Mens den eldre millennials-generasjonen tar lederstillinger, foretrekker generasjon Z stabilitet.

247.235 business og ingeniør/IT-studenter verden over har nylig deltatt i den årlige rapporten laget av Universum, og har svart på hvilke arbeidsgivere som er mest attraktive og hvilke faktorer som påvirker denne avgjørelsen.

Blant ingeniør/IT-studentene ser «topp 50»-listen slik ut:

«"

Skjermdump: Universum

Generasjon trygghet

I årets rapport er det imidlertid et annet funn som er verdt å merke seg. Årets undersøkelse viser at en høy andel av studentene søker arbeidssikkerhet, særlig kvinner.

Dette kan skyldes oppfatninger om fremtidens arbeidsmarked, eller det kan ganske enkelt være et tegn på en større konservatisme blant generasjon Z, sammenlignet med millennials-generasjonen, står det i rapporten. Last ned rapporten her

Så mye som 53 prosent av de spurte studentene oppgir jobbsikkerhet som det viktigste karrieremålet. 35 prosent fokuserer på å innovere seg gjennom utfordringene verden står overfor.

Generasjon Z søker stabilitet, gode inntekter og en god balanse mellom jobb og privatliv.

Undersøkelsen viser at studenter har en avtagende interesse for internasjonale karrierer, som falt fra 32 prosent i 2016 til 27 prosent i 2019.

«"
Foto: Jeanette L. Bækkevold

Et arbeidsliv i stadig endring

«Gen Z» er født mellom 1996 og 2010. De er innfødte i en sosial medieverden, og er definitivt annerledes enn de digitalt innfødte millennials. De har allerede et overtak på teknologi på alle generasjoner som nå er i arbeidslivet. De kommer til å tilhøre den høyest utdannede generasjonen til nå, og banker nå på døren til arbeidsmarkedet.

Deres foreldre - generasjon X (født melllom 1964 og 1976) har trolig vært mer opptatt av individuell utvikling enn tidligere generasjoner.

En undersøkelse gjort av Indeed.com i 2018 bekrefter også at generasjon Z har et sterkt ønske om stabilt arbeid og det de kaller «fremtidssikre jobber».

Les: Derfor er IT og teknologi sikre studievalg

Paul Wolfe, senior visepresident for HR i Indeed, har en teori på hvorfor det er slik.

- Fordi generasjon Z vokste opp i en tid med økonomisk uro, innpodet foreldrene sannsynligvis ideen om at hardt arbeid og engasjement er nødvendig for å lykkes.

Han fortsetter:

- For unge går jobbsikkerhet hånd i hånd med ferdighetsutvikling. Fordi vi vet at denne generasjonen leter etter fremtidsrettede, sikre jobber, forstår de behovet for konstant kompetanseutvikling for å vokse i karrieren, sier han.

Fremtidsrettet teknologiutdanning

Generasjon Z trer ut i et arbeidsliv som stadig er i endring. Å velge en teknologiutdanning gir gjenklang med generasjon Z fremtidssikre fokus.

Les: Dette er det mest etterspurte tech-yrket i 2019

Ved å velge en utdanning innen IT og teknologi, er man i dag nærmest garantert jobb. Ifølge NIFU-rapporten «IKT-sikkerhetskompetanse i arbeidslivet – kompetanse og tilbud» vil fire av ti arbeidsplasser stå tomme i 2030, dersom ingen tiltak gjøres.

Hos Noroff studerer morgendagens digitale innovatører. Vår visjon er at Noroff-utdannede skal være first movers. 

Noroff tilbyr syv spennende teknologiutdanninger rettet mot morgendagens arbeidsmarked. Se oversikten nedenfor. 

Er du interessert i IT?

Legg igjen din e-postadresse og få fem e-poster med mer informasjon om IT-studiene på Noroff.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Teknologiutdanninger på Noroff

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i cyber security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (digital forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Bachelor i applied data science - utdanning

Bachelor i applied data science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX-design

UX-design er en ettårig teknologiutdanning med fokus på brukeropplevelsesdesign. Bli UX-designer og få praktisk kompetanse i brukertesting, wireframing, prototyping og interaksjonsdesign.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer