Foto: Adobe Stock

Det er lett å bli overveldet over alle valgmulighetene der ute. Her er seks spørsmål du bør finne svar på før du tar det store utdanningsvalget.

Mange synes det er vanskelig å finne frem til hvilken utdanning og karriere de ser for seg. Hvordan går man egentlig frem for å gjøre et så stort valg?

Nøkkelen til å ta et godt valg er å gjøre god research. 

Ved å stille deg selv disse seks spørsmålene, kan du kanskje finne svaret på hvilken utdanning som passer for deg:

1. Hvor ser du deg selv om ti år?

Prøv å tenk ti år frem i tid. Hvor er du, hvis du velger akkurat denne utdanningen? Er det en hverdag du tror du kommer til å trives med, på lang sikt? Man skal jobbe i ganske mange år før man er pensjonist!

Hva er viktig for deg? Ja, for deg. Ikke for familien eller vennene dine.

Hvilke verdier har du? Overflatiske interesser kan endre seg fra dag til dag, mens verdier er varige. Velger man yrkesretning på bakgrunn av verdier vil det høyst sannsynlig gi deg glede, utvikling og overskudd. I hvert fall de aller fleste dagene.

2. Hvilken personlighet har du?

Hva er du god på og hvilke arbeidsoppgaver ligger naturlig for deg? Personlighet og utdanning henger tettere sammen enn man kanskje skulle tro. Liker du å se raske resultater eller liker du å arbeide deg grundig gjennom oppgavene dine?

Dette er viktig i forhold til hva du bør jobbe med og hva som vil motivere deg i jobben.

Du kan finne gratis personlighetstester på nett, eller snakke med venner og familie som kjenner deg godt. Er du introvert eller ekstrovert?

Får man ikke brukt seg selv slik man hest vil, er det sjanse for at man etter hvert vil mistrives i jobben.

Selvinnsikt er første steg for å velge riktig utdanning. Når du har kartlagt personligheten din, hva du trives med og hvilke arbeidsmetoder som passer for deg, er det på tide å begynne å orientere seg i jungelen av studietilbud:
 

3. Teoretiske- eller praktiske studier?

Å skrive lister er alltid bra. Sett opp en liste med studieretningene du vurderer. Hva slags type studier er dette? Er det bachelorgrad, årsstudium, fagskole eller nettstudier? Kanskje har du funnet frem til flere studieprogrammer med samme tittel? Det kan likevel være viktige ulikheter ved dem.

Du bør også sjekke kravene for å komme inn på studiene, slik at du vet at du er kvalifisert. Sjekk også om skolene har søknadsfrist 15. april eller om det er løpende opptak, uten en bestemt søknadsfrist. Ved løpende opptak kan det være lurt å være tidlig ute med søkingen, da det er «førstemann til mølla»-prinsippet som gjelder.

Tenk gjennom om du lærer best ved å lese teori eller ved å arbeide praktisk. Undersøk hvordan undervisningen er lagt opp, slik at du vil få mest ut av studietiden din.

Klarer du også å sette opp lister med fordeler og ulemper med de aktuelle studietilbudene?

4. Hvor vil du bo?

Det er stor sjanse for at samme studier finnes flere steder i landet. Dersom dette er tilfellet kan du være kresen på hvilket studiested som passer for deg. Er det viktig å ha familie i nærheten? Nært sentrum eller er det viktigere med naturen? Dersom det er vanskelig å flytte på grunn av andre forpliktelser er det fullt mulig å velge et nettstudium, slik at du kan studere hjemmefra.

5. Hvordan er studentmiljøet?

Ta utgangspunkt i listen du har laget. Kanskje kjenner du noen som har gått på de aktuelle studiene, eller at du kjenner noen som kjenner noen. Spør og grav. Du kan også ta kontakt med lærere eller studierådgivere på det aktuelle studiestedet. Hvordan er studentmiljøet, hvordan ser campus ut og hvilke tilbud finnes utenom forelesningene?

6. Hvordan er arbeidsmarkedet?

Arbeidsmarkedet har vært i endring før og kommer også til å være det i fremtiden. Prøv å ikke stress med all snakk om at det er vanskelig å få seg jobb. Samtidig er det viktig å være litt realistisk, og tenke på at det skal være en jobb i enden av utdanningen du velger. Tar du utdanning innen IT og teknologi, er du nærmest garantert jobb. 

Hvilke muligheter gir studiet du vurderer deg i arbeidsmarkedet?

For at du skal klare å holde motivasjonen oppe gjennom flere år på skole og i jobb er det aller viktigste å velge noe du synes er interessant og meningsfylt. Da har man større sjanse for å lykkes og nå langt.

Lykke til med å velge din utdanning!

Studietilbud hos Noroff

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, SEO, innholdsmarkedsføring og analyser. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og via sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor in Interactive Media - Animation

Studieprogrammet gir deg ferdigheter i å designe og animere 3D-karakterer. Animasjon blir stadig viktigere i underholdning og kreative næringer, noe som åpner opp for et bredt spekter av spennende karrieremuligheter.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor in Interactive Media - Games

Utdanningen vil gi deg varierte ferdigheter innen spilldesign og den kunnskapen som trengs for å lykkes i bransjen. Du vil få muligheten til å bygge opp en portefølje som vil gi deg innpass i en spennende bransje i stadig utvikling.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt og strategisk med visuell kommunikasjon. Du får anvendt dine ferdigheter i virkelige prosjekter, noe som gjør deg rustet til å gå rett ut i jobb.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Utdanningen for deg som ønsker å jobbe kreativt eller teknisk med musikk og lyd. Du ønsker å bli artist, komponist, produsent, lydtekniker i studio, eller jobbe med lyd og musikk til film og andre medier.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

En praktisk utdanning for deg som vil jobbe i filmbransjen. Gjennom studiet vil du jobbe kontinuerlig med studentproduksjoner og få en grundig opplæring i det utstyret som filmbransjen bruker i dag.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer