NHOs kompetansebarometer 2022 viser at 1 av 2 bedrifter har behov for folk med fagskoleutdanning.

NHOs årlige kompetansebarometer kartlegger kompetansebehovet blant norske bedrifter. Fjorårets undersøkelse, som nylig ble presentert, viser at 53 prosent av bedriftene etterspør fagskoleutdannede.

Det er om lag samme andel bedrifter med behov for fagskoleutdannede i 2022 som i fjorårets undersøkelse (54 prosent). 

Noroff er på alle måter en utdanningsinstitusjon som er med på å dekke kompetansegapet, vår posisjon og rolle er å levere relevante fagskoleutdanninger som arbeidslivet virkelig trenger, sier Aage Alexander Foss, rektor ved Noroff Fagskole.

Noroff tilbyr 17 studier på fagskolenivå innen teknologi og digitale medier. Les mer om fagskoleutdanning og se hele studietilbudet ved Noroff her.

Udekket kompetansebehov i næringslivet

I dag utdannes det tusener av studenter innenfor IT årlig, som hverken går på universitet eller tar en Ph.d. De går på fagskole, og de går rett i jobb. Aage Alexander Foss

Ifølge NHOs kompetansebarometer 2022 er fagskoleutdanning det nest mest etterspurte utdanningsnivået, etter videregående opplæring med yrkesfaglige utdanningsprogrammer.

Rundt 45 prosent sier også at de har et udekket IKT-behov, og for 10 prosent gjelder det i stor grad. Dette gjelder spesielt kompetanse knyttet til å kommunisere og samarbeid på digitale plattformer, digital sikkerhet og administrative oppgaver.

I dag utdannes det tusener av studenter innenfor IT årlig, som hverken går på universitet eller tar en Ph.d. De går på fagskole, og de går rett i jobb, sier Foss. 

Han forteller at Noroff nå har mer enn 1500 studenter bare innenfor IT-sikkerhet, og at planen er å øke med mer enn 500 studieplasser innenfor IT og IT-sikkerhet hvert år fremover.

Noroff som er Norges største fagskole, gir sammen med resten av høyere yrkesfaglig utdanningssektoren (HYU) studentene sine kompetanse som matcher næringslivets behov, der behovet er, i den takten behovet er. Ofte langt raskere enn universitets- og høyskolesektoren klarer, sier Aage.

Aage forteller at det er et skrikende behov for digitale hoder. I NHOs kompetansebarometer melder rundt halvparten av medlemsbedriftene at de har en mangel på IKT kompetanse akkurat nå, og dette gapet bare blir større.

De tusener som går ut av høyere yrkesfaglig utdanning hvert eneste år og kan gå rett i jobb uten ytterlige opplæringstiltak, er helt avgjørende for å kunne bygge fremtidens Norge i en digital fremtid, avslutter fagskolerektoren ved Noroff.



Fagskolestudier ved Noroff:

Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt og strategisk med visuell kommunikasjon. Du får anvendt dine ferdigheter i virkelige prosjekter, noe som gjør deg rustet til å gå rett ut i jobb.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Data Analyst Noroff

Data Analyst (Årsstudium)

Som dataanalytiker blir du blant de mest ettertraktede i dagens arbeidsmarked. Din evne til å veilede ledere i å ta informerte beslutninger ved hjelp av relevant og oppdatert datadrevet informasjon, vil gjøre deg til en viktig ressurs.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UI-design, utdanning

UI Design

Utdanning som gir praktisk kompetanse i å utvikle brukervennlig design. Ettersom krav til utforming av digitale produkter øker, vil også etterspørselen etter denne ekspertisen øke.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, SEO, innholdsmarkedsføring og analyser. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og via sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX Design

Studiet gir deg praktiske ferdigheter og innsikt i å forstå brukernes behov og begrensninger når det gjelder digitale produkter. Det er stor etterspørsel etter UX-designere med kompetanse i yrkesrelevante prosesser, verktøy og teknikker.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Praktisk utdanning der du lærer å skape engasjerende videoinnhold tilpasset plattformer som Facebook, Instagram, TikTok og YouTube. Det er stor etterspørsel etter markedsførere med spisskompetanse i videoproduksjon.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Utdanningen for deg som ønsker å jobbe kreativt eller teknisk med musikk og lyd. Du ønsker å bli artist, komponist, produsent, lydtekniker i studio, eller jobbe med lyd og musikk til film og andre medier.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Backend-utvikling Noroff

Backend-utvikling (Årsstudium)

Teknologiutdanning for deg som ønsker å jobbe med fremtidens nettløsninger. Utvikling og vedlikehold av serverbaserte programvareløsninger blir stadig mer viktig. Backend-utvikler en av de mest etterspurte tech-jobbene.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Anvendt maskinlæring, Machine Learning, utdanning

Anvendt maskinlæring

Det er knapt noen aspekter ved vårt digitale liv som er uberørt av maskinlæring. Med denne utdanningen lærer du systemer å lære fra data. Du blir attraktiv for jobber innen AI og kan gå rett i jobb etter utdanningen.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

En praktisk utdanning for deg som vil jobbe i filmbransjen. Gjennom studiet vil du jobbe kontinuerlig med studentproduksjoner og få en grundig opplæring i det utstyret som filmbransjen bruker i dag.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi, utdanning

3D design og spillteknologi

Praktisk utdanning som forbereder deg på en karriere innen spill, animasjonsfilm, visuelle effekter og reklame- og visualiseringsbransjen. Studiet benytter den nyeste teknologien og arbeidsmetodene, slik at du blir klar for et moderne arbeidsliv.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Interaktiv

Jobb med moderne spillteknologi, og bli en attraktiv 3D-designer med førstehåndskunnskap om spillmotorer. På studiet kan du lage ditt eget spill, og lærer blant annet visualisering og 3D-grafikk for VR og AR.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Innholdsutvikling

Studiet gir deg ferdigheter i å skape de visuelle elementene vi ser på skjermen, som figurer og omgivelser i spill og film. Behovet for produksjon av 3D-innhold med høy kunstnerisk standard er en etterspørsel i mange ulike bransjer.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer