I dag er det fortsatt mangel på jenter i flere deler av IT-bransjen. Vi har snakket med Trude (27) og Elisabeth (21), som prøver å jevne ut forskjellene.

Cyber security er utrolig relevant, samtidig som det utvikler seg hele tiden og man aldri rekker å bli utlært. Trude Øversveen

Cyber security-eksperter og deres unike kompetanse er i dag nødvendig innen et mangfold av industrier.

Både store og små selskaper som skoler, departementer, sykehus, forsvar, politi og andre offentlige instanser er eksempler på virksomheter som er avhengige av kompetanse til å sikre deres digitale ressurser. Dette er arbeidsfeltet hvor cyber security-spesialister jobber.

Garantert jobb, aldri utlært og forhåndsdømming

Elisabeth Grønlund (21) og Trude Øversveen (27) er førsteårsstudenter på bachelorgraden cyber security på Noroff Oslo. De er begge enige i at hovedgrunnen til valg av utdanning er relevansen i arbeidslivet.

Samtidig som det er stor etterspørsel etter cyber security-eksperter, forteller Trude at hun også valgte cyber security siden det er et felt du aldri vil bli ferdig utlært i.

Det å jobbe med IT og teknologi gjør at du alltid kan utvikle deg.

Hun ønsker ikke å sitte fast i den samme rutinen hver dag på jobb, som er en viktig grunn til at valget falt på cyber security.

Hvilke reaksjoner har dere fått på studievalget deres?

– Noen ganger når jeg forteller venner og bekjente hva jeg studerer blir de veldig overrasket og sjokkerte. Det hender at de sier noe som «oi, det hadde jeg faktisk ikke trodd om deg», sier Trude.

Jeg hadde ikke noe erfaring fra før, jeg var bare interessert i teknologi. Trude Øversveen

Begge jentene er tydelige på at de ikke hadde noe erfaring da de begynte på Noroff. De hadde begge en interesse for teknologi, men forklarer at hvem som helst kan søke cyber security, ettersom man får god opplæring i alt fagstoff.

Elisabeth forklarer hennes datakunnskap med at hun kunne fikse sin egen PC og internett hjemme, dersom det trengtes.

På Noroff kan du begynne helt fra bunnen og bygge kompetansen din, med god hjelp, sier hun.

«"

God balanse mellom teoretisk og praktisk: jentene forklarer at de snart skal jobbe mer praktisk på studiet. Foto: Lisa Løvold

Forskjeller, en dag på studiet og veien videre

På spørsmålet om jentene synes det er noen forskjeller mellom menn og kvinner som studerer IT og teknologi, svarer de at de ikke har kjent på noen forskjeller i klassen.

Selv om vi i klassen er seks jenter og over tyve gutter, er det et veldig inkluderende miljø, sier Elisabeth.

Hvordan ser en typisk dag på studiet ut for dere?

Nå har vi som regel første time med forelesning, så en tutorial som vi si at vi jobber med en oppgave. Til slutt reflekterer vi over arbeidet vi gjør, med refleksjonsnotater. Vi har hatt mye reflektering og teori nå i starten, slik at vi vet hvordan i skal oppføre oss på nett, forteller Elisabeth.

Til å begynne med er det mye fagstoff om hvordan vi oppfører oss på nett, så vi ikke skal bryte noen retningslinjer Vi begynner med data og praktiske oppgaver neste uke, svarer Trude.

Det er tydelig at begge to gleder seg og er motiverte for praktiske oppgaver.

Cyber security passer for alle som har interesse for IT og teknologi og de som ønsker å lære gjennom hele livet. Trude Øversveen

Elisabeth føler at cyber security er noe som passer for alle, og forteller at det er et stort aldersspekter i klasserommet. Ifølge jentene er det aldri for sent å begynne å studere dette, siden det alltid vil komme noe nytt man må lære seg.

«"

Klasserommet er klart: Her skal studentene straks bruke store deler av skoledagen. Foto: Lisa Løvold

Krever ikke forhåndskunnskap

Hvor går veien videre?

Jeg vil kanskje søke på master, etter at jeg har fått testet ut de ulike retningene man kan gå. Heldigvis er man innom mange ulike felt under bachelorgraden, sånn at man kan ta rett valg angående videre studier eller spesialiseringer, svarer Trude.

En av grunnene til at jeg valgte dette studiet er muligheten til å reise og studere mer, siden fagene er engelske kan jeg jobbe mens jeg reiser, og studere så og si hvor som helst, sier Elisabeth.

Hvis dere kan gi jenter som vurderer IT-studier et tips, hva vil det være?

Ikke tro at alle er den stereotypiske IT-personen, det er ikke sånn. Og husk at du ikke må ha noen kunnskap eller erfaring for å klare det, sier Trude.

Å velge IT-studier er ingenting å være redd for. Det er lett å få seg venner og man må bare legge vekk de typiske tankene man har om IT og teknologistudier, for det er ikke sånn som mange tror.

 

Er du interessert i IT?

Legg igjen din e-postadresse og få fem e-poster med mer informasjon om IT-studiene på Noroff.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Relaterte studier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i cyber security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i applied data science - utdanning

Bachelor i applied data science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer