige arbeidslivet. Sånn sett er man godt forberedt til å kunne gå rett ut i jobb, i varierte stillinger, sier Anders Thoresen, tidligere nettstudent hos Noroff.

Han har studert både 3D Spilldesign og teknisk design med DAKNoroff Nettstudier.

Nylig landet han jobb hos det anerkjente arkitektfirmaet Stavseth & Lervik arkitekter AS.

– Hvordan har det vært å starte i jobb?

– Det er veldig stas å jobbe innenfor det jeg har utdannet meg til, og så i et anerkjent firma. DAK-studiet var veldig fremtidsrettet og fokuserte mye på 3D og bygningsinformasjonsmodellering når det kom til byggetegninger. I jobben tegner vi kun med 2D, så det har vært en liten tilvenningsfase. Det har også vært veldig fint å få kollegaer, ettersom jeg har holdt på med nettstudier på egenhånd i tre år. Man lærer mye av det, sier 26-åringen.

Han forteller at arbeidsoppgavene hos Stavseth & Lervik arkitekter AS handler om plantegninger, om å målsette disse korrekt, samt annen teknisk bygningsinformasjon.

DAK-studiet var veldig fremtidsrettet.Anders Thoresen

Nettstudent

– Jeg valgte nettstudier fordi jeg måtte ha mulighet til å jobbe ved siden av utdanningen, og i tillegg så har jeg barn. For å kunne kombinere barn, jobb og studier var det nesten en nødvendighet at jeg kunne studere på kveldstid. Attpåtil bor jeg langt unna noen potensielle campuser.

Anders er glad han fullførte en utdanning både i 3D Spilldesign og supplerte med Teknisk Design med DAK, for å bli enda mer relevant på arbeidsmarkedet.

Dataassistert konstruksjon, ofte forkortet DAK, er konstruksjon og teknisk tegning som utføres ved hjelp av datamaskinbaserte programvarer og redskaper. Slike programmer brukes av ingeniører, arkitekter og andre designere innen ulike industrier og fag.

– Hvordan var det å studere Teknisk Design med DAK?

– Å studere DAK er utfordrende. Det er mange aspekter ved DAK, for eksempel teknisk tegning, 3D-modellering, visualisering, rendring og bilderedigering. De mange aspektene gjør studiet veldig givende. Man lærer noe nytt hele tiden i form av software og arbeidsmetoder, sier han.

Det han savner mest fra studietiden er det å hele tiden lære noe nytt.

– Når man først kommer ut i arbeid så blir det litt sånn at man hele tiden holder på med en håndfull oppgaver, og mye blir jo etter hvert litt repetisjon.

Jeg har tre tips: Erfaring, erfaring, erfaring!Anders Thoresen

– Hvorfor ønsket du en slik bredde i kompetansen din?

– På grunn av min todelte utdanning ser jeg et stort potensial i det å bruke spillteknologien i arkitekturen. Det å kunne se et bygg i 1:1 skala med VR-briller kan gjøre underverker for når det skal tas store designavgjørelser, og vise tydelig hvordan det ferdige resultatet kan se ut. Dette kan ikke sammenlignes med en 2D-tegning. Jeg ser også muligheter for kundebasen til designere/arkitekter, der kunden i et interaktivt 3D-miljø kan skreddersy sine produkter eller hus. Dette er noe jeg har begynt å eksperimentere litt med på egenhånd, og etter hver håper å kunne få brukt i arbeidssammenheng, forteller den tidligere Noroff-studenten.

Noroff-studenten har blitt lagt merke til, på grunn av sin imponerende eksamensoppgave. Som eksamensoppgave laget han en imponerende interaktiv visualisering for Cipax, som bygger og selger Pioneer-båter og utstyr:

– Sluttresultatet av eksamensprosjektet mitt gikk ut på å lage mekaniske konstruksjonstegninger av båtstativer, og å designe ulike forslag til nye messer, sier Anders.

Han har også andre mekaniske tegninger fra eksamen i porteføljen sin her.

Jeg ser et stort potensial i det å bruke spillteknologi i arkitekturen.Anders Thoresen

Anbefaler praksis

Anders opplevde å søke en stund før han fikk drømmejobben. Han var selv gjennom flere intervjurunder, før han landet jobben hos Stavseth & Lervik arkitektfirma.

– På de første intervjuene jeg dro på øvde jeg inn masse stikkord jeg ville nevne underveis. Dette blir fort veldig statisk og unaturlig. Selv om det er en veldig klisjé påstand, er det faktisk sant at man kommer lengst kun ved å være seg selv.

– Har du noen tips til nye studenter?

– Jeg har tre tips: Erfaring, erfaring, erfaring!

Selv fikk han høre at han var en veldig god kandidat, men manglet nettopp erfaringen.

– En plass må man jo få denne erfaringen. Jeg vil anbefale alle studenter å komme seg ut i praksis. I tillegg vil jeg anbefale å være litt kritisk til hvilke firma man velger å ha praksis hos. Det er fort gjort å velge noe som er i samme nabolag, fordi det er praktisk. Men man burde vurdere om det er et firma som har mulighet til å ta deg med videre, eller i det minste sette deg i kontakt med andre firmaer. Jeg har inntrykk av at de elevene som kommer raskest ut i arbeid, er de som har hatt praksis i et firma som har mulighet til å hjelpe videre, sier han.

Et siste tips:

– Gjør mange feil, men rett opp i de i etterkant. På nettstudiene går lærerne veldig dypt inn i hver oppgave man leverer. Jeg vet at man lærer mye av å feile. Men man er nødt til å rette opp i feilene også, etter at de har blitt påpekt. Da husker man det bedre til neste gang og er mer forberedt på å gjøre det riktig i arbeidslivet, avslutter Anders.


Relaterte studier

3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt og interaktivt spillinnhold og gamification for alle bransjer. Studiet gir unikt innblikk i utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Praktisk ettårig utdanning i teknisk design, hvor du lærer å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer